Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekologichne_pravo.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
939.52 Кб
Скачать

9. Поняття та загальна характеристика екологічних прав особи.

11. Види екологічних прав особи

Екологічні права громадян України є самостійною групою прав у галузі екологічних відносин, що закріплені Конститу­цією України і Законом України «Про охорону навколишнього при­родного середовища» і становлять сукупні можливості поведін­ки громадян України у сфері приналежності, використання при­родного середовища, придатного для нормального існування людини,а також збереження, відтворення і покращання цього середовища.

В українському законодавстві екологічні пра­ва вперше розгорнутою системою були закріплені в ст. 9 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища». Нині ця система охоплює права на:

а) безпечне для життя та здоров'я людини навколишнє природне середовище;

б) участь в обговоренні та вне£ення..пропозицій до проектів нормативно-правових актів, матеріалів щодо розміщення будівництва і реконструкції об'єктів, які можуть негативно впливати на стан навколишнього середовища;

в) участь в розробленні та здійсненні заходів щодо охорони цавколишнього природного середовища, раціонального і комп­лексного використання природних ресурсів;

г) здійснення загального і спеціального використання природнихресурсів;

д) об'єднання в громадські природоохоронні формування;

е) вільний доступ до інформації про стан навколишнього приходного середовища (екологічна інформація) та вільне отри­мання, використання, поширення та зберігання такої інформа­ції;

є) участь у публічних слуханнях або відкришх-засідащіях з питань впливу запланованої діяльностіна-навколишнє природне середовище;

ж) одержання екологічної освіти;

з)подання до суду позовів до державних органів,підпри­ємств, установ, організацій громадяд про відшкодування шкоди заподіяної їх здоров'ю та майну внаслідок негативного впли­ву на навколишнє природне середовище;

и} оскарження_у судовому порядку рішень, дій або бездіяль­ності органів державної влади, органів місцевого самоврядуван­ня, їх посадових осіб щодо порушення екологічних прав грома­дян у порядку, передбаченому законом.

Кожному гарантується право вільного доступу до інформа­ції про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація ніким не може бути засекречена.»

До особливостей системи екологічних прав громадян можна віднести наступне:

По-перше, екологічні права спрямовані на задоволення еко­логічних потреб і забезпечують реалізацію екологічних інтере­сів. Це основна особливість екологічних прав громадян, яка вка­зує на суть, призначення цієї категорії прав.

По-друге, центральною ланкою, основою системи екологіч­них прав є право громадян на безпечне довкілля. Система еко­логічних прав громадян складається"наГбазТ цього права. Воно і є метою їх реалізації.

По-третє, пріоритет екологічних прав громадян у загальній системі прав людини і громадянина, в першу чергу пріоритет права на безпечне для життя"! здоров'я довкілля.

По-четверте, забезпечення екологічних прав громадян є центральною і кінцевою метою екологічної політики держави. Вони визначають зміст і спрямованість діяльності держави в екологіч­ній галузі.

По-п'яте, система екологічних прав громадян України,їх механізми реалізації перебувають в стадії формування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]