Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekologichne_pravo.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
939.52 Кб
Скачать

18. Екологічні обов'язки особи

Екологічним правам кореспондуються екологічні обов'язки.

На конституційному рівні екологічні обов'язки закріплені в ст. 66 Конституції України, яка встановлює: «Кожен зобов'я­заний не заподіювати шкоду природі, культурній спадщині, від­шкодовувати завдані збитки».

Екологічні обов'язки — це закріплена в законі необхідність певної поведінки громадян у галузі охорони, раціонального використання і відновлення довкілля.

Відповідно до Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища, громадяни зобов'язані:

а) берегти природу, охороняти, раціонально використову-вати її багатства згідно з вимогами законодавства про охорону навколишнього природного середовища;

б) здійснювати діяльність з додержанням вимог екологічної безлеки, інших екологічних нормативів та лімітів використання природних ресурсів;

в) не порушувати екологічні права і законні інтереси інших суб'єктів.

г) вносити плату за спеціальне використання природних ресурсів та штрафи за екологічні правопорушення;

д) компенсувати шкоду, заподіяну забрудненням та іншим негативним впливом на навколишнє природне середовище.

Разом з тим згідно з ст. 12 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» громадяни зобов'яза­ні виконувати й інші обов'язки у галузі охорони навколишньо­го природного середовища відповідно до законодавства Украї­ни. Такі обов'язки закріплені в поресурсових кодексах та зако­нах і визначаються специфікою окремих природних ресурсів, їх режимом використання та охорони.

19. Поняття і зміст права власності на природні об'єкти.

Взагалі власність — це економічна категорія, що вказує на приналежність певних матеріальних благ конкретному індиві­ду, визнання їх «своїми» на відміну від «чужих». В юридичному значенні власність розрізняють:

  • в об'єктивному розумінні (як сукупність правових норм, що регулюють відносини з приводу володіння, користування і розпорядження майном);

  • в суб'єктивному (як закріплена законом можливість су­б'єктів володіти, користуватись, розпоряджатись належними йому об'єктами власності).

Відповідно, право власності на природні об'єкти та їх ресурси в_об'єктившту розумінні це система правових норм,що регулюють відносини власності на природні об'єкти та їх ресурси;

право власності на природні обєкти та їх-ресурси в суб'єк­тивному розумінні — це врегульована нормами права можливість суб'єкта володіти, користуватись і розпоряджатись належни­ми йому природними об'єктами та їх ресурсами.

Структура будь-якого регулятивного правовідношення включає три основні елементи: об'єкт правовідношення, суб'єкт правовідношення і зміст правовідношення.

Об'єктами права приватній, державній, муніципальній і інших форм власності на природні об'єкти є: 1) окремі природні об'єкти (земля, надра, ліси і т. п.); 2) тільки ті, які передбачені в законі (не є об'єктами екологічні взаємозв'язки, вітрова енергія, сонячна енергія); 3) за умови, якщо вони знаходяться в екологічному зв'язку з навколишнім природним середовищем. Наприклад, воду у водопроводі, деревину на підприємстві, по-лезниє копалини в промисловій переробці і т.п. не можна рахувати находя-щиміся в еколо-гичеськой взаємозв'язку з природою. Вони переходять в розряд майна, стаючи об'єктами граж-данського права.

Суб'єктами права приватній, державній, муніципальній і інших форм власності на природні ресурси є громадяни України, що проживають на відповідній території, де земля і інші прі-родниє ресурси використовуються і охороняються як основа їх життя і деятельно-сті. Замечу, що громадянам не надано статусу власника, і правомочності по володінню,користуванн,розпорядженню природними ресурсами здійснюватиме державний апарат.

Зміст права власності складають три правомочності: воло­діння, користування і розпорядження. Вони реалізуються і у від­носинах власності на природні об'єкти. Однак у цьому випадку слід пам'ятати про особливості об'єктів власності, які зумовлю­ють певні екологічні обмеження при їх реалізації. Це, наприклад, недопустимість зміни цільового призначення використання при­родного об'єкта, можливість припинення права власності у ви­падку порушення екологічних вимог тощо. У найбільш повно­му обсязі вказані правомочності реалізуються органами держав­ної влади при здійсненні права державної власності.

Володіння – це право фактичног опанування над певним природнім об’єктом і маєматиправовупідставу;

Користування - цеможливістьзадовільнятисуб'єктазадоволеннявласнихматеріальних та іншихінтересів, використовуватикориснівластивості шляхом одержанняплодів і доходів в результатігосподарськоїексплуатації.

Розпорядження – визначена за власником і гарантованаможливістьспрямована на змінуюридичного статусу, економ. Призначенняабо станом природнихресурсів.

Володіння, користування і розпорядження природними об'єктами як правомочність власності здійснюються власником з обліком не тільки природних об'єктів, але і всієї екологічної системи, оскільки прямо або побічно екосистема країни знаходиться у сфері відносин державної і інших форм власності на природні об'єкти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]