Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тактика_0310 / PosbnFZVCh0_ch_1 VK.doc
Скачиваний:
255
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
4.5 Mб
Скачать

4. Роль і місце помічника командира військової частини-начальника фінансово-економічної служби при укладанні договорів і трудових угод

Усі договори, які укладаються військовою частиною до підпису їх командиром частини повинні бути перевірені та завізованіпомічником командира військової частини-начальником фінансово-економічної служби. В цьому виражається важлива роль фінансово-економічної служби у дотриманні договірної дисципліни.

На помічника командира військової частини-начальника фінансово-економічної службипокладається відповідальність за вірне оформлення договорів, які укладаються військовою частиною. У подаваємих йому для перевірки проектах договорів він пови­нен, поперед всього, перевірити, щоб договір не суперечив чинному законодавству. Далі перевіряється економічна доцільність укладання до­говору. Коли, наприклад, укладається договір на ремонт столів, який буде дорожче придбання нових, то зрозуміло, укладання такого догово­ру не можна признати доцільним.

Недоцільно також укладати договори з підрядними організаціями на виконання робіт, які можуть бути виконані силами особового скла­ду без шкоди для бойової та гуманітарної підготовки (обладнання полігонів, місць фізичної підготовки та ін.).

Перевіряючи проект договору щодо забезпеченості його грошовими коштами, помічник командира військової частини-начальник фінансово-економічної служби повинен встановити, коли наступають платежі по договору та у яких сумах, чи має військова частина призначення грошових коштів, які необхідні для розрахунків по договору.

Помічник командира військової частини - начальник фінансово-економічної служби перевіряє дотримання у договорі цін, які затверджено встановленим порядком і при необхідності домагається обґрунтування цін, які вказані в проекті договору. Коли замовлена продукція є новою і затверджених цін на неї немає, помічник командира військової частини-начальник фінансово-економічної служби перевіряє попередню калькуляцію та розцінки, які додаються до договору або трудової угоди. Перевіряється також правильне підрахування загальної суми по договору і трудовій угоді.

Порядок розрахунків перевіряється помічником командира військової частини-начальником фінансово-економічної служби з точки зору чинності форми розрахунків, що передбачається договором або трудовою угодою, її прийнятність та зручність для військової частини.

Коли за умовами договору робота виконується з матеріалів військової частини, помічник командира військової частини-начальник фінансово-економічної служби перевіряє, на яких умовах матеріали передаються підряднику.

Перевіряючи проекти договорів, помічник командира військової частини-начальник фінансово-економічної служби звертає увагу на наявність у них обов'язкових реквізитів, повноту та конкретність умов постачання продукції. Зокрема, у договорі повинні вказуватися вимоги та технічні умови, яким повинна відповідати продукція, яка замовляється. У них має бути чітко визначено, що враховувати днем виконання обов'язків постачальником. Неконкретність формулювання реквізитів вносить у відносини між сторонами невизначеність у предметі договору постачання і приводить до суперечок та відмовам у позовах.

В той же час договори і трудові угоди не повинні бути захаращені надмірними умовами. Наприклад, не слід включати до договору пункти, які повторюють правила Основних умов поставки продукції виробничо-технічного призначення для військових організацій, так як вони застосовуються незалежно від посилання на них в договорі.

Договори, що правильно укладено, візуютьсяпомічником командира військової частини-начальником фінансово-економічної служби, тобто в кінці договору він робить запис: "Договір перевірений. Зауважень немає (або є, відобразити які). Помічник командира військової частини-начальник фінансово-економічної служби лейтенант Карпенко". Без візи помічника командира військової частини-начальника фінансово-економічної службидоговори і трудові угоди командиром частини на підпис не приймаються.

У випадках, коли договір складено невірно, або укладання договору не є доцільним, помічник командира військової частини-начальник фінансово-економічної службипроект договору або трудової угоди не візує і доповідає про це командиру.

У процесі виконання договорів обов'язком помічника командира військової частини-начальника фінансово-економічної службиє точне дотримання розрахункових умов, до яких відноситься своєчасне перерахування у дозволених випадках авансу, дотримання строків платежів та форм розрахунків, а у встановлених законодавством випадках своєчасна та обґрунтована відмова від акцепту платіжних доручень.

При оплаті рахунків постачальників і підрядників, помічник командира військової частини-начальник фінансово-економічної службиздійснює контроль за дотриманням ними умов договору по кількості, якості та терміну поставки продукції та надання послуг. Особлива увага звертається на вірність цін, які вказуються у рахунках, їх відповідність умовам договору.

