Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тактика_0310 / PosbnFZVCh0_ch_1 VK.doc
Скачиваний:
255
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
4.5 Mб
Скачать

2. Організація будівництва і капітального ремонту в військовій частині, що здійснюється господарським способом. Обов’язки посадових осіб щодо його проведення

Замовниками по капітальному будівництву євідповідні органи Міністерства оборони, а також забезпечуючі управлінняоперативних командувань видів Збройних сил(квартирно–експлуатаційне, продовольче, речове та інші). По загальновійськовому будівництву і капітальному ремонту господарським способом замовником у оперативному командуванні, виді Збройних сил виступає квартирно–експлуатаційне управління (КЕУ), а на флотіморська інженерна служба (МІС).

Обсяги робіт у оперативних командуваннях, видах Збройних сил визначаються командувачами та головнокомандувачами військами відповідно, а по об’єктах головного (центрального) підпорядкування начальниками головних (центральних) управлінь.

Військові частини і ремонтно–будівельні організації виступають у ролі виконавців робіт і відповідають за цільове і раціональне використання коштів, за дотримання планової і фінансової дисципліни.

У Міністерстві оборони України значний обсяг робіт з капітального будівництва і ремонту, як вже відмічалося, може виконуватися господарським способом, безпосередньо особовим складом військових частин, закладів, організацій і підприємств Міністерства оборони або силами ремонтно–будівельних організацій замовника.

В окремих випадках, коли длябудівництва нових об’єктів залучення підрядних будівельних організацій неможливе абонедоцільне,господарськимспособом може здійснюватися нове будівництвоневеликихпо обсягу і нескладних по конструкції об’єктів (сховищ, навісів,невеликихжитловихбудинків,казарм тощо).Господарськимспособом у військових частинах виконується також значний обсяг робіт по капітальному ремонту.

Проте, при значному обсязі будівництва або при виробництві складних у технічному відношенніробіт військові частини можуть здавати їх виконання підрядним ремонтно–будівельним організаціям.

Сутність господарського способу будівництва полягає у виконанні замовником власними силами усього комплексу будівельно–монтажних робіт на об’єкті, що будується. Господарський спосіб будівництва відрізняється від підрядного насамперед організацією залучення учасників будівництва в створення кінцевої продукції – будинків і споруд, підготовлених до експлуатації. Відмінність господарського способу будівництва полягає також в особистій участі власне в будівництві споживача кінцевої продукції.

До організації і проведення будівництва господарським способом пред’являють такі ж вимоги, що і до підрядного в частині планової, проектно–кошторисної та іншої документації.

Посадові особи, які здійснюють керівництво організацією робіт повинні виконати наступні дії для забезпечення будівництва

  • надати виконавцю майданчик для будівництва, а при реконструкції і технічному переозброєнні діючого виробництва ізолювати будівельний майданчик

  • підготувати фронт робіт, виконуваних за свій рахунок, заходи спільного характеру по техніці безпеки і забезпечити пожежну та сторожову охорону;

  • здійснити комплектну передачу виконавцю устаткування, матеріалів і виробів відповідно до графіків

  • забезпечити в узгоджені з виконавцем строки виробництва робіт за договорами, укладеним безпосередньо з монтажними або іншими спеціалізованими будівельними організаціями;

  • здійснювати контроль і технічний нагляд за відповідністю обсягу і вартості виконаних робіт проектам, кошторисам, будівельним нормам і правилам, а якості матеріалів, виробів і конструкцій – державним стандартам і технічним умовам, а саме:

  • виконання будівельно–монтажних робіт у відповідності з будівельними нормами і правилами;

  • індивідуальне випробування змонтованого устаткування, участь у комплексному випробуванні устаткування;

  • запровадження в дію об’єктів реконструкції або будівництва в установлені терміни, координація діяльності усіх учасників будівництва з метою виконання робіт у відповідності з графіком виробництва, складеним з урахуванням тривалості будівництва.

Для ведення технічної реконструкції або будівництва можуть залучатися спеціалізовані організації в якості субпідрядників. При цьому виконання обов’язків замовника покладається на відповідні управління, а обов’язки підрядника - на субпідрядника. Будівельне управління відповідає за всі роботи, виконані ним і субпідрядниками, останні в свою чергу відповідають за виконання видів і комплексів робіт в обсягах і в терміни, що визначені в договорах субпідряду у відповідності з графіками виробництва будівельно–монтажних робіт.

