Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekologichne_pravo.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
939.52 Кб
Скачать

38. Порядок проведення державної екологічної експертизи.

Порядок проведення державної екологічної експерти­зи регулюється розділом б Закону України «Про екологічну експертизу» та рядом підзаконних нормативно-правових актів, зокрема Порядком затвердження інвестиційних програм і про­ектів будівництва та проведення їх комплексної державної екс­пертизи, затвердженим постановою Кабінету Міністрів Украї­ни від 11.04.2002 р.1, Порядком передачі документації на держав­ну екологічну експертизу, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 31.10.1995 р.2.

Проведення екологічної експертизи згідно з ст. 33 Закону України «Про екологічну експертизу» передбачає три стадії: підготовчу, основну, заключну.

У процесі підготовчої стадії відбувається перевірка наявності та повноти матеріалів на об'єкти екологічної експертизи та ство­рення еколого-експертних комісій. Документи на експертизу по­дасться замовником згідно з постановою Кабінету Міністрів України ВІД 31.10.1995 р. «Про порядок передачі документації НВ державну екологічну експертизу». Державна екологічна екс­пертиза видів діяльності та об'єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку, проводиться після оголошення замовни­ком через засоби масової інформації заяви про екологічні на­слідки діяльності і подання еколого-експертним органам комп­лекту документів з обґрунтуванням оцінки впливу на навколи­шнє природне середовище. Відповідно до ст. 35 Закону України «Про екологічну експертизу» заява про екологічні наслідки діяльності повинна містити відомості про: а) заплановану діяль­ність, мету і шляхи її здійснення; б) суттєві фактори, що впли­вають чи можуть впливати на стан навколишнього природного середовища з урахуванням можливості виникнення надзвичай­них екологічних ситуацій; в) кількісні та якісні показники оцін­ки рівнів екологічного ризику запланованої діяльності, а також заходи, що гарантують впровадження діяльності відповідно до екологічних стандартів і нормативів; г) інформування громад­ськості щодо запланованої діяльності, її мету і шляхи її здійс­нення. У матеріалах оцінки впливу на навколишнє природне се­редовище запланованої чи здійснюваної діяльності, як зазначає ст. 36 Закону України «Про екологічну експертизу», обґрунто­вуються її доцільність та способи реалізації, можливі альтерна­тивні варіанти рішень, характеристика стану навколишнього природного середовища території, види та рівні впливу на нього в нормальних і екстремальних умовах, можливі зміни його якісного стану, еколого-економічні наслідки діяльності, заходи щодо зменшення рівня екологічного ризику і забезпечення ви­мог екологічної безпеки.

На другій (основній) стадії відбувається опрацювання, ана­ліз, дослідження, оцінка поданих матеріалів щодо ступеня еко­логічної безпеки об'єктів.

На заключній стадії відбувається узагальнення окремих екс­пертних досліджень, підготовка висновку екологічної експерти­зи та подання його заінтересованим органам і особам.

39. Порядок проведення громадської екологічної експертизи.

Порядок проведення громадської екологічної експертизи де­тально не регламентується, але в загальному, він відповідає тим характеристикам, які передбачені для проведення державної екс­пертизи. Як визначено ст. 41 Закону України «Про екологічну експертизу», з метою інформування населення та погодження дій з іншими об'єднаннями громадян суб'єкти громадської еко­логічної експертизи оголошують через засоби масової інформа­ції заяву про проведення громадської екологічної експертизи, в якій зазначаються відомості про склад громадського еколого-експертного формування, перелік спеціалістів, залучених до учас­ті в експертизі, об'єкт екологічної експертизи, строки її прове­дення. Заява про проведення громадської екологічної експерти­зи подається до відповідних місцевих рад, органів державної ви­конавчої влади та державної екологічної експертизи.

Доцільним є проведення громадської екологічної експерти­зи паралельно або до проведення державної експертизи, щоб представити її висновки державним експертним підрозділам.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]