Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamen (00).docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
25.12.2018
Размер:
546.02 Кб
Скачать

1.Природні кам’яні матеріали

До природних матеріалів належать: бутовий камінь, булижний камінь, щебінь, пісок тощо. Бутовий камінь – це великі камені довільної (направленої) форми розміром до 500 мм., які одержують подрібненням скельних гірських порід: вапняку, доломіту, пісковику, граніту. Застосовується для мурування фундаментів, будівництва гідротехнічних споруд, стін, допоміжних приміщень та ін. Різновид – бруковий камінь (бруківка), шматки каменю з довжиною ребра до 300 мм. Булижний камінь одержують розколюванням великого каміння, яке добувають у кар’єрі, чи з окремих каменів-валунів. Його застосовують для влаштування шляхів і відкосів, для виробництва щебеню. Щебінь – продукт подрібнення природних або штучних кам’яних матеріалів. Різновиди: щебінь з відходів гірничо-збагачувальних підприємств, вугільної, металургійної, хімічної та інших галузей (а також щебінь, який одержують подрібненням чи розмелюванням гірських порід, видобутих попутно). Застосовують його в шляховому будівництві і в якості заповнювача в бетоні. Пісок – зернистий матеріал (величиною до 5 мм.), який утворився в результаті природного, рідше штучного, руйнування та дроблення твердих кристалічних порід. Це – пухка сипуча суміш із зерен величиною від 0,15 до 5 мм. Зерна природного піску складаються з кварцу (золотоносного, молочного або рожевого кольору) та інших гірничоутворюючих порід (зерен польового шпату, слюди тощо).

2.  Гірські породи Гірські породи 

- це мінеральні маси, які утворюють земну кору

й мають відносно сталі склад і будову.

Гірські породи можуть бути полімінеральними,

тобто складатися з кількох мінералів,

або мономінеральними — з одного мінералу. Вони складаються з мінералів — продуктів природних фізико-механічних процесів

Мінерали

це природні утворення, однорідні за

хімічним складом, будовою та властивостями

Залежно від виду обробки природні кам'яні матеріали бувають такі:

  • подрібнені (щебінь, висівки)

  • колоті (бутовий камінь, шашка)

  • пиляні (блоки, плити)

  • штучні вироби різного ступеня обробки.

Гірські породи широко застосовують не лише для виготовлення кам¢яних матеріалів, а й як сировину для одержання мінеральних в'яжучих речовин, керамічних, скляних та інших плавлених матеріалів.

Згідно з генетичною (за походженням) класифікацією всі гірські породи поділяють на три групи:

  • вивержені, або магматичні (первинні), які утворилися внаслідок охолодження й затвердіння магми;

  • осадові (вторинні), які виникли в поверхневих шарах земної кори внаслідок руйнування (вивітрювання) первинних порід;

  • Вивержені

    Осадові породи

    Метаморфічні

    Масивні

    Уламкові

    Хім. осади

    Органо-генетичної відкладки.

    Мех.. відкладки

    Продукти видозміненя втвержених порід

     Продукти видозмінення осідаючих порід

    глубинні

    вилиті

    сипкі

    зцементні

    рихлі

    цементовані

    граніти,

    сієніти,

    Діорити

    габбро

    порфіри,

    діабази,

    трахіти,

    ба -зальти, порфіріти, андезити,

    Вулканічний

    попіл, пемза

    Вулканічний туф

    гіпс, ангідрит, магнезит, доломіт, вапняковий туф,

    вапняк,

    крейда, ракушеник

    глини, пісок, гравій

    Песчанки конгломераты

    гнейси

    мрамор,

    кварцит

    метаморфічні (видозмінені), утворені з вивержених і осадових порід внаслідок перекристалізації та зміни структури під дією високих температур і великих тисків.

За способом обробки поверхні розрізняють фактури:

  • ударні або сколюванні («Скала»,-термооброблена) - обробляють тільки тверді породи, оскільки при такому способі поверхневий шар каменю руйнується, знижуючи його довговічність

  • абразивні (пиляна, шліфована, лощена, полірована) - абразивна обробка застосовується для всіх порід натурального каменю.

