Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тактика_0310 / PosbnFZVCh0_ch_1 VK.doc
Скачиваний:
255
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
4.5 Mб
Скачать

9. Зберігання грошових коштів у військовій частині

Однією з основних задач фінансово–господарської діяльності є забезпечення схоронності грошей і цінностей нагородного фонду при збереженні їх у військовій частині, при доставці з установи банку та в інших випадках.

Готівка, що зберігається в грошовому сейфі військової частини є державною власністю. Конституція України, Військова присяга і статути Збройних Сил зобов’язують кожного військовослужбовця, і в першу чергу тих, котрим довіряються державні матеріальні цінності і гроші, зберігати державну власність, як священну і недоторканну основу Держави, як джерело багатства і могутності Батьківщини, як джерело подальшого підйому добробуту і культури всього українського народу, зміцнення обороноздатності країни.

Схоронність грошей і цінностей у військовій частині забезпечують командир військової частини і помічник командира військової частини-начальник фінансово-економічної службивідповідно до вимог Статутів Збройних Сил і Положення про фінансове господарство військової частини.

Готівка і цінності нагородного фонду повинні зберігається у вогнетривкому (залізному) грошовому сейфі частини, що повинен щільно закриватися і мати надійний внутрішній замок. Забороняється зберігати гроші і цінності в дерев’яних шухлядах, шафах і столах.

Готівка і інші цінності протягом робочого дня помічник командира військової частини-начальник фінансово-економічної службизберігає в робочій кімнаті, у залізному сейфі. По закінченні робочого дня вся готівка і цінності складуються в грошову скриньку, яка переноситься в залізний сейф, що також опечатується і здається під охорону варти. Про те, що залізний сейф здається під охорону, записується в табель постам варти.

У тих установах Збройних Сил (бази, склади, майстерні й ін.), де немає варти, грошовий сейф, як правило, постійно знаходиться в робочій кімнаті помічник командира військової частини-начальник фінансово-економічної службичи в кімнаті чергового по частині. Робоча кімната начальника фінансового органу повинна бути обладнана охоронною сигналізацію, вікна – металевими ґратами, металевими дверима. По закінченню робочого дня грошовий сейф здається під охорону черговому.

Розкриття грошового сейфа проводиться відповідно до Статуту гарнізонної і вартової служби Збройних Сил України.

Одержавши від начальника варти дозвіл розкрити грошовий сейф, відповідальна особа за касу фінансово-економічної служби повинна ретельно перевірити справність і відповідність відбитка печатки, наявність і стан замка. Переконавши в справності замка і печатки відповідальна особа за касу фінансово-економічної служби розкриває грошовий сейф.

Протягом робочого дня відповідальна особа за касу фінансово-економічної служби, відходячи від грошового сейфа, ні в якому разі не повинна залишати його відкритим. Не допускається також передача будь-кому ключів від грошового сейфа, за винятком випадків передачі каси з документальним оформленням встановленим порядком.

Від грошового сейфа повинно бути два комплекти ключів: один комплект знаходиться у відповідальної особи фінансово-економічної служби, а другий комплект в опечатаному мішечку (печаткою начальника фінансового органу) зберігається у командира частини. У випадку втрати ключа замок від грошового сейфа повинен бути негайно замінений.

Грошові знаки в сейфі повинні зберігатися складеними і скріпленими в корінці по купюрах одного достоїнства. Корінці варто розташовувати в порядку купюр, що зберігаються в них, щоб можна було швидко і безпомилково брати потрібні купюри. Для збереження розмінної монети необхідно мати невелику скриньку, що забезпечує, можливість зберігати монети в окремих осередках.

Усякий прийом готівки в касу чи їхня видача з каси може здійснюватись тільки на підставі відповідного прибуткового чи видаткового документа. Без документального оформлення готівку не можна приймати в касу, навіть для короткочасного збереження. Касир, а також інші особи фінансово-економічної

служби не мають права зберігати в грошовому сейфі свої особисті гроші.

При перевірках каси органами фінансового контролю суми, що зберігаються в грошовому сейфі без документального оформлення, розглядаються як надлишок каси. Такі суми підлягають негайному оприбуткуванню за обліком на вид №60 позабюджетних коштів (субрахунок №672).

Без видаткових документів не можна видавати гроші з каси навіть у самих незначних сумах. Не можна видавати з каси гроші під усякого роду приватні розписки. Особовий склад фінансово-економічноїслужби не має права брати готівку із сейфа на свої особисті потреби чи видавати її будь-кому.

Наприкінці кожного робочого дня помічник командира військової частини-начальник фінансово-економічної службиповинен перевірити касу, переконатися в тому, що наявність грошей і цінностей у грошовому сейфі дійсно відповідає їх залишку, що значиться в касовій книзі та в книзі цінних подарунків, засвідчити це своїм підписом у касовій книзі і результати звірення оформити довідкою про фактичну наявність грошей (з покупюрною розбивкою) і суми, виплачені по не проведеним за обліком видатковим грошовим документам.

Довідки оформляються в спеціально відведеному для цієї мети зошиті, кількість аркушів, у якому нумерується, прошнуровується, засвідчується підписами командира частини і помічника командира військової частини-начальника фінансово-економічної службий опечатується гербовою сургучною печаткою частини. Зошит зберігається до чергової ревізії фінансово-господарської діяльності військової частини. Наприкінці робочого дня зошит після оформлення чергової довідки вкладається в грошовий сейф перед опечатуванням останнього. Після складання довідки й опечатування грошового сейфа, помічник командира військової частини-начальник фінансово-економічної службидоповідає командиру частини чи особі, його що заміщує, про відповідність наявності грошей і цінностей даним обліку і здачі грошового сейфа під охорону.

В військових частинах, де є посада касира, по закінченні робочого дня грошовий сейф здається під охорону опечатаний двома печатками – начальника фінансового органу і скарбника (касира); розкриття його також проводиться спільно цими особами.

При виявленні розбіжностей між фактичною наявністю грошей і залишком, що рахується по касовій книзі (тобто при виявленні нестачі чи надлишку), необхідно ще раз перерахувати готівку. Якщо помилок в підрахунку не виявлено, проводиться перевірка правильності підсумків і записів по обліку, а потім, при необхідності, по первинних документах. Про всі випадки виявлення нестачі (надлишку) в касі помічник командира військової частини-начальник фінансово-економічної службиповинен доповідати командиру частини. Нестача готівки в касі є грубим порушенням фінансової дисципліни. Командир частини по кожному випадку нестачі зобов'язаний негайно призначити розслідування, прийняти рішення про відшкодування заподіяного державі збитку, доповісти по команді та у встановлених випадках повідомити військовому прокурору.

На суму надлишку готівки, виявлену в касі, виписується прибутковий касовий ордер, на підставі якого гроші оприбутковуються по обліку з зарахуванням на вид №60 позабюджетних засобів.

Схоронність грошей, одержуваних командирами підрозділів на видачу грошового забезпечення рядовому і сержантському складу строкової служби, забезпечують командири підрозділів. Вони несуть повну відповідальність за схоронність отриманих грошових сум.

Нижче наведений зразок довідки про наявність грошей у касі.

Соседние файлы в папке тактика_0310