Необхідно, щоб конкретні особливості господарського способу, створення підрядних організацій у складі виробничих об’єднань галузевих міністерств поряд зі зміцненням підрядних організацій будівельного міністерства визначалися в кожному регіоні з позиції економічної ефективності, виходячи з масштабів робіт, умов розвитку і розміщення продуктивних сил.

Будівництво і ремонт господарським способом здійснюються ремонтно–будівельними організаціями замовників будівництва (управлінь центрального апарату Міністерства оборони України, оперативних командувань і видів Збройних Сил, а також їхніми органами на місцях – утримувачами капітального будівництва), силами військових частин, військово–навчальних закладів, установ, підприємств і організацій Міністерства оборони України, що фінансуються в кошторисно–бюджетному порядку.

Як у цивільному будівництві, так і в Міністерстві оборони важливим елементом, будівництва є фінанси. Вони представляють собою сукупність грошових відносин, за допомогою яких здійснюється формування, розподіл і використання фондів грошових ресурсів для потреб будівництва.

Грошові відносини укладаються між усіма підприємствами, організаціями, установами, військовими частинами, прямо або опосередковано.

Замовники або військові частини накопичують і використовують кошти для розрахунків із проектними і будівельно–монтажними організаціями, постачальниками устаткування, державними підприємствами й установами.

Планомірне забезпечення будівництва грошовими ресурсами і постійний контроль за ефективним їх використанням утворюють систему фінансування об’єктів будівництва.

Обов’язки командира військової частини при капітальному будівництві та ремонті, що здійснюється господарським способом.

Для організації робіт видається наказ, яким визначається:

  • склад і задачі позаштатних будівельних команд;

  • посадові особи, відповідальні за організацію і ведення ремонтно–будівельних робіт на кожному об’єкті, матеріального обліку та інші питання. У військовій частині до початку робіт з будівництва і капітального ремонту проводиться ретельне вивчення проектно–кошторисної документації, визначення потреби в будівельних матеріалах і устаткуванні;

  • дозволи від відповідних органів на підключення до інженерних мереж, устрій огороджень, розробку кар’єрів і інші;

  • місця схову матеріалів, проводиться встановлення на об’єктах і підключення до інженерних мереж і комунікацій будівельних механізмів, встановлення реманентних пристроїв, устрій підкранових шляхів;

  • календарні графіки виробництва робіт по кожному об’єкту, у яких поряд з термінами виконання робіт з окремих конструктивних елементів зазначається потреба в матеріально–технічних ресурсах і робочій силі;

  • бригади і ланки будівельних робітників;

  • закріплення об’єктів і видів робіт, призначення відповідальних осіб за ведення робіт з об’єктів;

  • на кожний об’єкт будівництва і капітального ремонту кошторисною вартістю 5000 грн. і вище, а при виконанні складних робіт, незалежно від вартості, заводиться журнал обліку виконаних робіт;

  • забезпечення якості виконання робіт відповідно до затверджених титульних списків і проектно–кошторисної документації;

  • організація роботи у відповідності з будівельними нормами і правилами;

  • забезпечення роботи необхідними матеріалами, робочою силою, транспортними засобами і механізмами, правильно, ощадливо і ефективне їх використання;

  • організація та ведення обліку матеріалів, транспорту, механізмів, робочої сили, які використовуються при здійсненні будівництва та капітального ремонту, а також пооб’єктне врахування виконаних робіт і витрат;

  • забезпечення техніки протипожежної безпеки;

  • своєчасна здача роботи замовнику і представлення установленої звітності.

Контроль за виконання вимог цього наказу здійснює командир військової частини.

Командиру військової частини при веденні капітального будівництва та ремонту господарським способом забороняється:

  • вносити зміни в проектно–кошторисну документацію;

  • вести роботи з затратами, які не включені у внутрішньобудівельний титульний список та не забезпечені проектно–кошторисною документацією;

  • допускати перевитрати коштів понад планово виділені кошти на капітальне будівництво та ремонт;

  • оплачувати рахунки за матеріали та послуги за завищеними цінами;

  • закупати матеріали у надмірній кількості;

  • проводити запозичення коштів за рахунок інших джерел;

  • отримувати кошти на капітальне будівництво та ремонт не від забезпечуючого фінансового органу;

  • приймати рішення, які суперечать діючому законодавству;

  • укладати трудові угоди з цивільними працівниками на виконання робіт, якщо ці роботи можуть бути виконані особовим складом військової частини.

Соседние файлы в папке тактика_0310