Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тактика_0310 / PosbnFZVCh0_ch_1 VK.doc
Скачиваний:
255
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
4.5 Mб
Скачать

Передмова

Навчальний посібник написаний у відповідності з програмою навчання студентів, курсантів, слухачів вищих військових навчальних закладів по питанням фінансового забезпечення військ.

Матеріал навчального посібника побудований на підставі вивчення та аналізу поновлених керівних документів регламентуючих фінансово-господарську діяльність військової частини.

Основні положення проілюстровані прикладами з практики і супроводжуються зразками документів, що дані в додатках до кожного розділу.

Вказані у посібнику номери і назви військових частин, місце їх розташування, а також прізвища посадових осіб і їх військові звання є умовними і мають навчальне значення.

Цей навчальний посібник може бути використаний слухачами, курсантами, а також студентами Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, а також інших вищих військових навчальних закладів при вивченні питань з організації фінансового забезпечення військ, передбачених програмою навчального процесу.

Даний навчальний посібник також може бути використаний безпосередньо в військах для підвищення посадовими особами рівня знань в області фінансово-економічного забезпечення військ.

____________________

Задачі курсу

В нашій державі є свої Збройні Сили, які повинні згідно з Конституцією України виконувати дві функції:

  • зовнішню;

  • внутрішню.

Зовнішня функція включає в себе захист держави від нападу. Внутрішня функція, в окремих випадках, заключається в наведенні порядку в країні з дозволу Президента або Верховної Ради України.

Професія військового фінансиста і звання офіцера зобов’язують захищати свою Батьківщину, тому і вимоги до військовослужбовця (в першу чергу, офіцера) ставляться зовсім інші, ніж до цивільної особи.

Офіцер, у тому числі фінансист, повинен бути вимогливий до себе та оточуючих: акуратним, чесним, правдивим, сумлінним, пунктуальним, витривалим, відданим. До цього його зобов'язує Конституція, прийнята на вірність народу України присяга, а також Статути Збройних Сил України.

Служба офіцера фінансово-економічної служби романтична та героїчна, разом з тим дуже відповідальна, тяжка, а іноді дуже сувора. Служба військового фінансиста, як і будь-якого офіцера, любить сильних, наполегливих, дисциплінованих, цілеспрямованих, мужніх військово-службовців. До цього зобов`язує військова присяга прийнята на вірність народу України. З цього моменту, прийнявши бойову естафету з рук ветеранів, які все своє життя присвятили військовій справі на благо нашого народу на плечі військових фінансистів лягла особлива відповідальність.

В нашій державі офіцер-фінансист, як і всі інші офіцери користуються великим авторитетом, повагою всього українського народу. Глибока ідейна віра, безроздільна любов до Батьківщини, відповідальність за її долю, спокій та щастя, готовність до самопожертвування, вірність народу і справі держави - головні моральні риси офіцера Збройних Сил України.

Обов'язок Збройних Сил України перед народом показаний в Конституції - це надійний захист держави, їх постійна бойова готовність.

Наші Збройні Сили оснащені сучасною зброєю, технікою, мають добре навчений особовий склад, підготовлені офіцерські кадри. Вони гідно виконують свій обов'язок в складних, часом суворих обставинах (про це розмова буде нижче).

Всі заходи в армії і на флоті щодо досягнення високої бойової готовності, оснащенню військ озброєнням, бойовою технікою і військовим майном, створенню навчально-матеріальної бази бойової підготовки і забезпечення особового складу необхідними видами забезпечення нероздільно пов'язані з використанням фінансових ресурсів, які виділяються з державного бюджету.

Одним із основних завдань командирів і начальників усіх ступенів являється всебічний, науково обґрунтований підхід до визначення розмірів витрат на оборону, повне та своєчасне забезпечення Збройних Сил грошовими коштами в будь-яких умовах, законне, економне витрачання фінансових ресурсів, які виділяються на всі потреби військ.

Важлива роль у цій державній справі належить спеціалістам військово-фінансово-економічної служби. Професія військового фінансиста багатогранна. Офіцер-фінансист повинен володіти навичками командира, економіста, юриста-консультанта та іншими.

В його праці поєднується творчий аналіз з рішучістю і наполегливістю в дотриманні державних інтересів, суворої фінансової дисципліни.

В роки суворих випробувань офіцери фінансово-економічної служби разом з іншими військовослужбовцями із зброєю в руках боролись, захищаючи нашу Батьківщину і показали багаточисельні приклади хоробрості та відваги в боях з ворогом в 1941 - 1945 роках.

На висоті були офіцери-фінансисти при виконанні інтернаціонального обов’язку в Афганістані, Югославії і інших державах. Фінансисти окрім своїх функціональних обов`язків виконували й інші бойові задачі (супровід вантажів, колон, евакуація поранених і загиблих, несення чергування та інше). Особовий склад фінансово-економічної служби завдання поставлене перед ним виконав повністю.

Військові фінансисти - це фахівці умілого і економного господарювання. Вони суворо виконують законність у витрачанні грошових коштів і матеріальних цінностей. Всі вони люблять свою спеціальність.

У військових частинах фінансистів називають законниками. Насправді це так і є. Офіцери фінансово-економічної служби відрізняються високою військовою, загальною і спеціальною культурою, широким кругозором інтересів.

До фінансистів йдуть за порадою та допомогою, з ними діляться радістю та бідою. Щоб стати справжнім фінансистом потрібно бути всебічно розвинутим в духовному, ідеологічному, військовому і фінансово-економічному відношенні, любити військову справу, мати необхідні навики ефективного і економного витрачання грошових коштів.

