Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekologichne_pravo.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
939.52 Кб
Скачать

73. Правова охорона лісів

Забезпечення охорони і захисту лісів покладається на:

  • органи виконавчої влади з питань лісового господарства;

  • органи місцевого самоврядування;

  • власників лісів;

  • постійних лісокористувачів.

Охорону і захист лісів на території України здійснюють:

державна лісова охорона, що діє у складі Держкомлісгоспу України та його територіальних органах;

лісова охорона інших постійних лісокористувачів і власників лісів.

Державна лісова охорона має статус правоохоронного органу. Порядок діяльності державної лісової охорони та лісової охорони визначається положенням, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

Основними завданнями державної лісової охорони є (ст.90 ЛКУ):

здійснення державного контролю за додержанням лісового законодавства;

забезпечення охорони лісів від пожеж, незаконних рубок, захист від шкідників і хвороб, пошкодження внаслідок антропогенного та іншого шкідливого впливу.

Окремим напрямом охорони лісів є збереження біологічного різноманіття в лісах України, яке повинне забезпечуватись їх власниками та постійними лісокористувачами на генетичному, видовому, популяційному та екосистемному рівнях шляхом:

створення і оголошення в установленому порядку на найбільш цінних лісових ділянках територій та об’єктів ПЗФ, розвитку екологічної мережі;

виділення, створення і збереження об’єктів цінного генетичного фонду лісових порід (генетичних резерватів, плюсових деревостанів і дерев, колекційних лісових ділянок, лісонасінних ділянок і плантацій, дослідних та випробних культур);

недопущення генетичного забруднення генофондів аборигенних порід ті інвазійінтродукованих видів у природні екосистеми;

застосування екологічно орієнтованих способів відтворення лісів та використання лісових ресурсів;

забезпечення охорони рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів тваринного і рослинного світу, рослинних угруповань, пралісів, ін. цінних природних комплексів відповідно до природоохоронного законодавства.

У лісовому законодавстві практично немає норм, спрямованих на охорону та захист лісової та іншої рослинності, види якої занесені до Червоної книги України. Тому при розгляді зазначених проблем доцільно керуватись нормами ЗУ “Про рослинний світ” від 9 квітня 1999 р., “Про Червону книгу України” від 7 березня 2002 р., а також Положенням про Зелену книгу.

74. Відповідальність за порушення лісового законодавства та законодавства про рослинний світ

У ст. 105 ЛКУ зазначається, що порушення лісового законодавства тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність відповідно до закону.

Кримінальна відповідальність

Ст. 245 Знищення або пошкодження лісових масивів.

1. Знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць або інших таких насаджень вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом, - караються обмеженням волі на строк від 2 до 5 років або позбавленням волі на той самий строк.

2. Ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, - краються позбавленням волі га строк від 5 до 10 років.

Ст. 246 Незаконна порубка лісу

незаконна порубка дерев та чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, що заподіяло істотну шкоду, а також вчинення таких дій у заповідниках або на територіях та об’єктах ПЗФ, або в інших особливо охоронюваних лісах, - караються штрафом від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років, або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією незаконно добутого.

Ст. 247 Порушення законодавства про захист рослин

Порушення правил, установлених для боротьби із шкідниками і хворобами рослин, та інших вимог законодавства про захист рослин, що спричинило тяжкі наслідки, - карається штрафом до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до 2 років.

Адміністративна відповідальність у цій галузі застосовується за вчинення адміністративних правопорушень, передбачених цілою низкою статтейКпАП. Зокрема: ст.63 - 77-1; 83-1; 85-1; 88 – 88-2; 90, 91-2.

Справи про ці правопорушення підвідомчі

районним, міським, районним в містах чи міськрайонним судам – справи про адміністративні правопорушенняі, передбачені ст. 85-1; 88 – 88-2; 90 КпАП;

органам виконавчої влади у сфері захисту рослин - справи про адміністративні правопорушенняі, передбачені ст. 83-1 КпАП;

органам лісового господарства - справи про адміністративні правопорушенняі, передбачені ст. 63-70, 73, 75, 77 КпАП;

органам виконавчої влади у галузі охорони навколишнього природного середовища - справи про адміністративні правопорушенняі, передбачені ст. 63-74; 76 – 77-1, 91-2 КпАП.

Цивільно-правова відповідальність застосовується у вигляді відшкодування збитків, завданих внаслідок порушення норм лісового законодавства та законодавства про рослинний світ. Для визначення розміру збитків, які підлягають відшкодуванню, використовуються затверджені у відповідному порядку такси.

Також, відповідно до ст. 108 ЛКУ незаконно добута деревина та інші лісові ресурси підлягають вилученню, а в равзі неможливості вилучення – стягується їх вартість.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]