Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тактика_0310 / PosbnFZVCh0_ch_1 VK.doc
Скачиваний:
255
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
4.5 Mб
Скачать

Розрахунок економічного ефекту від проведення окремих заходів

При аналізі та узагальненні результатів економічної роботи помічник командира військової частини - начальник фінансово-економічної служби повинен звертати увагу на реальність даних, що подаються, тому він повинен знати методику визначення результатів економічної роботи по окремих її напрямках.

Методика визначення результатів економії матеріальних коштів по окремих заходах різноманітна.

Нижче приводяться методи підрахунку.

Різноманітні прилади, інвентар, майно за рахунок дбайливої експлуатації і своєчасного ремонту можуть знаходитися в експлуатації понад установлені терміни. Економія від цього може бути визначена по такій формулі:

де е -сума економії (у гривнах), Ц – ціна, К - кількість предметів, Сн - установлений термін експлуатації (у місяцях), Се- кількість місяців експлуатації понад призначений термін у звітному періоді.

При підрахунку економії від скорочення втрат (проти встановлених норм природної втрати) різноманітних видів матеріальних засобів застосовується формула:

де е- сума економії (в гривнах), Ц - ціна, К - кількість збережених матеріальних цінностей, (кг), С - час збереження (в місяцях), Пн- норма природного вибуття при місячному зберіганні, Пф– фактичні втрати, (кг).

Економія пального, масел і спеціальних рідин при експлуатації різноманітних видів техніки може бути підрахована так:

де е- сума економії, Ц - ціна пального, Рн- витрата пального по нормі (у тоннах), Рф- витрата пального фактичний (у тоннах), м - загальна кількість машин, що знаходилися в експлуатації.

Підрахунок економічного ефекту від виконуваних особовим складом господарських робіт здійснюється різноманітними засобами. Так, при виконанні ремонтних робіт, на які складено кошториси, розмір економії визначається як різниця між кошторисною (плановою) вартістю і фактичними витратами.

Економія від виконання робіт з благоустрою й озеленення територій військових містечок визначається шляхом перемножування кількості відпрацьованих людино-годин на годинну тарифну ставку відповідного робітника комунального господарства.

Економія від пошиву із вибракуваного речового майна і передача на планове постачання нижніх подушечних наволочок, фартухів, ковпаків і інших предметів може бути обчислена по формулі:

де е- сума економії, Ц - ціна нового предмета, К - кількість пошитих предметів, Се - термін експлуатації пошитого предмета (у місяцях), Сн- термін експлуатації нового предмета (у місяцях).

Вартість продукції підсобних господарств, риби власного улову, зекономлених продуктів визначається шляхом перемноження кількісних показників на ціну. При підрахунку вартості м'яса, риби, зекономлених продуктів застосовуються державні роздрібні ціни за вирахуванням торгових знижок, а на картоплю й овочі - закупівельні ціни.

При визначенні економічного ефекту від заходів, не вказаних у Положенні про військове господарство, військові частини керуються вказівками відповідних забезпечуючих органів.

При підрахунку результатів економічної роботи за продовольчу службу і за всю військову частину варто знати, що заходи щодо економії фондів матеріальних засобів і поліпшенню матеріально-побутових умов особового складу (здача на планове постачання продукції підсобних господарств, зекономлених продуктів, видача особовому складу на додаткове харчування продуктів, отриманих від підсобних господарств, і т.д.) не зараховуються в загальну суму економії і показуються в планах і звітах окремо.

Таким чином, уся діяльність фінансово-економічної служби спрямована на законну, ощадливу і господарсько-доцільну витрату коштів. Для виконання задач, що стоять перед фінансово-економічній службі, активного проведення в життя економічних заходів військові фінансисти повинні мати глибокі економічні знання.

9. Фінансове забезпечення військової частини при формуванні, передислокації, розформуванні і ліквідації фінансового господарства

Обов’язки начальника фінансового органу при формуванні військової частини

З метою виконання наказів, директив Міністерства оборони, Генерального штабу, військові части­ни можуть міняти своє місце дислокації, формуватися заново, розформовуватися, а інколи може ліквідуватися фінансове господарство. Нові військові частини, як правило, формуються при інших частинах, що мають військове господарство і можливості для тимчасового забез­печення потреб частини що формується до переходу її на самостійне забезпечення. Прибуваючий особовий склад тимчасово зараховується на грошове забезпечення при військовій частині, що формує нову, яка забезпе­чує коштами витрати по формуванню.

Вказівки по складанню заявок на витребування озброєння, техніки, майна і грошових коштів для військової частини, яка формується, дає командир частини, що формує нову, при отриманні директиви.

Помічник командира військової частини - начальник фінансово-економічної служби при цьому з’ясовує вихідні дані для визначення потреб в грошових коштах на витрати, зв'язані з фор­муванням (строк формування, чисельність військової частини та інше).