Велика роль у підготовці офіцерів фінансово-економічної служби для Збройних Сил України належить Головному Фінансово-економічному управлінню Міністерства оборони України та Військовому інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, а також іншим військово-навчальним закладам України. Навчальний процес вищевказаних військових навчальних закладів з дня на день удосконалюється і розвивається.

Дотримання суворої економії, повне забезпечення потреб Збройних Сил України з найменшими затратами матеріальних, трудових, фінансових та інших ресурсів, має велике державне значення, тому перед командирами і спеціалістами фінансово-економічної служби ставиться вимога бути завжди дбайливими, суворо виконувати державну дисципліну, законність, вести рішучу боротьбу з безгосподарністю і марнотратством при використанні державних коштів. Тому випускники військових навчальних закладів повинні бути високо кваліфікованими вихованцями, відповідаючи ми вимогам часу.

Місце і роль військового фінансиста випливає із задач, які стоять перед фінансово-економічною службою всіх ступенів, починаючи від Головного фінансово-економічного управління Міністерства оборони і до начальника фінансово-економічного органу окремої військової частини.

Військова частина є найнижчою штатною одиницею в загальній системі забезпечення Збройних Сил України, де ведеться витрачання грошових коштів.

Будь-яку штатну одиницю Міністерства оборони, де є фінансово-економічна служба, очолює помічник командира військової частини-начальник фінансово-економічної служби. Посада помічник командира військової частини-начальник фінансово-економічної служби визначається штатом військової частини (управління), де вказується штатна категорія у відповідності до цього і присвоюються військові звання (бувають випадки на категорію вище, при бойових діях та в інших випадках).

З 1933 року фінансовий орган виділений в самостійну фінансово-економічну службу з підпорядкуванням її командиру військової частини.

Міністерство оборони утримується в основному за рахунок коштів державного бюджету, тобто виділені кошти відриваються від господарства України, тому до їх витрат пред'являються особливі вимоги.

Про це повинен пам'ятати кожний фінансист будь-якого рівня. Про вищесказане буде йтись мова в курсі навчання «Фінансове забезпечення військової частини». При цьому потрібно відмітити, що фінансове забезпечення військ залежить в першу чергу від начальника фінансово-економічного органу.

Крім начальника фінансового органу в частинах з великим обсягом роботи (залежить від типу (полк, бригада) в склад фінансового органу може бути призначений помічник начальника фінансово-економічної служби, бухгалтер, касир та інші посадові особи. Помічник командира військової частини - начальник фінансово-економічної служби - це провідник економічної політики нашої держави, він повинен забезпечити правильне зберігання та використання грошових коштів.

Найменший відхід від закону в цьому питанні приведе до тяжких наслідків, оскільки допущені помилки, невиконання законів, не звільняють від відповідальності, а суворо караються.

Начальник фінансово-економічного органу частини так організовує свою роботу, щоб повністю та своєчасно забезпечити грошовими коштами всі потреби військової частини. Однією з найважливіших задач являється своєчасне і правильне забезпечення необхідними видами всього особового складу.

Помічник командира військової частини - начальник фінансово-економічної служби повинен проводити свою роботу за такими напрямками:

  • вивчати законодавчо-правову базу, яка регламентує фінансово-господарську діяльність;

  • визначення і планування потреб в грошових коштах;

  • витребування грошових коштів;

  • фінансування заходів, що проводяться;

  • отримання готівки;

  • зберігання коштів;

  • витрачання грошових коштів;

  • своєчасне ведення бухгалтерського обліку;

  • своєчасне складання та представлення звітності в потрібні інстанції;

  • організація діловодства;

  • контроль за використанням грошових коштів;

  • аналіз фінансово-господарської діяльності;

  • доповідь командиру про виконання завдань і вживання заходів щодо покращення фінансово-господарської діяльності.

Постійно помічник командира військової частини - начальник фінансово-економічної служби зобов'язаний вдосконалювати свої методи роботи, а мета повинна бути одна - працювати без фінансових порушень. Це підкреслюється тим, що при оцінці бойової готовності і господарської діяльності військ враховується і стан фінансового господарства.

Щоб працювати без фінансових порушень потрібно знати чинне законодавство з військово-фінансових питань і вміти правильно їх застосовувати в своїй практичній роботі. Якщо начальник фінансового органу недостатньо знає те, або інше законоположення; або не знає його зовсім, то він повинен обов'язково вивчає ці керівні документи і повинен знати, де можна знайти відповідь.

Фінансово-господарська діяльність в військах багатогранна за своїм характером і потребує від фінансових працівників особливих зусиль в удосконаленні своїх знань, отриманих в інституті - це одне, а друге - що їх потрібно закріплювати постійно на практиці.

В період навчання студентами, курсантами, слухачами буде вивчено і засвоєно більше, ніж 80 навчальних дисциплін, із них близько 50% - безпосередньо пов'язаних з фінансовою спеціальністю, тобто половину часу навчального процесу відводиться на вивчення спеціальних дисциплін.

Повним навчальним процесом заплановано і фактично буде використано закріплення теоретичних знань на практиці і на військових стажуваннях у військах.

На протязі навчання запропоновано написання бакалаврських і дипломних робіт.

В процесі навчання буде вивчено біля 30 тем, направлених на виконання комплексного завдання. Запропонований навчальним планом матеріал, буде засвоюватися в процесі лекцій, семінарів, практичних занять, групових занять та контрольних робіт.

Задача, зрозуміло, не легка, але навчальну програму слід засвоїти у відповідності з вимогами, які пред'являються до навчального процесу.

__________________

Соседние файлы в папке тактика_0310