Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тактика_0310 / PosbnFZVCh0_ch_1 VK.doc
Скачиваний:
255
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
4.5 Mб
Скачать

Методика ревізії та перевірки лазнево-прального підприємства

Ревізія виробничої та фінансово-господарської діяльності лазнево-прального підприємства проводиться помічником командира військової частини-начальником фінансово-економічної служби, як правило, при участі одного з членів внутрішньо-перевірочної комісії по перевірці речової служби частини. В перевірці окремих спеціальних питань ( дотримання технічних умов на виробництво та прийому загально будівельних та спеціальних робіт при поточному ремонті, експлуатації обладнання тощо) за вказівкою командира частини, погодженій з відповідними організаціями, приймають участь інженер квартирно-експлуатаційної частини району (гарнізону) та інші фахівці.

Після доповіді командиру частини про терміни та об’єми майбутньої ревізії помічник командира військової частини - начальник фінансово-економічної служби перевіряє наявність готівки, квитків та дотримання касової дисципліни. Перевірка проводиться раптово в присутності посадової особи підприємства, яка відповідає за отримання та зберігання грошових коштів. При цьому обов’язково перевіряється наявність вхідних квитків у лазню, своєчасність здачі в фінансово-економічну службу частини надходжень готівкових коштів та встановлюється, чи не допускалися витрати грошей, які надійшли за надані послуги на потреби підприємства. Якщо підприємству дозволено здавати готівку в фінансово-економічну службу не щоденно, то перевіряється, чи забезпечена їх схоронність.

Важливою задачею ревізії лазнево-прального підприємства є перевірка виконання виробничої програми в цілому, а також по окремим цехам (ділянкам): прання, хімічної чистки та підфарбування майна, ремонту білизни, лазнево-дезинфекційному.

У випадку невиконання виробничої програми окремими дільницями встановлюються, по яким видам послуг та за які періоди не виконувались планові завдання. По цим дільницям необхідно співставити планові показники з дійсними потребами замовників та виробничими можливостями підприємства. Така перевірка дозволяє встановити вузькі місця лазнево-прального підприємства, причини невиконання виробничої програми та намітити шляхи, які сприяють більш ритмічній роботі окремих дільниць та всього підприємства.

Виконання виробничої програми в значній мірі залежить від правильної організації праці та застосування діючих положень про оплату праці працівників та службовців.

З праці та заробітної плати перевіряється :

  • укомплектованість підприємства працівниками;

  • стан трудової дисципліни та рух кадрів;

  • виконання норм виробітку в цілому по підприємству, по цехам, дільницям та окремим працівникам;

  • дотримання законодавства про працю, стан охорони та безпеки праці;

  • правильність витрачання фонду заробітної плати та застосування діючих положень про оплату праці працівників та службовців;

  • можливість скорочення та спрощення апарату управління підприємств (об’єднання дрібних дільниць, скорочення окремих посад).

При перевірці особливу увагу звертають на правильність оформлення нарядів працівникам-підрядникам, нарахування та виплати їм заробітної плати. Правильність виплати заробітної плати адміністративно-управлінському персоналу перевіряється по штатному розпису та табелям виходу на роботу.

Проводиться перевірка розрахунків лазнево-прального підприємства з військовими частинами, організаціями та окремими особами за надані послуги. Повнота сплати рахунків підприємства військовими частинами і сторонніми організаціями перевіряється по книзі розрахунків лазнево-прального підприємства за надані послуги за особовим рахунком виду позабюджетних коштів №19 “Лазня-пральня”. Одночасно необхідно перевірити правильність розрахункових цін на послуги, своєчасність надання рахунків замовникам для оплати. Правильність цін згідно прибутково-витратному кошторису, в якому вказується повна середньорічна собівартість. При ревізії необхідно також перевірити , чи проводиться перерахунок за вказані послуги по фактичній собівартості послуг по закінченні кожного кварталу.

Якщо в ході ревізії буде виявлено явне завищення планової собівартості послуг, вноситься пропозиція про перегляд затвердженого річного прибутково-витратного кошторису та планової собівартості послуг.

В рахунках, які надаються цивільним організаціям, вірність утримання плати за послуги перевіряється по дійсним ставкам, встановленим місцевим органом влади. При цьому плата за послуги повинна бути не нижче планової собівартості, в яку включається вартість миючих та інших матеріалів, з нарахуванням податку на додану вартість.

Одночасно перевіряється повнота оприбуткування прийнятих сум за послуги, надані окремим особам. Перевірка проводиться по записам в книзі розрахунків за надані послуги та прибутковим касовим ордером з одночасною звіркою даних по особовому рахунку виду позабюджетних коштів № 19 “Лазня-пральня”. У випадку облікових записів підприємства з фінансово-економічною службою проводиться звірка прибуткових касових ордерів накладними-замовами, складеними на їх підставі накопичувальними відомостями.

Ревізія прибуткових операцій закінчується перевіркою повноти надходжень коштів на монтаж обладнання, які видані лазнево-пральному підприємству цільовим призначенням. При цьому проводиться звірка облікових даних фінансово-економічної служби (по виду № 19 “Лазня-пральня”) з записами по книзі.

При ревізії витратних операцій по первинним виправдальним документам перевіряються фактично проведені витрати та встановлюється, чи передбачені вони кошторисом лазнево-прального підприємства. Як правило, одночасно перевіряється і вірність записів в книзі обліку підприємства та їх відповідність обліку фінансово-економічної служби частини.

По витратам на відрядження перевіряється правильність оплати витрат, пов’язаних з виїздом робітників для обслуговування особового складу в таборах та в інших випадках.

Ретельно перевіряється законність, достовірність та доцільність здійснених витрат на придбання канцелярських приладів, книг, бланків обліку та звітності, пересилку кореспонденції, оплату за телефони, а також вивчаються можливості скорочення таких витрат.

