Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тактика_0310 / PosbnFZVCh0_ch_1 VK.doc
Скачиваний:
255
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
4.5 Mб
Скачать

Самодіяльні їдальні військових частин

Початкове обзаведення самодіяльних їдалень, які утворюються при військових частинах на основі самоокупності, а також поповнення їх посудом, інвентарем та обладнанням виконується за рахунок коштів тих що харчуються.

Розмір внесків тих, хто харчується, на вказані витрати і порядок повернення їх встановлюється командиром частини по узгодженню з продовольчим управлінням оперативного командування, виду Збройних Сил.

Вартість зносу посуду, інвентарю та обладнання їдальні визначається виходячи зі строків їх служби, встановлених наказом заступника Міністра Оборони - Начальника тилу Збройних Сил України та включається в вартість харчування.

Для проведення дозволеної сезонної заготівлі незапланованих продуктів та овочів самодіяльним їдальням можуть виділятися оборотні кошти з вільних сум з виду №13 позабюджетних коштів військової частини. Виділені кошти належить повернути на вид №13 частини у встановлені строки.

Облік грошових коштів їдальні ведеться фінансово-економічною службою військової частини по кошторису Міністерства оборони України, а приготування їжі по виду №2 позабюджетних коштів "Кошти від надання послуг військовими частинами, установами та організаціями Міністерства оборони України". Діяльність самодіяльних їдалень повністю відображається в господарському плані військової частини.

Організація інших видів послуг

При військових частинах можуть створюватися для робітників і службовців, а також членів їх сімей платні гуртки кройки та шиття, художньої вишивки, в'язання, машинопису, музичні, курси водіїв та інше.

Ці гуртки утримуються за рахунок плати яка вноситься за навчання на основі самоокупності

Наприклад, в військових частинах при штатних клубах можуть знаходитись на самоокупності більярдні.

В тих випадках, коли будинки військовослужбовців, робітників та службовців не можуть бути підключені до радіотрансляційної і телефонної мережі місцевих органів зв'язку, дозволяється встановлення за плату радіотрансляційних та телефонних точок від радіовузлів і телефонних станцій військових частин за окрему плату.

На кожний вид платних послуг складаються окремі кошториси можливих прибутків і витрат, виходячи з принципу повної самоокупності.

На підставі окремих кошторисів складається зведений кошторис доходів і видатків за військову частину.

В витратній частині кошторису можна передбачити витрати тільки на утримання допоміжних робітників (білетний касир, прибиральниця, маркер, керівники гуртків, викладач і т.п.), виходячи зі штатного розпису;

Використання прибутку від платних заходів на придбання меблів, ремонт приміщень, закупки табельного майна і т.д. не дозволяється.

Кошторис по платним заходам затверджується командиром частини.

Каса взаємодопомоги при військовій частині

Крім вищезазначених підсобних господарств і підприємств при військовій частині може бути організована і функціонувати каса взаємодопомоги.

Каса взаємодопомоги (КВД) при військовій частині є добровільною організацією, до якої можуть вступати офіцери, прапорщики, військовослужбовці за контрактом, військовослужбовці-жінки, робітники і службовці. Створюється вона з метою надання членам каси взаємної матеріальної допомоги шляхом видачі грошових позик, а в випадку гострої необхідності, безповоротної допомоги.

Організація і діяльність кас взаємодопомоги при військових частинах і установах виконується в відповідності з типовим Статутом, який вводиться в дію наказом Міністра оборони.

Каса взаємодопомоги організується у військовій частині по відповідному дозволу при чисельності бажаючих вступити до каси не менш 25 чоловік

Письмове клопотання командира військової частини про дозвіл на організацію каси взаємодопомоги подається по команді.

Після отримання дозволу на організацію каси взаємодопомоги командир частини скликає організаційне зібрання з участю тих осіб, які виявляють бажання бути членами каси. На цьому зібранні вибираються органи управління і ревізійна комісія КВД терміном на 1-2 роки, затверджується кошторис видатків, розглядаються заяви членів КВД, звіти правління і інші питання.

В окремих випадках каса взаємодопомоги однієї військової частини може обслуговувати особовий склад інших дрібних військових частин, в яких кількість особового складу недостатня для створення самостійної каси.

Каса взаємодопомоги при необхідності користується печаткою військової частини, так як своєї печатки не має. Особи, які бажають вступити в члени каси взаємодопомоги, подають в правління каси заяву за установленою формою. В заяві підтверджується згода на удержання з грошового забезпечення або заробітної плати внесків і заборгованості за позиками.

Правління каси не пізніше 10 днів після подачі заяви розглядає її і вирішує питання про прийняття цієї особи. Особа, яка подала заяву вважається членом каси з дня постанови правління про її прийняття.

При вступі в члени каси сплачується безповоротній вступний внесок в розмірі, який установлений загальними зборами (конференцією) членів каси, але не більше 1% місячного заробітку.

Щомісячно члени каси сплачують членські внески в розмірі, які складають його членські накопичення.

Виключення з каси взаємодопомоги виконується за власним бажанням, а також в випадку звільнення або переводу в іншу військову частину.

Для керівництва діяльністю каси загальні збори (конференція) відкритим голосуванням вибирає правління каси в складі не менш трьох чоловік.

Правління з цього складу обирає голову, секретаря, касира і затверджує бухгалтера з числа активістів каси взаємодопомоги.