3.Види і властивості природних кам,яних матеріалів.(Бутовий камінь, валунний камінь…)

Бутовий камінь, Бут (рос. бутовый камень, бут, англ. quarry-faced stone, rubble, нім. Bruchstein m, Berggestein m, Steinschlag m) — великі грудки (шматки) породи неправильної форми розміром 150…500 мм, які одержують при розробці родовищ вапняків, доломітів, гранітів, пісковиків та інших гірських порід переважно буровибуховим способом. Різновид

Бутовий камінь — булижник діаметром близько 300 мм.

Розрізняють бутовий камінь за міцністю:

  • високоміцний (понад 500 МПа),

  • середньої міцності (150—400 МПа),

  • маломіцний (25-150 МПа).

Також розрізняють бутовий камінь за морозостійкістю.

Бутовий камінь застосовують у будівельній справі, зокрема для кладки фундаментів, у будівництві гідротехнічних споруд, у шахтах.

Камінь валуна - великі камені округлої форми льодовикового походження. Розмір каменів від 30 до 100 см Валун більше за один метр називається брилою. Дробленням валунів отримують щебінь, а цілісні камені використовують в садово-парковій архітектурі для створення композицій і декоративного оформлення. Дрібні валуни(150-300 мм) називають булижником. Він йде на облаштування доріг (брущатка) і фундаментів.

Гравій (рос. гравий, англ. gravel, grit, нім. Kies) — незцементована осадова порода, яка складається із округлих уламків гірських порід і мінералів, розміром від 1 до 10 мм.

Розрізняють такі генетичні види гравію:

  • річковий

  • озерний

  • морський

  • льодовиковий

  • штучний

    • керамзитовий — одержуваний з легкоплавкої глиняної сировини

    • зольний — з паливних відходів теплоелектростанцій

Використовують як будівельний матеріал, заповнювач для бетону. В гірничій справі виділяють гравій розміром 5-70 мм.

За розміром зерен, гравій поділяють на:

  • дрібний (1-2,5 мм),

  • середній (2,5-5 мм),

  • крупний (5-10 мм).

Пісок - складається з уламків первинних матеріалів і насамперед із кварцу та полових шпатів. Пісок широко використ. Як будівельний матеріал ,а також як заповнювач розтворних і бетонних сумішей,будівельній кераміці..

Щебінь - неорганічний зернистий сипкий матеріал із зернами великістю понад 5 мм, отримуваний дробленням гірських порід, гравію і валунів

4. Камяні матерівли які проходять обробку. Стінові камені та блоки – штучні камяні матеріали правильної геометричної форми ( паралелепіпед) . Виготовлені з вапняка, туфа і інших гірських порід. Маса каменя не повинна перевищувати 16 кг, маса дрібного блока —40 кг.

Каміння та блоки застосовують для зведення зовнішніх і внутрішніх стін, перегородок та інших частин будівель і споруд.

Облицювальні матеріали та вироби. 

До них відносять плити облицьовані пилені, архітектурно-будівельні вироби, плити декоративні. +Плити облицьовано пилені з природного каменю отримують розпилюванням кам'яних блоків

Застосовують їх для зовнішньої і внутрішньої обробки будівель і споруд. Для облицювання стін виготовляють плити з граніту, сієнітів, діориту й інших гірських порід. Настилання підлог виконується плитами з граніту, лабродоріта і рідше мармуру. +Архітектурно-будівельні вироби з природного каменю отримують з блоків або безпосереднім випилюванням з гірських порід. Призначені для зовнішнього і внутрішнього облицювання будівель і споруд, пристрої парапетів, огорож сходів. Виготовляють їх з граніту, мармуру, пісковика і інших гірських порід.

випускають такі складно-профільні архітектурні вироби як:

колони, балясини, деталі обрамлення порталів, деталі карниза, міжповерхові пояси, камені кардон,Цокольні пилені і колоті блоки ,Накривочні пилені і колоті плити,Підвіконні пилені плити,Цілісні пилені і колоті щаблі

+Плити декоративні на основі природного каменю отримують з природного каменю і неорганічних або полімерних в'язуючих. Виготовляють з мозаїчною, брукчевидною або орнаментною поверхнею.Призначені для зовнішнього і внутрішнього облицювання будівель і споруд.

Колір - головним чином від сірого до чорного. Габбровие породи відносяться до кращих декоративним облицювальних матеріалів. Завдяки відсутності кварцу порівняно легко піддаються обробці. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]