При перевірці витрат на утримання та поточний ремонт будівель та споруд встановлюється відповідність виконаних робіт Переліку основних робіт, які відносяться до поточного ремонту будівель та комунальних споруд Міністерства оборони та затвердженого кошторису. Помічник командира військової частини - начальник фінансово-економічної служби, як правило, разом з інженером квартирно-експлуатаційної частини району (гарнізону) перевіряє виконання діючих технічних умов на виробництво та прийом загально будівельних та спеціальних робіт, а також правильність застосування норм та розцінок на ремонтно-будівельні роботи, діючі для даного оперативного командування, виду Збройних Сил. При перевірці необхідно враховувати, що при капітальному ремонті будівель та споруд повинен проводитися весь необхідний комплекс робіт, в тому числі й роботи, що відносяться до поточного ремонту.

Ревізія витрат на утримання та поточний ремонт обладнання та автотранспорту полягає в перевірці законності та доцільності придбання матеріалів на ремонт обладнання та експлуатаційні потреби (сукно, брезент, азбест, мастильні матеріали, запасні частини тощо), повноти їх оприбуткування ( в тому числі й отриманих безкоштовно від військової частини) по книзі обліку матеріалів лазнево-прального підприємства, вірність витрачання та списання матеріалів по цій книзі.

При перевірці комунальних та виробничих витрат встановлюється, чи дотримуються норми витрати палива, води та електроенергії на виробничі потреби, чи вірно застосовуються по ним ціни та тарифи. Перевіряється також законність та доцільність витрачання коштів на очистку димоходів, калориферів, на утримання в порядку приміщень та територій і інші потреби.

Перевіряючи витрати з охорони праці та техніки безпеки, необхідно встановити, чи дотримуються встановлені норми на придбання спеціальної одежі та взуття, витрати на виготовлення запобіжної огорожі обладнання та його заземлення, придбання плакатів і попереджувальних надписів, аптечок, рушників, необхідних працівникам спецжирів (молока), мила тощо.

Аналогічним порядком проводиться перевірка витрат на придбання та поновлення малоцінного інвентарю та інструменту, інші витрати та витрати на матеріали.

Після обревізування фінансово-господарських операцій ревізуючий приступає до перевірки та аналізу виконання прибутково-витратного кошторису підприємства. Для аналізу використовується дані бухгалтерського обліку виконання кошторису лазнево-прального підприємства і первинні виправдальні документи. При перевірці особливу увагу звертається на вірність записів по обліку передбачених кошторисом сум, які відносяться на собівартість послуг щомісячно в сумі, затвердженої на рік (виплата заробітної плати працівникам та службовцям за час чергових відпусток, утримання та поточний ремонт будівель тощо). На підставі щомісячних висновків в книзі перевіряється правильність складання звітної калькуляції собівартості послуг підприємства, по якій встановлюється відхилення фактичної собівартості від планової по окремим видам послуг. При значних відхиленнях по окремим видам послуг необхідно співставити фактичні витрати на виплату заробітної плати, придбання матеріалів та інші витрати за відповідними видами послуг з плановими показниками. При необхідності проводиться перевірка використання обладнання, виконання норм виробітки працівниками та ритмічності роботи окремих цехів і дільниць з метою встановлення причин невиконання планових показників та визначення шляхів їх усунення.

Перевіряється правильність ведення вище перерахованих книг обліку лазнево-прального підприємства, а також правильність складання звітів про витрачання матеріалів і встановлюється відповідність даних, які відображені в звітах, які виведені щомісячним підсумком у книзі обліку матеріалів.

Ревізія завершується перевіркою виконання пропозицій за актами попередніх ревізій та перевірок.

Результати ревізії оформлюються актом, котрий складається в двох примірниках. Матеріал в акті ревізії викладається в наступній послідовності:

  • перевірка наявності готівки, бланків суворого обліку, касова дисципліна;

  • виконання виробничої програми;

  • собівартість окремих видів послуг;

  • праця та заробітна плата;

  • розрахунки лазнево-прального підприємства з військовими частинами, організаціями та окремими особами за надані послуги;

  • ревізія прибутково-витратних документів;

  • своєчасність перерахування в державний бюджет залишків грошових коштів підприємства;

  • виконання прибутково-витратного кошторису;

  • перевірка бухгалтерського обліку та звітності;

  • виконання пропозицій по актам попередньої ревізій та перевірок.

Акт ревізії підписується начальником фінансово-економічного органу, членами комісії, які приймали участь в ревізії, а також завідуючим (начальником) лазнево-пральним підприємством та посадовою особою підприємства, що є відповідальною за приймання готівки та ведення обліку. З актом ревізії повинен бути ознайомлений начальник речової служби частини та інші посадові особи, з вини яких були допущені порушення, вказані в акті.

Помічник командира військової частини - начальник фінансово-економічної служби доповідає акт ревізії командиру частини на затвердження, додаючи при необхідності проект наказу про результати ревізії.

За вказівкою командира частини помічник командира військової частини - начальник фінансово-економічної служби періодично проводить перевірки наявності готівки, бланків суворого обліку, дотримання касової дисципліни, стан бухгалтерського обліку та звітності, виконання прибутково-витратного кошторису і інших питань фінансово-господарської діяльності підприємства при проведенні перевірки з окремих питань застосовується така ж сама методика, що й при ревізії. Результати перевірки оформлюються актом або доповіддю, які підписуються начальником фінансово-економічного органу, завідуючим лазнево-пральним підприємством і посадовою особою підприємства, яка є відповідальною за приймання готівки, її збереження та ведення бухгалтерського обліку, і доповідається командиру частини.

Соседние файлы в папке тактика_0310