Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тактика_0310 / PosbnFZVCh0_ch_1 VK.doc
Скачиваний:
255
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
4.5 Mб
Скачать

Кошторисна дисципліна

Витрачання військовими частинами грошових коштів повинно здійснюватися з дотриманням вимог кошторисної дисципліни, яка вимагає витребування та витрачання грошових коштів здійснювати тільки на законні потреби, в межах встановлених норм, тарифів і цін, у відповідності з планом бойової та гуманітарної підготовки, господарським планом, при постійному дотриманні суворої економії у витратах.

Основним документом, по якому здійснюється витребування та використання грошових коштів військовою частиною, є річний кошторис доходів і видатків. При його складанні не можна допускати включення сум, які перевищують дійсну потребу по кожному коду програмної і економічної класифікації видатків та статтям кошторису Міністерства оборони. Надлишкове витребування бюджетних коштів одними військовими частинами може стати причиною неповного задоволення грошовими коштами невідкладних потреб в інших військових частинах, призводить до недоцільного і неекономного витрачанню коштів.

На витрати по утриманню військ урядом встановлюються норми фінансування. Дотримання встановлених норм є важливою вимогою кошторисної дисципліни.

Витрачання коштів військовими частинами допускається тільки в межах річних призначень по кошторису Міністерства оборони.

Наприклад, для ремонту меблів військової частини потрібно 400 гривень, а призначено на це 300 гривень. До отримання додаткових призначень або дозволу забезпечуючого фінансового органу на витрати в сумі 100 грн. Понад річні призначення, військова частина може здійснювати витрати на ремонт меблів тільки в сумі 300 грн., тобто в межах річних призначень, не допускаючи перевитрат коштів.

Авансова дисципліна

Авансова дисципліна– це обов’язковий для військових частин, підприємств чи закладів порядок видачі (перерахування), доцільного витрачання та своєчасного погашення авансів (підзвітних сум).

Видача коштів під звіт здійснюється тільки у випадках та розмірах, передбачених Положенням про фінансове господарство військової частини. Підзвітні особи повинні у встановлені строки гасити раніше отримані суми шляхом подання авансових звітів і здачі залишків невитрачених підзвітних сум у фінансовий орган.

Помічник командира військової частини-начальник фінансово-економічної служби повинен періодично перевіряти у підзвітних осіб наявність отриманих ними під звіт грошових коштів чи виправдальних документів на їх витрачання, вимагати від них подання авансових звітів у встановлені строки. У випадках затримки у поданні авансового звіту підзвітна сума утримується за розпорядженням командира частини з грошового забезпечення (заробітної плати) підзвітної особи.

Аванси постачальникам в рахунок розрахунків по укладеним договорам видаються тільки у встановлених випадках та розмірах. Аванси органам Міністерства зв’язку в рахунок розрахунків за надані послуги повинні видаватися в розмірі, який не перевищує середньомісячної потреби, і у встановлені терміни погашається.

Штатно-тарифна дисципліна

Штатом і штатним розписом військової частини визначається перелік посад, штатно-посадові оклади особового складу чи тарифікація. Штат затверджується начальником Генерального штабу. Крім того, у військовій частині можуть утримуватися робітники та службовці на основі штатних розписів. Штатні розписи затверджуються начальниками забезпечуючих управлінь оперативних командувань, видів Збройних Сил, а на робітників підсобних господарств – командирами військових частин.

Особовий склад дозволяється утримувати та використовувати в суворій відповідності зі штатом і штатними розписами, не допускаючи використання окремих працівників не за призначенням. Наприклад, слюсар чи сантехнік не може використовуватися в якості діловода та інше. У випадках встановлення фактів використання окремих осіб не за штатним призначенням, помічник командира військової частини-начальник фінансово-економічної служби доповідає про це командиру частини для прийняття заходів.

Грошове забезпечення військовослужбовцям та заробітна плата робітників та службовців може виплачуватися лише в тому разі, якщо вони утримуються за основним штатом частини або за штатним розписом, та в розмірах, затверджених Урядом і Міністерством оборони чи вказаних в штаті (штатному розписі).

По вказівці командира частини помічник командира військової частини - начальник фінансово-економічної служби перевіряє дотримання штатно-тарифної дисципліни в підрозділах, службах, побутових та інших підсобних підприємствах.

Порушення штатно-тарифної дисципліни, як правило, пов’язано з незаконними виплатами чи переплатами грошового забезпечення та заробітної плати. Для того, щоб не допустити цих порушень, начальнику фінансового органу необхідно постійно стежити за всіма змінами до штату і здійснювати постійний контроль за використанням особового складу військової частини суворо за штатним призначенням.

Соседние файлы в папке тактика_0310