Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamen (00).docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
25.12.2018
Размер:
546.02 Кб
Скачать

Способи захисту кам’яних будівельних матеріалів від руйнації.

Порівняно кам’яні будівельні матеріали мають високий термін призначення ( більше 4000 років).

Основні причини розрушень кам’яних будівельних матеріалів в конструкціях і облицьованих споруд :

- дія їх температури

- замороження води в отворах і тріщинах

-дія вітра і навколишнього середовища… використовують 2 способи захисту:

+ конструкційний захист кам’яних матеріалів від вологи шляхом обезпечення або хорошого стоку води, а також надання поверхності кам’яних матеріалів -гладкості. + хімічний

Стійкість пористих матеріалів підвищує або створює на їх поверхності щільного водонепроникного і нерозчинного шару , або гідрофобізацію.

5. Ґрунти

- багатокомпонентна, динамічна система, що включає гірські породи, верхній природний шар земної кори, техногенні утворення і складається з твердих (тверді мінерали, лід і органомінеральні структури), рідких (водні розчини), газоподібних (повітря, гази) і біологічних або живих (макро- і мікроорганізми) компонентів.

Види ґрунтів

+скельні

розділяють на групи:

  • магматичні (ефузивні та інтрузивні)

  • метаморфічні

  • осадово-зцементовані та штучні.

Серед осадово-зцементованих ґрунтів виділяють підгрупу хемогенних і органогенних (кременисті, карбонатні, сульфатні і галоїдні) та підгрупу уламкових зцементованих ґрунтів (крупно-уламкові, піщані, пилуваті і глинисті).

+дисперсні ( нескельні).

Клас дисперсних включає :

-осадові незцементовані

-штучні ґрунти.

Перші поділяють на незв'язні і зв'язні. Штучні ґрунти класифікують за способом перетворення породи в скельний ґрунт, що визначається в основному особливостями вихідних порід. Ця група включає штучно змінені, ущільнені, культурні шари, насипні та намивні ґрунти.

Основні характеристики Ґрунтів

Серед найважливіших властивостей ґрунтів виділяють :

_фізичні (густина, щільність, теплопровідність, електропровідність, магнітні властивості, діелектрична проникність тощо)

_фізико-хімічні (розчинність, адсорбційні і корозійні властивості, здатність набухати, клейкість, пластичність та _механічні властивості (пружність, загальна деформівність, стисливість, міцністьна одноосьове стиснення, на розрив, опір зсуву, реологічні властивості).

Ґрунтоматеріали

- Будівельні матеріали, виготовлені з зв'язкових грунтів (глин, суглинків, супісків), без випалу. Розрізняють ґрунтоматеріали:

+водостійкі (грунтобетон)

+неводостійкі (цегла-сирець і саман).

Ґрунтобетон виготовляють напівсухим способом. . Для виготовлення грунтобетона застосовують природні грунти, воду, мінеральні в'яжучі(портландцемент) та різні добавки. Найбільш придатні для зміцнення грунти.

Застосовують для виготовлення грунтобетонних каменів, зведення будівель заввишки в 1-2 поверхи; монолітну грунтобетонную суміш використовуютьдля кладки фундаментів і в якості підготовки під підлоги.

цегла-сирець- не обпалений глиняна цегла, яка виготовляеться пластичним способом

Сама́н або адобе  – будівельний стіновий матеріал являє собою невипалену цеглу з суміші глини, соломи та піску. Був широко поширений в будівництві житла народів світу, особливо в степових і гірських районах.

Цементогрунт

готується з цементу, грунту і води. Використовується цементогрунт при будівництві монолітних і збірних фундаментів, стін, підстав для доріг та облицювання траншів. Цементогрунт морозостійкий і водостійкий;

Матеріали на основі рослинної і тваринної сировини: + папір і картон).

Для виробництва паперу і картону використовують такі основні види сировини:

  • деревна целюлоза

  • деревна маса

  • паперова макулатура

Деревна целюлоза і деревна маса - волокнистий матеріал, одержуваний шляхом хімічної обробки деревини, застосовується для виготовлення пергаменту, газетного, друкарського паперу, картону. Паперова макулатура - волокнистий напівфабрикат, який застосовується для вироблення білого паперу та картону.

Для додання паперу білизни, гладкості та інших властивостей використовують наповнювачі:

гіпс, крейда, каолін, тальк.

Папір за призначенням розрізняють для:  друку, декоративну, для письма, машинопису, креслення, малювання та ін

Картон виробляють листовий  та пакувальний для поліграфічного виробництва.

До виробів з паперу та картону відносять:  зошити, щоденники шкільні, альбоми, блокноти, записні книжки, книжки для записів, теки, санітарно - гігієнічні вироби.

За сферою застосування розрізняють три види картону: +пакувальні; +поліграфічні; +дизайнерські. +  тростина і комишитові плити Комишитові плити виготовляють  із спресованих стебел очерету та очерету осінньо-зимової рубки, скріплених металевим дротом. Застосування цього матеріалу здешевлює будівництво і полегшує обробні роботи (добре тримає штукатурку)

+Будівельний волок (повсть) -- щільний нетканий текстильний матеріал з валяного вовни або з синтетичних волокон. Виготовляється зазвичай у вигляді полотнищ, які мають різну товщину, залежно від призначення. Сорти , що виготовляються з тонкого пуху кроликів або кіз, відомі під назвою фетр (від фр. Feutre). Єдиний природний матеріал, з якого може бути виготовлений повсть, - це шерсть,причому краще всього овеча шерсть. Вовняні волокна мають верхній лускатий шар -кутикулу. Завдяки йому волокна можуть зчіплюється один з одним під впливом гарячоїводи і пари. На цьому заснований принцип войлоковалянія.

+Сітка штукатурна ( з тросника ) Один з варіантів застосування тростини в будівництві - підготовка поверхні під штукатурку. Очеретяна сітка надійно армує штукатурний шар і одночасно підвищує його теплоізолюючі властивості за рахунок повітряних порожнин в стеблах тростини. Простота встановлення та зручність роботи забезпечують високу продуктивність і якість штукатурних робіт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]