Голова правління каси повинен не менше одного разу в місяць робити раптову перевірку наявності готівки у скарбника (бухгалтера-касира), а також особисто не пізніше наступного дня перевіряти оприбуткування по обліку отриманої готівки.

На утримання облікового робітника щорічно складається штатний розпис, який затверджується і реєструється військовим частинам центрального підпорядкування – Головним фінансово-економічнимуправлінням, частинам, підпорядкованим оперативному командуванню, виду Збройних Сил – відповідним фінансово-економічним управлінням в таких межах: 501-1000 членів – 1 посада бухгалтера-касира, 201-500 членів – 0,5 посади бухгалтера-касира, 50-200 членів от 0.25 до 0.5 ставки діловода-касира.

Кошти КВД діляться на:

  • обігові;

  • витратний.

Обігові кошти використовуються на видачу обігових позик, для розрахунків по накопиченням членських внесків з членами каси, що вибули, і на повернення позик, отриманих на підсилення обігових коштів.

В витратний фонд зараховуються неповернені вступні внески, відсотки за користування зворотними позиками і не витребувані членські накопичення вибулих членів каси. Відсотки за користування зворотними позиками утримуються в розмірах, встановленим загальними зборами (конференцією), але не вище 3% річних. Не витребувані накопичення членських внесків вибулих членів каси зараховуються в витратний фонд по проходженню 3-х років з дня вибуття особового складу із членів каси.

Безповоротна допомога може видаватись тільки в межах суми ліміту, установленого загальними зборами (конференцією) при затвердженні кошторису видатків каси.

Право на отримання позик членам каси взаємодопомоги настає не раніше як через місяць з дня уплати ними першого членського внеску.

Для отримання зворотної позики член КВД подає в правління каси заяву-зобов'язання, в якій указується розмір і строк погашення позики, чим викликане прохання на видачу позики, розмір місячного заробітку і сума заборгованості по раніше отриманій позиці. Правління каси на черговому засіданні, але не пізніше п'яти днів розглядає заяву. Для полегшення рішення питання про позику на заяві особою, яка веде облік в касі, дається довідка про суму накопичень членських внесків і заборгованості по позикам.

Рішення правління КВД на видачу позики оформлюється протоколом, в якому вказується, кому, в якому розмірі і на який строк видається позика.

Позика видається під розписку члена каси на заяві-обов'язку, яка являється виправдальним витратним документом, який проводиться по обліку.

Правління каси щомісячно складає відомість на утримання вступних і членських внесків і на погашення виданих позик. До першого числа кожного місяця відомість передається начальнику фінансового органувійськової частини для проведення утримань. Відомість складається в двох примірниках і підписується головою правління каси та особою, яка веде облік.

Суми, які потрібно утримати, помічник командира військової частини- начальник фінансово-економічної служби стягує по роздавальним відомостям на виплату грошового забезпечення і заробітної платні. Один примірник відомості на стягнення внесків з відмітками про фактично удержані суми повертається правлінню каси і є основою для проводки по обліку.

В окремих випадках, при бажанні члена КВД достроково погасити позику, погашення може проводитися готівкою в фінансово-економічну службувійськової частини по прибутковому касовому ордеру з видачею квитанції до нього платнику.

З тими членами, які вибувають з каси, проводиться розрахунок. Для цього складається довідка-розрахунок, в якій зазначається сума членських накопичень вибулого, сума заборгованості, яка рахується за ним і виводиться результат - яка сума виплачується при кінцевому розрахунку на користь каси взаємодопомоги або на користь вибуваючого члена КВД. Довідка-розрахунок підписується головою правління і касиром. При розрахунку, особі, яка вибуває з каси видаються членські накопичення в повній сумі за вирахуванням заборгованості, яка рахується за ним по позиці. Видача проводиться під розпис в довідці-розрахунку.

В тому випадку, коли заборгованість по зворотній позиці, що рахується за членом каси, який вибуває, не покривається його накопиченнями, складається копія довідки-розрахунку, яка передається начальник фінансового органучастини, який утримує суму заборгованості з сум, грошового забезпечення, заробітної платні, вихідної допомоги та інше. Якщо вибуваючому не вистачає суми, яка йому належить до видачі для погашення заборгованості, то йому пропонується погасити заборгованість шляхом внесення особистих грошей по прибутковому касовому ордеру з видачею квитанції до нього платнику. При неможливості в час вибуття повного погашення заборгованості, вона записується в розрахункову книжку військовослужбовця.

Від робітників і службовців, а також від військовослужбовців, які звільняються із Збройних Сил, в цьому випадку береться письмове зобов'язання погасити до встановленого строку суму заборгованості, шляхом внесення в касу або поштовим переказом. Якщо зобов'язання вчасно не виконується, то правління каси приймає заходи до стягнення заборгованості в безспірному порядку на основі виконавчих підписів нотаріальних органів або виконавчих листів судових органів.

Витребування виконавчого надпису державного нотаріуса може бути виконані не пізніше 3 років з дня виникнення права на позов, тобто з дня закінчення строку розстрочки погашення позики.

Виконавчий надпис пред'являється до примусового виконання за місцем проживання боржника.

Виконавчий лист може бути пред'явлений до виконання в строк 3 років з дня його здійснення.

У випадку смерті члена каси взаємодопомоги його членські накопичення видаються законним нащадкам. Накопичення членських внесків, не витребувані в період 3 років, зараховуються в витратний фонд каси.

Соседние файлы в папке тактика_0310