Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тактика_0310 / PosbnFZVCh0_ch_1 VK.doc
Скачиваний:
255
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
4.5 Mб
Скачать

2. Обов’язки і права посадових осіб військової частини Командир військової частини

Фінансовою діяльністю військової частини керує командир військової частини. Він, згідно діючого законодавства, яке встановлює порядок розпорядження коштами військової частини, дає вказівки та розпорядження своїм заступникам, начальнику фінансового органу та начальникам інших служб по фінансово-господарській діяльності, організовує та здійснює сам внутрішній фінансовий контроль. Велику допомогу командиру в рішенні основних питань фінансово-господарської діяльності повинні надавати члени внутрішньо-перевірочної комісії по фінансовому господарству.

Повне та своєчасне забезпечення грошовими коштами бойової та мобілізаційної готовності частини, гуманітарної підготовки, господарських та культурно-побутових проблем, утримання та експлуатація озброєння, бойової техніки та майна частини нерозривно пов’язане з правильним визначенням потреби в грошових коштах.

Здійснюючи керівництво фінансовим плануванням, командир військової частини організовує своєчасне та правильне складання посадовими особами розрахунків доходів і витрат форма №1/ФС та №1а/ФС, кошторисів доходів і план асигнувань за видатками загального фонду та зведення показників спеціального фонду видатків, заявок та інших планових документів для витребування грошових коштів від забезпечуючого фінансового органу. Він перевіряє та підписує ці документи, звертаючи увагу на те, щоб грошові кошти вимагалися правильно і на дійсні потреби, і витрачалися тільки законно та цілеспрямовано.

Одним з важливіших обов'язків командира частини є забезпечення повного збереження грошових коштів частини. Для доставки готівки з установи банку він зобов'язаний надати транспорт та озброєну охорону. Не пізніше наступного дня після одержання готівки з установи банку командир частини особисто перевіряє її оприбуткування по обліку в касовій книзі, про що робить відповідну відмітку. Він організує охорону грошового сейфа (каси) і доступ до нього згідно з Статутом Збройних Сил України.

Командир частини зобов'язаний розмістити фінансово-економічну службу в окремому, спеціально обладнаному приміщенні.

Забезпечення законних, господарсько-доцільних та економічних витрат грошових коштів є найважливішим обов'язком командира військової частини по фінансовому господарству. Він несе відповідальність за суворе виконання вимог фінансової дисципліни, за виконання зобов’язань перед Державним бюджетом та зобов’язаний забезпечити виконання цих вимог всіма посадовими особами військової частини.

Він особисто підписує першим підписом прибутково-видаткові документи, роздавальні відомості на виплату грошового забезпечення військово-службовцям та заробітної плати робітникам та службовцям.

Командир частини особисто дозволяє видачу коштів під звіт та оплату грошових витратних документів. Фінансово-економічною службою частини можуть прийматися до виплати або в погашення підзвітних сум рахунки, оплачені готівкою тільки з письмового дозволу командира військової частини. Авансові звіти з доданими до них документами, які підтверджують придбання матеріальних цінностей за готівковий рахунок, також затверджуються тільки командиром частини.

Наказом командира частини на рік оголошується також список постійних підзвітних осіб, а саме посадових осіб, які мають право отримувати грошові кошти під звіт на поточні господарські, поштово-телеграфні та інші витрати.

Забезпечуючи своєчасну виплату грошового утримання військовослужбовцям та заробітної плати працівникам, командир частини вимагає від відповідних начальників служб, командирів підрозділів (рот, окремих взводів), від начальника фінансового органу правильного і своєчасного складання табелів, відомостей на виплату грошового забезпечення та заробітної плати. Він розглядає та вирішує скарги та заяви про незадоволення військовослужбовців та працівників належним грошовим забезпеченням (заробітною платою), а також організує вивчення з особовим складом наказів та вказівок по фінансовим питанням.

Організація обліку грошових коштів та своєчасне, якісне подання в термін звітності, також є обов'язком командира частини. Він організовує і відповідає за складання та своєчасне представлення звітності про витрати військовою частиною грошових коштів, підписує першим підписом всі грошові виправдальні документи, а також всю звітність, у відповідні інстанції.

Командир військової частини правильно організовує діловодство спільно з начальником фінансового органу.

Значні обов'язки покладаються на командира частини по організації та здійсненню внутрішнього контролю за фінансовою діяльністю частини.

Для систематичної перевірки стану фінансового господарства командир частини на кожний рік своїм наказом призначає внутрішню перевірочну комісію по фінансово-економічній службі, яка зобов’язана проводити перевірку фінансового господарства не менше одного разу на рік за станом на 1 січня, командир частини особисто керує її роботою. Він особисто розглядає перевірки фінансового господарства частини, затверджує акти та приймає по ним рішення.

Якщо в частині є підсобні підприємства, підсобне господарство, то командир частини призначає документальні ревізії фінансово-господарської діяльності цих підприємств (господарств) не менше одного разу на рік.

Не менше, ніж один раз на місяць, командир частини особисто проводить раптові перевірки наявності грошових коштів та цінностей нагородного фонду в грошовому сейфі, про що робить відповідний запис в касовій книзі.

Фінансовий контроль здійснюється командиром частини також шляхом періодичного (не менше ніж одного разу на місяць) заслуховування доповіді начальника фінансового органу про стан фінансового господарства частини за минулий місяць і одночасно затверджує плани робіт фінансового органу на наступний місяць.

Якщо в процесі здійснюваних у військовій частині ревізій і перевірок виявляються факти заподіяння державі матеріальної шкоди, командир частини здійснює заходи по відшкодуванню шкоди. Йому надано право в відповідності з законом приймати рішення про залучення винного в нанесенні шкоди до дисциплінарної та матеріальної відповідальності. Про виявленні порушення та прийняті заходи командир частини доповідає безпосередньому начальнику забезпечуючого фінансового органу.

Соседние файлы в папке тактика_0310