Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теперь_точно_окончательный_файл_ответы_на_патфиз.docx
Скачиваний:
361
Добавлен:
19.06.2020
Размер:
4.51 Mб
Скачать

27) Порушення тромбоцитарно-судинного гемостазу. Вазопатії. Механізми та клінічні приклади.

При геморагічних вазопатіях уражається судинна стінка, що призводить до порушення тромбоцитарно-судинного гемостазу і кровоточивості, виникає внаслідок підвищення проникності стінки кровоносних судин і її деструкції при порушенні синтезу колагену, при дії біологічно активних речовин, радіотоксінов, імунних геморагічних васкулітах, зниженні ангіотрофічної функції тромбоцитів при тромбоцитопеніях і тромбоцитопатіях, руйнуванні судинної стінки лейкозними інфільтратами. Однією з причин кровоточивості є зменшення вироблення ендотелієм судинної стінки фактора Віллебранда - крупномолекулярний компонента VIII фактора згортання-крові. Цей фактор накопичується в тромбоцитах і звільняється при їх дегрануляції.

Він необхідний для нормальної адгезії тромбоцитів до колагену стінки, і без нього не формується тромбоцитарний тромб. Геморагічний синдром спостерігається і при посиленні перекисного окислення мембранних фосфоліпідів, в результаті чого в ендотелії синтезується і секретується надмірна кількість потужних інгібіторів агрегації тромбоцитів - простациклінів. Крім того, до зниження тромбоцитарно-судинного гемостазу призводить порушення нейрогенної і гуморальної регуляції судинного тонусу, зниження якого веде до неможливості закупорки дрібних судин тромбоцитарним тромбом.

Клінічні прояви – крововиливи у вигляді петехій та пурпур на шкірі та слизових, що виникають унаслідок порушення структур суд. стінки; носові, шлункові кровотечі, мікрогематурія; гіпо- або гіперплазія кісткового мозку з відповідними змінами мегакаріоцитарного ростка; позитивні ендотеліальні проби; збільшений час кровотечі; телеангіектазії.

28) Етіологія та патогенез тромбоцитопеній та тромбоцитопатій. Механізми порушень адгезії, агрегації тромбоцитів, вивільнення тромбоцитарних гранул.

Тромбоцитопенією називається зменшення вмісту тромбоцитів у крові нижче норми (180-320 Г / л). Однак спонтанні кровотечі виникають лише при зниженні їх числа менше 30 Г / л. Під тромбоцитопатіями розуміють якісну неповноцінність і дисфункцію тромбоцитів при нормальному або зниженому їх вмісті.

Етіологія. Причиною виникнення тромбоцитопенії нерідко є імунні реакції при зміні антигенної структури тромбоцитів під дією вірусів, лікарських препаратів, виробленні антитромбоцитарних автоантитіл, несумісності тромбоцитарних антигенів матері і плоду. Крім того, тромбоцитопенія розвивається внаслідок ураження мегакаріоцитарного паростка кісткового мозку іонізуючою радіацією, хімічними речовинами або витіснення його пухлинними метастазами, лейкозними інфільтратами. Зниження тромбоцитопоеза може бути обумовлено дефіцитом ціанокобаламіну і фолієвої кислоти, спадковим дефектом утворення тромбоцитів. Тромбоцитопенія виникає в результаті механічного пошкодження тромбоцитів при спленомегалії, штучних клапанах серця, а також посиленого споживання тромбоцитів при локальному і генералізованому внутрішньосудинному згортанні крові.

До етіологічних чинників, що викликають тромбоцитопатію, відносять дію токсичних речовин і лікарських препаратів, іонізуючої радіації, ендогенних метаболітів; дефіцит ціанокобаламіну, гормональні порушення. Спостерігаються і генетичні дефекти структури мембрани і біохімічного складу тромбоцитів (дефіцит тромбостенина, фактора III, АТФ, АДФ, Г-6-ФДГ, мембранних рецепторів для факторів V, VIII, XI і ін.).

Патогенез. Виділяють чотири основних механізми виникнення тромбоцитопеній: зменшення продукції, посилене руйнування, підвищене споживання, перерозподіл тромбоцитів.

Порушення гемостазу і розвиток кровоточивості при тромбоцитопенії обумовлено наступними механізмами:

підвищенням проникності мікросудин для еритроцитів і інших складових частин крові і ламкість судин внаслідок дистрофії стінки при виключенні ангиотрофическая функції тромбоцитів;

зменшенням адгезивно-агрегаційної функції тромбоцитів;

порушенням реакції звільнення тромбоцитарних факторів згортання крові, АДФ, серотоніну, адреналіну, антігепарінового фактора, наслідком чого є недостатня формування тромбоцитарного тромбу, відсутність спазму судин і уповільнення згортання;

зменшенням ретракції згустку в результаті зниження активності скорочувального білка тромбоцитів - тромбостенина.

У патогенезі ТРОМБОЦИТОПАТІЙ можна виділити два основних механізми їх виникнення - продукція патологічних тромбоцитів в кістковому мозку і деструкція тромбоцитів у всіх відділах системи крові. Патогенез порушення тромбоцитарно-судинного гемостазу при тромбоцитопатіях такий самий, як і при тромбоцитопеніях, так як пов'язаний з виключенням функцій тромбоцитів.