Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тактика_0310 / PosbnFZVCh0_ch_1 VK.doc
Скачиваний:
255
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
4.5 Mб
Скачать

5. Фінансові органи забезпечуючих управлінь

В склад Міністерства оборони України входять головні і центральні управління. Ці управління поряд з іншими функціями займаються забезпеченням військ озброєнням, технікою, військовим майном, продовольством та ін. В зв’язку з цим вони називаються забезпечуючими управліннями та службами Міністерства оборони України. До числа таких управлінь відносяться: Головне ракетно-артилерійське управління, Головне продовольче управління, Головне речове управління та інші.

Всі головні і центральні забезпечуючи управління Міністерства оборони України, у віданні яких знаходяться грошові кошти по кошторису Міністерства оборони України мають свої фінансові органи. Штатна структура фінансових органів головних і центральних управлінь різна і залежить від об’єму виконуваної роботи.

Необхідно відмітити, що начальники головних і центральних управлінь не є розпорядниками бюджетних коштів по кошторису Міністерства оборони України. Свою функцію по розрахункам за військову продукцію вони здійснюють через Головне Фінансово-економічне управління. В веденні більшості забезпечуючих управлінь знаходяться кошти по окремим підрозділам кошторису Міністерства оборони України.

В обов’язки забезпечуючих управлінь та їх фінансових органів входить планування та витребування коштів на видатки, що пов’язані з їх діяльністю.

Фінансові органи головних, центральних забезпечуючих управлінь зобов’язані представляти проекти особистих кошторисів на видатки по відповідним підрозділам та представляти їх до Головного Фінансово-економічне управління.

Фінансові органи забезпечуючих управлінь повинні розглядати і давати висновки по заявкам оперативних командувань, видів Збройних Сил, обласних, міських військових комісаріатів на відпуск коштів по кошторисним підрозділам, що знаходяться в веденні цих управлінь.

По коштам, що знаходяться у веденні головних, центральних забезпечуючих управлінь, фінансові органи повинні представляти встановлену звітність Головному фінансово-економічному управлінню.

Крім того, в обов’язки фінансових органів забезпечуючих управлінь входить керівництво і контроль за фінансово-господарською діяльністю підпорядкованих головному (центральному) забезпечуючому управлінню закладів, установ, промислових підприємств, а також контроль за використанням коштів у військах по кошторисним підрозділам, що знаходяться у веденні цих управлінь.

В складі забезпечуючих управлінь (відділів) оперативних командувань, видів Збройних Сил також є фінансові органи.

В деяких управліннях і відділах фінансові органи по структурі можуть бути представлені бухгалтеріями, а там, де об’єм роботи невеликий, фінансова робота виконується окремими фінансовими працівниками.

Обов’язки фінансових органів цих забезпечуючих управлінь в багатьох випадках аналогічні обов’язкам фінансовим органам головних, центральних забезпечуючих управлінь.

Забезпечуючі управління (відділи) постачають в війська оперативних командувань, видів Збройних Сил озброєння, техніку, майно, продовольство та інші матеріальні засоби.

Частина цих матеріальних засобів поступає у війська в натурі від головних, центральних забезпечуючих управлінь, а частина майна і матеріалів заготовляється забезпечуючими управліннями та службами на місцях. Фінансові органи забезпечуючих управлінь та служб приймають участь в укладанні договорів на поставку цього майна, перевіряють та акцептують рахунки постачальників за поставлене майно.

Фінансовий орган забезпечуючого управління та служби розглядає заявки військових частин на грошові кошти, що знаходяться в його віданні, складає річну заявку потреби в грошових коштах і надає його вищестоячому головному забезпечуючому управлінню і фінансово-економічному управлінню оперативного командування, виду Збройних Сил.

При одержанні річних призначень, що знаходяться у веденні забезпечуючого управління, фінансовий орган визначає суми коштів, які потрібно призначити військовим частинам, що фінансується безпосередньо фінансово-економічним управлінням. оперативного командування.

В обов’язки фінансових органів цих забезпечуючих управлінь та служб входить проведення контролю в безпосередньо підпорядкованих закладах і частинах і контроль за використанням засобів в частинах видів Збройних Сил, оперативного командування по кошторисним підрозділам, що знаходяться у віданні забезпечуючих управлінь та служб: фінансування підвідомчих промислових підприємств, розгляд промислових фінансових планів, звітів і балансів цих підприємств і складання висновків по ним, своєчасне ведення обліку грошових коштів і представлення встановленої звітності; підготовка висновків по клопотанням військових частин по видачі інспекторських свідоцтв на списання матеріальних цінностей за рахунок держави.

Важливою частиною забезпечуючих управлінь та служб і їх фінансових органів є проведення економічної роботи, підвищення продуктивності праці в підпорядкованих ним виробничих підприємствах, зниження собівартості їх продукції, аналіз їх фінансово-господарської діяльності.

На забезпечуючи управління та служби і їх фінансові органи покладена також реєстрація штатних розписів на утримання у військових частинах робітників і службовців понад основний штат.

Головні і центральні забезпечуючи управління, забезпечуючи управління і служби оперативних командувань і видів Збройних Сил можуть давати вказівки і роз’яснення про цільове призначення та порядок використання грошових коштів по тим штатним підрозділам, що знаходяться в їх віданні.

Фінансова діяльність в Збройних Силах України досить різноманітна по своєму характеру. Вона пов’язана з виконанням фінансових операцій по забезпеченню потреб військ в грошових коштах, з розрахунками за поставки військової продукції з фінансуванням виробничих підприємств та інше. Цим визначається складність структури функцій фінансових органів. В даній главі викладені лише основи організації фінансово-економічної служби Збройних Сил України і тільки основні функції фінансових органів. В наступних главах детально розглядаються питання фінансово-господарської діяльності військової частини.

Підводячи підсумки стосовно ролі та місця фінансових органів Міністерства оборони України, розподіл коштів, розпорядники коштів Міністерства Оборони і їх фінансові органи, структуру Головного Фінансово-економічного управління, Фінансово-економічне управління оперативного командування і виду Збройних Сил, відділу фінансового і соціального забезпечення міського військового комісаріату фінансових органів Міністерства оборони України і головного контрольно-ревізійного управління можна зобразити схемами №1-8.

Схема №1

Соседние файлы в папке тактика_0310