Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тактика_0310 / PosbnFZVCh0_ch_1 VK.doc
Скачиваний:
255
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
4.5 Mб
Скачать

Розділ і. Основи організації фінансово-економічної служби Збройних Сил України

1. Поняття фінансового забезпечення військової частини

Фінансове забезпечення — це система заходів, що організовуються і застосовуються з метою своєчасного і повного задоволення потреб військ в грошових коштах.

Фінансове забезпечення військ включає наступні елементи:

  • законодавчо-правова база;

  • фінансове планування грошових коштів;

  • витребування грошових коштів;

  • фінансування військ;

  • отримання готівки;

  • зберігання готівки;

  • діловодство фінансово-економічної служби;

  • економне і доцільне витрачання грошових коштів;

  • облік;

  • звітність;

  • фінансовий контроль за використанням грошових коштів.

Виконання цих функцій та керівництво фінансовим забезпеченням покладене на фінансові органи всіх ступенів Збройних Сил України.

Наявність товарно-грошових відносин та госпрозрахункового методу господарювання вимагає того, щоб все що поставляється з господарства Держави для армії і флоту, оплачувалося за рахунок коштів, які виділяються з загального та спеціального фондів державного бюджету на оборону країни. Заготівля й оплата необхідних для армії та флоту озброєння, техніки, майна здійснюється головними (центральними) забезпечуючими управліннями.

Для забезпечення високої бойової готовності Збройні Сили України забезпечуються всім необхідним згідно з діючими нормами, штатами, і табелями шляхом виділення грошових коштів.

За рахунок виділених коштів з кошторису Міністерства оборони України створюються такі фонди грошових коштів:

  • для забезпечення особистих матеріальних і культурно-побутових потреб військовослужбовців, робітників та службовців;

  • для утримання, експлуатації та ремонту озброєння, бойової техніки, військового майна, будівель і споруд.

З вищевказаного видно, що перебування армії та флоту в сфері товарно-грошових відносин означає об’єктивну необхідність організації фінансового забезпечення.

Для того, щоб організувати фінансове забезпечення армії та флоту, необхідно: створити систему фінансових органів, які б безпосередньо займалися цією роботою, керуючись законодавчо-правовою базою, що регламентує діяльність Збройних Сил України; встановити правила, що регламентують порядок організації і здійснення фінансового забезпечення; досягти постійної, повної і узгодженої взаємодії всіх органів управління і посадових осіб, які залучаються до фінансового забезпечення Збройних Сил України; мати необхідні фінансові ресурси.

В Збройних Силах України грошові кошти на потреби військ виділяються командиру - єдиноначальнику, який повинен їх правильно використати. Але у командира багато інших обов’язків, головним з яких є забезпечення постійної бойової і мобілізаційної готовності доручених йому військ. Тому в допомогу йому для виконання обов’язків щодо фінансового забезпечення створено спеціальний фінансовий апарат. Цей апарат створює систему органів, що має назву фінансово-економічної служби Збройних Сил України.

Фінансово-економічна служба є робочим органом відповідного командира. Вона здійснює керівництво фінансовою діяльністю та контроль за станом фінансового господарства. На фінансово-економічну службу покладено виконання двох видів функцій: загальнихтаспеціальних.

Соседние файлы в папке тактика_0310