Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тактика_0310 / PosbnFZVCh0_ch_1 VK.doc
Скачиваний:
255
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
4.5 Mб
Скачать

Зразок №58

(найменування військової структури,

яка видала інспекторське посвідчення)

Інспекторське свідоцтво

Видане

(найменування військової частини)

за клопотанням (актом)

(вказується, ким вносилося клопотання (акт)

від "____"__________ 200 __ р. № ________ на списання з бухгалтерського обліку недостач та обліку втрат матеріальних засобів таких втрачених матеріальних цінностей:

№ п/п

Найменування матеріальних засобів, заводський номер, рік випуску

Одиниця обліку

Кількість

Вартість за одиницю

Загальна сума

Причина втрати

1

2

3

4

5

6

7

Всього на загальну суму

(суму вказати прописом)

Із загальної суми шкоди, завданої державі втратою матеріальних засобів, частина збитку на суму

підлягає відшкодуванню за рахунок винних осіб, а решту, на суму

дозволяється віднести за рахунок держави.

Додаток: Клопотання про видачу інспекторського свідоцтва та додаток до нього на ______ аркушах (тільки до примірника №3).

М.П.

(посада, військове звання, підпис та прізвище особи, яка видала інспекторське свідоцтво)

"____"_______________ 200 __ р.

____________________

Глава х. Внутрішній фінансовий контроль у військовій частині

1. Значення та організація внутрішнього фінансового контролю

Контроль призваний зіграти важливу роль у вихованні нового відношення до праці та до державної власності.

При вирішенні поставлених завдань повинні постійно функціонувати органи контролю, поєднуючи державний контроль в центрі та на місцях. Держава розглядає контроль як дійсну зброю здійснення широких мас у керування справами держави, у здійснення контролю за суворим дотриманням законності, як важіль вдосконалення державного апарату, викорінення бюрократизму, своєчасного перетворення у життя пропозицій працюючих.

Систематичний і повний фінансовий контроль в Міністерстві оборони здійснюють органи внутрівідомчого контролю, який в Міністерстві оборони поділяється на контроль забезпечуючих фінансових органів та внутрішній фінансовий контроль.

Внутрішній фінансовий контроль є масовим контролем у військах. У ньому приймають участь, з однієї сторони, широке коло посадових осіб військової частини та, з іншої, представники громадськості, об’єднані у внутрішню перевірочну комісію по фінансово-економічній службі, ревізійні комісії організацій, підприємств, військових частин.

При належній організації внутрішнього фінансового контролю та повному виконанні всіма особами, які беруть участь у фінансовому контролі, функціональних обов’язків, він достатньо ефективний в боротьбі за успішне вирішення завдань по фінансовому забезпеченню військ, які поставлені Міністром оборони України..

Посадові особи військової частини та внутрішня перевірочна комісія з фінансового господарства першими перевіряють законність і доцільність фінансово-господарських операцій, причому, такі перевірки посадовими особами здійснюються систематично і, як правило, до здійснення фінансових операцій, а документальні перевірки фінансового господарства внутрішньою перевірочною комісією – після здійснення операцій, але значно частіше, ніж ревізії, які проводяться представниками вищестоячих фінансових органів.

Крім того, особи, які здійснюють внутрішній фінансовий контроль, добре знають особовий склад та місцеві умови здійснення фінансово-господарських операцій, що сприяє своєчасному виявленню та усуненню випадків незаконного та недоцільного витрачанню грошових коштів.

При виявленні в процесі внутрішнього фінансового контролю незаконних витрат грошових коштів та інших фінансових порушень командир частини, помічник командира військової частини-начальник фінансово-економічної служби та інші посадові особи військової частини приймають заходи, і такі порушення негайно виправляються.

Внутрішній фінансовий контроль, який здійснюється в різних формах, дає суттєву допомогу в покращенні всієї економічної та фінансової роботи, у виконанні всіма посадовими особами військової частини вимог фінансової дисципліни. Такий контроль, в більшості, дисциплінує помічника командира військової частини – начальника фінансово-економічної служби.

Внутрішній фінансовий контроль, в значній мірі, сприяє рішенню однієї з основних задач фінансового контролю щодо забезпечення найбільш ефективного використання державних коштів для підвищення бойової готовності військ.

Внутрішній фінансовий контроль у військовій частині організовує командир частини і здійснюється ним особисто та його заступниками, помічником командира військової частини-начальником фінансово-економічної служби, а також інших служб, командирами підрозділів. Крім того, внутрішній фінансовий контроль здійснює внутрішня перевірочна комісія, ревізійна комісія каси взаємодопомоги, ревізійна комісія колективу військових мисливців.

