Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamen (00).docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
25.12.2018
Размер:
546.02 Кб
Скачать

24.Класифікація бетонів

Класифікація бетонів Бетони класифікують за наступними ознаками: густиною, міцністю, довговічністю, виду в'яжучої речовини й заповнювачів й за призначенням. Основною вважається класифікація бетону за густиною, у результаті чого бетон поділяють на особливо важкий густиною більше 2500 кг/м3, важкий - 2200-2500 кг/м3, полегшений - 1800-2200 кг/м3, легкий — 500-1800 кг/м3, особливо легкий (ніздрюватий теплоізоляційний) - менше 500 кг/м3 . Залежно від розмірів застосовуваного заповнювача бетони бувають на дрібнозернистому (до 10 мм) і грубозернистому (10-150 мм) заповнювачі. Важливими показниками якості бетону є його міцність і довговічність. За показниками міцності при стиску бетони мають наступні марки: важкі бетони - М50 - 800, легкі - М25 - 400. Відповідно до стандарту бетони, призначені для будинків і споруд, ділять на 19 класів (В1; В1,5; В2; ... й В60), основною контрольованою характеристикою яких є міцність при стиску кубів розміром 150х150х150 мм і відповідно циліндрів розміром 150x300 мм. Крім того, контрольованими характеристиками є міцність на розтягання, морозостійкість і водонепроникність. Довговічність бетону оцінюють ступенем морозостійкості. За цим показником бетони ділять на марки: для важких бетонів - Мрз50-500, легких бетонів - Мрз15-500. За видом в'яжучої речовини бетони бувають: цементні, виготовлені на гідравлічних в'яжучих речовинах — портландцементі і його різновидах; силікатні — на вапняному в'яжучому в сполученні із силікатними або алюмінатними компонентами; гіпсовііз застосуванням гіпсоангідритовіх в'яжучих; бетони на неорганічих й органічних в'яжучих матеріалах. Важкі бетони виготовляють на цементі й звичайних щільних заповнювачах, а легкі - на цементі із застосуванням природних або штучних пористих заповнювачів. Різновидом легкого бетону є ніздрюватий бетон, що являє собою отверділу суміш в'яжучого, води й тонкодисперсного кремнеземистого компонента. Він відрізняється високою пористістю - до 80-90 % з рівномірно розподіленими порами розміром близько 3 мм. Силікатні бетони одержують із суміші вапна й кварцового піску з наступним твердінням сформованих виробів в автоклаві при тиску 0,8-1,2 МПа й температурі 170-200 °С. За видом заповнювача розрізняють бетони: на щільних заповнювачах, пористих, спеціальних, які задовольняють спеціальні вимоги (захист від випромінювань, жаростійкість, хімічна стійкість і т.п.). За призначенням бетон буває таких видів: - звичайний — для бетонних і залізобетонних несучих конструкцій будинків і споруд (колони, балки, плити тощо); - гідротехнічний — для гребель, шлюзів, облицювання каналів та ін.; для стін будинків і легких перекриттів; для підлог і дорожніх покриттів і підвалин; - спеціальний — кислототривкий, жаротривкий, особливо важкий для біологічного захисту; - особливо важкий на цементі із застосуванням спеціальних видів заповнювачів високої щільності (руди, металеві стрижні або обпилювання).

21Гідравлічні в,ядучі.Портландцемент та його різновиди.Інші цементи.

Гідравлічними в’яжучими речовинами називають такі, що тверднуть і зберігають міцність (а іноді й підвищують її в часі) не тільки у повітрі, а й у воді. Їх застосовують у наземних, підземних, гідротехнічних та інших спорудах, які зазнають впливу води. До гідравлічних в’яжучих належать: гідравлічне вапно, романцемент, портландцемент, спеціальні цементи тощо.

Портландцемент- це гідравлічна в’яжуча речовина, одержана тонким подрібненням випаленого до спікання (при 1450 оС) мергелю певного складу або штучної суміші, що складається з 75 % вапняку і 25 % глини. Внаслідок випалу утворюються переважно (до 70-80 %) силікати кальцію. Спечений продукт називають портландцементним клінкером (це гранули розміром 10-40 мм). Під час помелу до клінкеру додають 3-5 % гіпсу (для регулювання процесів тужавіння та твердіння) та інші активні мінеральні добавки, пластифікатори тощо.

Швидкотвердіючі портландцементы доцільно застосовувати при масовому виробництві збірних залізобетонних виробів, а також при зимових

Сульфатостійкий портландцемент(СПЦ) відрізняється від звичайного портландцемента не лише більш високою стійкістю до сульфатної корозії, але і зниженою екзотермією при твердненні і підвищеною морозостійкістю. бетонних роботах. відрізняється від звичайного інтенсивнішим набором міцності в перші 3 сут.

Гідрофобний портландцемент містить поверхнево-активну добавку, що зменшує здатність цементу змочуватися водою, а отже, довго зберігати активність і не збиватися в грудки у воло­гих умовах.

