Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тактика_0310 / PosbnFZVCh0_ch_1 VK.doc
Скачиваний:
255
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
4.5 Mб
Скачать

3. Контроль і економічний аналіз діяльності підсобних підприємств, господарств

Контроль за фінансово-господарчою діяльністю підсобних підприємств, господарства і КВД військової частини є функціональним обов'язком командира військової частини, помічник командира військової частини-начальник фінансово-економічної служби і внутрішніх перевірочних комісій.

Попередній контроль за діяльністю підсобних підприємств і господарства виконується при перевірці річних кошторисів доходів і видатків, при підписанні рахунків, за надані послуги іншим військовим частинам, а також шляхом перевірки роздавальних відомостей, складених відповідним робітником підсобних підприємств і господарства, до виплати заробітної плати за ними.

Відповідальний за діяльність підсобних підприємств і господарств та помічник командира військової частини-начальник фінансово-економічної служби правильно організовують облік і зберігання грошових коштів, контролюють повноту і своєчасність надходження в фінансовий орган грошових сум за надання послуг. Якщо прийом готівки за послуги виконується в самому підприємстві, то проводяться раптові перевірки правильності виписки прибуткових касових ордерів і наявності прийнятих грошових сум.

При витрачанні коштів на утримання підсобних підприємств і господарств ретельно перевіряються всі витратні грошові документи.

Не менше одного разу в рік помічник командира військової частини - начальник фінансово-економічної служби з залученням складу внутрішньої перевірочної комісії повинен проводити документальні ревізії фінансово-господарської діяльності кожного підсобного підприємства, господарства і КВД. Для забезпечення всебічної перевірки їх діяльності наказом командира частини створюється комісія, в яку входить помічник командира військової частини - начальник фінансово-економічної служби частини.

Методика ревізії кожного підсобного підприємства і господарства має свої особливості, виходячи з характеру діяльності цих підприємств і господарства. Ця методика докладно розглядається в розділі Х "Внутрішній фінансовий контроль в військових частинах" цього навчального посібника.

Контролюючи роботу підсобних підприємств і господарств, помічник командира військової частини-начальник фінансово-економічної служби зобов'язаний виконувати економічний аналіз їх фінансово-господарської діяльності.

В ході економічного аналізу фінансово-господарської діяльності підсобного підприємства або господарства необхідно встановити ступінь виконання господарчого плану в цілому і по окремим видам послуг, встановити причини відхилення від плану, зробити порівняння з об'ємом послуг минулого року.

Виконання плану знаходиться в тісному зв'язку з використанням фонду заробітної плати робітників. Необхідно проаналізувати причини відхилення від затвердженого фонду заробітної плати, якщо такі є. Для цього проводиться аналіз використання основного промислового обладнання і продуктивність праці робітників підприємств. Необхідно проаналізувати також витрати матеріалів, палива, води, електроенергії шляхом співставлення з діючими нормами, встановлюються причини перевитрат або економії.

Дуже важливим показником для аналізу є вартість послуг або робіт. Вона порівнюється з плановою, проти минулого року, встановлюються причини відхилень. У випадку збільшення або зниження вартості послуг (робіт) проти планової вартості розцінки переглядаються, бо підсобні підприємства і господарства військових частин прибуток не планують.

Так, наприклад, планова вартість послуг лазнево-пральних підприємств повинна переглядатися щоквартально, виходячи з фактичних витрат на виробництво, а з військовими частинами за раніше надані послуги робиться перерахунок.

Аналізуючи виконання кошторису доходів і видатків, необхідно встановити, як виконується він в цілому і по кожному з джерел доходів та видатків, абсолютні та відносні розміри відхилень та їх причини.

Результати перевірки та аналізу оформлюються актом, який доповідається командиру частини. На підставі отриманих даних в акті робляться висновки і розробляються пропозиції щодо виявлення і використання внутрішніх резервів, запобіганню втрат і невиробничих витрат.

Як вже було відмічено для контролю за діяльністю правління КВД і проведення документальних ревізій загальними зібраннями (конференціями) членів каси відкритим голосуванням обирається ревізійна комісія на строк повноважень правління каси.

Ревізійна комісія в своїй роботі підзвітна загальному зібранню (конференції) членів каси. Повсякденне керівництво роботою ревізійної комісії виконує командир військової частини (через начальник фінансового органу).

Ревізії та перевірки діяльності КВД, крім ревізійної комісії, можуть проводитись також посадовими особами по завданню командира військової частини або вищестоячих командирів. Помічник командира військової частини - начальник фінансово-економічної служби з дозволу командира частини проводить ревізію КВД не менше одного разу на рік.

Ревізійна комісія не менше 1 разу в шість місяців проводить ревізію діяльності правління КВД, щомісячно перевіряє наявність грошових сум у касі, своєчасність погашення позик, проводить раптові перевірки по окремим питанням і дає заключення за звітами, що подає правління на затвердження загальним зборам (конференцій) членів каси. Кожна ревізія та перевірка оформлюється актом, який підписується ревізуючими, головою правління, бухгалтером та касиром каси.

Результати ревізій доповідаються командиру військової частини і загальним зборам (конференції) членів КВД. При заміні голови правління, касира або бухгалтера каси ревізійна комісія проводить повну документальну ревізію незалежно від дати проведення останньої ревізії.

За несвоєчасне і неякісне проведення ревізій та перевірок ревізійна комісія несе відповідальність перед загальними зборами (конференцією) членів каси.

Нижче приводяться зразки:

  • штатного розпису;

  • кошторису-розрахунку (форма №3);

  • плану розвитку підсобного господарства військової частини;

  • книги обліку розрахунків з батьками дитячого садка при військовій частині;

  • схема класифікації коштів КВД.

Соседние файлы в папке тактика_0310