Через фінансово-економічну службу здійснюється подання санкцій, претензій та позовів до невідповідальних постачальників.

Слід підкреслити, що подання санкцій - це не тільки право військової частини, але і її обов'язок, за виконання якого несуть відповідальність командир і начальник фінансового органу військової частини. За вказівкою командира частини помічник командира військової частини-начальник фінансово-економічної службизобов'язаний складати претензійні листи та позовні заяви, які надсилаються відповідальним організаціям та відповідним по підсудності органам, які розглядають майнові суперечки, а також відгуки на позови, які пред'являються до військової частини.

Якщо за рішенням суду з військової частини відраховується пеня (штраф і т.п.), помічник командира військової частини-начальник фінансово-економічної службидоповідає про це рапортом командиру військової частини. На підставі на­казу командира сума сплаченої неустойки списується на витрати по тим кошторисним підрозділам, за рахунок яких вони мали бути оплачені з одночасним занесенням цієї суми до обліку і призначенням адміністративного розслідування.

На фінансові органи військових частин покладено широке коло обов'язків по укладанню і виконанню договорів, по пред'явленню санкцій, претензій та позовів до несправних постачальників. Інтереси подальшого удосконалення господарського механізму вимагають підвищення відповідальності керівників всіх ланок за виконання договірних обов’язків. У зв’язку з цим зростає роль фінансових органів щодо укріплення договірної та фінансової дисципліни.

Отриманий на візування у фінансово-економічну службу частини проект договору або трудової угоди підлягає ретельному вивченню й аналізу. Оскільки на договорі і трудовій угоді повинна бути віза начальника фінансового органу , цю роботу повинний проробити безпосередньо сам начальник фінансового органу, не доручаючи її своїм підлеглим. Крім того, у командира можуть виникнути питання з приводу договору, що укладається, і відповісти на них зобов'язанийпомічник командира військової частини-начальник фінансово-економічної служби.

Щоб більш якісно перевірити проект договору і трудову угоду доцільно намітити послідовність і виділити основні напрямки майбутньої роботи. З метою правильної організації цієї роботи рекомендується така програма перевірки договорів і трудових угод, що надходять для візування у фінансово-економічну службу військової частини.

Програма перевірки проектів договорів і трудових угод

1. Законність укладання проектів договорів і трудових угод

Встановлюється, чи не суперечать договори і трудові угоди, що укладаються, або їхні окремі положення чинному законодавству. Якщо існують відхилення, визначається: які положення законодавства порушені або не враховані; заходи для приведення договору у відповідність із чинним законодавством.

2. Умови договору і трудової угоди

Перевіряється наявність реквізитів, без яких договори і трудові угоди не мають юридичної чинності, а також умови, що випливають з особливостей договорів і трудових угод, що укладаються. При відсутності яких-небудь основних реквізитів проекти повертаються на переоформлення.

3. Предмет договору і трудової угоди

Перевіряється обсяг поставки продукції або виконання робіт (надання послуг); які здійснюються заходи, передбачені в договорі або трудовій угоді, як вони пов'язані з забезпеченням бойової готовності військ. Визначається економічна доцільність укладених договорів.

4. Забезпеченість коштами

Встановлюється, якими фінансово-плановими й іншими документами передбачені асигнування на оплату договорів і трудових угод.

Визначаються суми майбутніх платежів.

5. Терміни виконання договорів і трудових угод

Перевіряються терміни постачань продукції, виконання робіт або надання послуг; періоди дії договорів. Визначаються терміни майбутніх платежів.

6. Дотримання цін і тарифів

Перевіряється відповідність установлених цін і тарифів, їхня відповідність чинному законодавству. При відсутності затверджених встановленим порядком цін і тарифів перевіряються калькуляції, що прикладаються до договорів і трудових угод.

7. Розрахунки за матеріальні цінності і послуги

Визначається порядок розрахунків по договорах і трудових угодах, їхня відповідність існуючим правилам. Перевіряється перелік документів для оплати матеріальних цінностей і послуг.

8. Майнова відповідальність сторін за виконання договорів і трудових угод

Перевіряється наявність санкцій за порушення умов договорів і угод і їхня відповідність чинному законодавству.

9. Перевірка інших даних

Встановлюється необхідність інших реквізитів, що випливають з особливостей що укладаються договорів і трудових угод, перевіряється їхня відповідність чинному законодавству.

Нижче приведені зразки приблизних текстів претензій, негативної відповіді на претензії, а також зразок позовної заяви.

Соседние файлы в папке тактика_0310