В залежності від цілей і часу здійснення, внутрішній фінансовий контроль поділяється на попередній, поточний і послідуючий

Метою попереднього, поточного внутрішнього фінансового контролю є попередження протизаконного та неекономного витрачання грошових коштів. Він проводиться до здійснення фінансово-господарських операцій і в процесі життєдіяльності військ.

Основною формою попереднього, поточного внутрішнього фінансового контролю є перевірка посадовими особами частини витратних грошових документів перед їх оплатою, а також в процесі їх оплати і фінансово-планових документів на витребування грошових коштів.

Так, при підписанні та затвердженні різних фінансово-планових та грошово-витратних документів (роздавальних відомостей, договорів, рахунків, заяв на видачу авансів, розрахунків, заяв, кошторису доходів і видатків та інше) командир частини, його заступники, начальники служб і командири підрозділів можуть попередити недоцільне і незаконне витрачання грошових коштів. Начальник штабу, крім того, організує перевірку відповідності записаних у роздавальні відомості на виплату грошового забезпечення та заробітної плати посад штату і списку особового складу частини про що робиться відповідний запис. Помічник командира військової частини-начальник фінансово-економічної служби, перевіряючи розрахунки начальників служб форма 1/фс, повинен не допустити надлишкового витребування грошових коштів, він також перевіряє до оплати всі витратні грошові документи і про виявленні незаконні і недоцільні витрати доповідає командиру частини для прийняття заходів.

Таким чином, попередній, поточний внутрішній фінансовий контроль повинен здійснюватись систематично, постійно і широким колом посадових осіб військової частини; чим частіше і послідовніше буде здійснюватись контроль, тим значніше буде його ефект, тим кращі будуть результати.

Послідуючий внутрішній фінансовий контроль здійснюється після здійснення витрат або отримання грошових коштів. Метою послідуючого контролю є розкриття фактів незаконного витрачання грошових коштів, порушень діючого законодавства та інших недоліків в організації і веденні фінансового господарства та їх усунення, а також узагальнення та розповсюдження передового досвіду в фінансово-господарській діяльності.

Задачею послідуючого контролю є виявлення не тільки самих фактів порушень, але й розкриття причин, що їх породили, з метою попередження порушень в подальшому.

Посадові особи, винні в порушеннях фінансової дисципліни, пов`язаних з фінансовим контролем, притягуються до адміністративної, матеріальної, а в необхідних випадках – і до кримінальної відповідальності.

Основними формами послідуючого внутрішнього фінансового контролю є документальні перевірки фінансового господарства, які проводяться внутрішніми перевірочними комісіями, і документальні ревізії підсобних підприємств (господарств).

Крім документальних перевірок, по вказівці командира частини внутрішньою перевірочною комісією проводяться перевірки по окремим питанням фінансово-господарської діяльності. Наприклад, внутрішньою перевірочною комісією може бути перевірена правильність закупівлі товарно-матеріальних цінностей у торговій мережі, своєчасність, правильність оприбуткування і здачі на зберігання закуплених товарів і матеріалів, правильність виплати продовольчо-шляхових грошей, грошової компенсації замість продовольчого пайка та коштів на пошив обмундирування.

В проведенні документальних перевірок фінансового господарства, документальних ревізій підсобних підприємств та господарств і перевірок по окремим питанням фінансово-господарської діяльності військової частини можуть приймати участь представники вищестоячих штабів.

Всі види контролю призначені для допомоги командуванню у виявленні і попередженні недоліків в обліку, зберіганні і схоронності озброєння, військової техніки та майна, витрачанні грошових коштів, продовольства, палива, мастильних, будівельних матеріалів та інших матеріальних цінностей, у забезпеченні та експлуатації казарменого і житлового фонду, службових, господарських та інших приміщень. Контроль сприяє покращенню організації матеріально-побутового, господарського, медичного та торгівельного обслуговування особового складу, доведення до нього належних видів забезпечення, знаходженню додаткових джерел покращення побуту військовослужбовців, робітників та службовців та режиму економії.

Для усунення розкритих недоліків та притягнення винних до відповідальності доповідається про результати проведених перевірок командуванню. Разом з тим, у завдання органів контролю входить не тільки розкриття допущених недоліків і порушень, але й попередження їх, виховання у людей чесного, дбайливого відношення до своїх обов’язків.

Послідуючий внутрішній фінансовий контроль здійснюють також командир частини і помічник командира військової частини-начальник фінансово-економічної служби.

Помічник командира військової частини-начальник фінансово-економічної служби, наприклад, організує і систематично проводить самоперевірки фінансових операцій, які є однією з форм послідуючого контролю.

Таким чином, внутрішній фінансовий контроль призначений для вдосконалення фінансового господарства військових частин, забезпечення господарсько-доцільного і ефективного використання державних коштів, виконання вимог фінансової дисципліни.

Нижче приведена схема організації внутрішнього фінансового контролю.

Соседние файлы в папке тактика_0310