Розрахунки на потрібні грошові кошти на початкове обзаведен­ня по кошторису Міністерства оборони для частини, що формується, складають відповідні на­чальники служб. Складені розрахунки перевіряються начальником фінансового органу.

Після перевірки розрахунки доповідаються командиру частини і по його вказівці помічник командира військової частини - начальник фінансово-економічної служби складає заявку по формі 9/фс. В пояснювальній записці до заявки забороняється приводити будь які дані про чисельність особового складу, строках формування, наявності техніки і озброєння.

На начальника фінансового органу частини, яка формує нову, покладено забезпечення її керівними документами, бланками документів, в тому числі обліку і звітності. Все це необхідно своєчасно витребувати від забезпечуючого фінансо­вого органу.

Забезпечуючий фінансовий орган в повідомленні про призначення грошових коштів показує які суми призначені спеціально для частини, що формується. Ці кошти враховуються частиною, що формує нову, по обліку, але помічник командира військової частини - начальник фінансово-економічної служби веде окремо допоміжний облік коштів, признач­ених і витрачених на формування. Всі прибуткові і витратні грошові документи проводяться по обліку частини, яка формує, до самого переходу частини, що формується, на самостійне забезпечення.

Самостійне фінансове господарство частина, що формується, починає вести по закінченню формування і зарахуванні на самостійне забезпечення у відповідному забезпечуючому фінансовому органі з відкриттям особового рахунку військовій частині.

Помічник командира військової частини - начальник фінансово-економічної служби частини, що формується, до переходу частини на самостійне фінансове забезпечення працює під керівництвом начальника фінансового органу частини, що формує, по забезпе­ченню грошовими коштами процесу формування. Грошові кошти, призначені військовій частині, яка формується, з переходом останньої на самостійне фінансове господарство передаються їй частиною, що формує нову, по акту форма №39 в сумі залишку невикористаного до дня передачі. В акті вказується загальна сума перерахувань на витрати по формуванню частини, сума витрачена на потреби формування, і залишок коштів на день їх передачі сформованій частині. В акті також вказується, яка сума по кожному коду програмної економічної класифікації і статті кошторису Міністерства оборони пе­редасться сформованій частині.

Акт на передачу грошових коштів складається в двох примірни­ках, кожний примірник підписується:

  • начальником фінансового органу військової частини, яка передала грошові кошти;

  • командиром військової частини і начальником фінансового органу, яка прийняла гроші;

  • представником вищестоячого фінансового органу.

Після передачі грошових коштів акт затверджується командиром частини гербовою печаткою на обох примірниках акту.

Перший примірник затвердженого акту залишається в справах частини, що формувала, і служить підставою для списання у витрати по обліку переданих коштів.

Другий примірник акту є документом, на підставі якого ве­деться оприбуткування отриманих по обліку коштів сформованою частиною:

Військова частина, яка формує, видає сформованій частині фінансовий атестат за формою №7.

Виправдальні документи на суми витрачені на потреби части­ни, яка формується до переходу на самостійне фінансове забезпечення, залишаються і зберігаються в справах фінансово-економічній службі частини, що формує. Сформовані військові частини зараховуються на фінансове забезпечення в вищевказаному порядку, по прибутті частини на постійне місце розташування відкриваються рахунки в установі Державного казначейства.

Формування нових військових частин може виконуватися і самостійно, тобто не на базі інших частин. В такому випадку помічник командира військової частини - начальник фінансово-економічної служби частини, що формується починає свою роботу з ор­ганізації фінансового господарства. Установивши зв'язок з забезпечуючим фінансовим органом, який буде фінансувати частину, помічник командира військової частини - начальник фінансово-економічної служби отримує від нього керівні до­кументи, бланки суворого обліку, а також бланки обліку, фінансово-планових документів та інше. Крім того, помічник командира військової частини - начальник фінансово-економічної служби отримує в забезпечуючому фінансовому органі дозвіл на відкриття рахунків в Держказначействі. Керуючись штатом частини, яка формується і нормами фінансуван­ня, помічник командира військової частини - начальник фінансово-економічної служби спільно з начальниками служб визначає потребу в грошових коштах до кінця року, а також на початкове обзаведення і представляє в забезпечуючий фінансовий орган кошторис доходів і витрат з прикладенням всіх передбачених законодавством фінансово-планових документів.

Під час організації фінансового господарства помічник командира військової частини - начальник фінансово-економічної служби повинен в першу чергу забезпечити отримання або закупку залізного вогнетривкого ящика для зберігання готівки, завести справи для зберігання виправдальних документів та фінансової переписки, організувати облік. Тобто помічник командира військової частини - начальник фінансово-економічної служби повинен організувати фінансове господарство військової частини відповідно до керівних документів, які його регламентують.

Соседние файлы в папке тактика_0310