22.  Будівельні розчини Будівельним розчином називають затверділу суміш в'яжучої речовини, дрібного заповнювача (піску) і води. За своїм складом будівельний розчин є дрібнозернистим бетоном, для нього справедливі закономірності, властиві бетонам. Серед великої розмаїтості розчинів окремі види їх мають багато спільного. В основу групової класифікації покладені наступні провідні ознаки: густина, вид в'яжучої речовини, призначення і фізико-механічні властивості розчинів. Класифікація будівельних розчинів: за густиною в сухому стані розчини ділять на:  - важкі, із густиною 500 кг/м3 і більше, для їх виготовлення застосовують важкі кварцові або інші піски;  - легкі розчини, що мають густину менше 1500 кг/м3, заповнювачами в них є легкі пористі піски з пемзи, туфів, шлаків, керамзиту та інших легких дрібних заповнювачів; за видом в'яжучого будівельні розчини бувають: цементні, виготовленні на портландцементі або його різновидах; вапняні - на повітряному або гідравлічному вапні; гіпсові - на основі гіпсових в'яжучих речовин (гіпсу або ангідритового цементу); змішані -на цементно-вапняному в'яжучому. за призначенням будівельні розчини ділять на:  - для кам'яних кладок і кладки стін з великих елементів;  - оздоблювальні для штукатурки, виготовлення архітектурних деталей, нанесення декоративних шарів на стенові блоки й панелі;  сціальні, що мають деякі яскраво виражені або особливі властивості (акустичні, рентгенозахисні, тампонажні й т.д.). Властивості будівельних розчинів Основними властивостями розчинної суміші є рухливість, легкоукладальність, водоутримуча здатність, а розчинів - міцність і довговічність. Рухливість. Будівельні розчини для кам'яної кладки, мурувальних та інших робіт виготовляють досить рухливими. Ступінь рухливості розчинної суміші визначають глибиною занурення в суміш металевого конуса масою 300 г з кутом при вершині 30° С. Легкоукладальність — здатність легко, з мінімальною витратою енергії укладатися на основу тонким, рівномірним за щільністю шаром, що міцно зчіплюється з поверхнею основи.  Водоутримуюча здатність характеризується властивістю розчину не розшаровуватися при транспортуванні й зберігати достатню вологість у тонкому шарі на пористій основі . Міцність затверділого розчину залежить від активності в'яжучої речовини й величини цементно-водяного відношення.

23. Бетон - штучний камінь, одержаний у результаті формування й твердіння раціонально підібраної суміші в'яжучої речовини, води й заповнювачів (піску й щебеню або гравію). Суміш цих матеріалів до затвердіння називають бетонною сумішшю.

Мтеріали для важкого бетону Важкий бетон, застосовуваний для виготовлення фундаментів, колон, балок, пролітних будов мостів та інших несучих елементів і конструкцій промислових і житлових будинків й інженерних споруд, повинен мати певну міцність у заданий строк твердіння,

Цемент. Для приготування важких бетонів застосовують портландцемент, пластифікований портландцемент, портландцемент із гідравлічними добавками, шлакопортландцемент, швидкотверднучий портландцемент (БТЦ) тощо. Властивості бетону Водонепроникність бетону характеризується найбільшим тиском води, при якому вона ще не просочується через зразки. Щільний бетон при дрібнопористій структурі й достатній товщині конструкції є практично водонепроникним, причому не тільки для води, але й для рідких нафтових продуктів грузлої консистенції - мазуту й важкої нафти.

Морозостійкість є одною з головних вимог до бетону, який застосовують в гідротехнічних спорудах, дорожніх покриттях, опорах мостів та інших подібних конструкціях. Морозостійкість характеризується найбільшим числом циклів поперемінного заморожування і відтавання,

Встановлено, що при невеликому і короткочасному навантаженнях для бетону характерна пружна деформація. Якщо напруження перевершує 0,2 від межі міцності, то спостерігається помітна залишкова (пластична) деформація. Повну деформацію можна представити як суму пружної й пластичної деформацій (Еп + - Е/г).

25. Одержання бетону високої якості можливо тільки при: - глибокому знанні технології його приготування;  - умілому підборі складових матеріалів належної якості й в оптимальних співвідношеннях;  - оптимальних режимах приготування бетонної суміші, методах її укладання й ущільнення; - умовах твердіння, що забезпечують одержання бетонних конструкцій високої міцності, довговічності й низької вартості. Бетон є одним з найважливіших матеріалів у всіх областях сучасного будівництва. Це обумовлено: - широким діапазоном його властивостей;  - можливістю виготовлення найрізноманітніших за формою й розмірами довговічних будівельних конструкцій; - можливістю повної механізації бетонних робіт; - економічністю бетону (80-85 % його об’єму становлять заповнювачі з місцевих кам'яних матеріалів).

Марки бетону: 100 150 200 250 300 400 500 600 700 800

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]