Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekologichne_pravo.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
939.52 Кб
Скачать

3. Предмет екологічного права

Предметом правового регулювання можуть бути лише ті суспільні відносини, які володіють певними ознаками.

1. Ці відносини повинні мати вольовий характер, тобто їх виникнення, зміна і припинення визначається в значній мірі волею людей. Як предмет правового регулювання можуть виступати суспільні відносини, що піддаються правовому регулюванню (міграції тварин - ні) і що мають “правову природу”.

2. Ці відносини повинні складатися з приводу об'єктів природи, створюючи різні екологічні системи (по суті це природа, що оточує нас), а також багатообразних як внутрішніх, так і зовнішніх економічних зв'язків. (літосферу, гідросферу і атмосферу)

3. Ці відносини повинні бути направлені на регулювання сукупності об'єктів, які становлять місце існування людини і забезпечую умови його життєдіяльності і со-стояння здоров'я.

Якщо суспільні відносини складаються по використанню об'-ектов майнового характеру, що не належать до об'єктів прі-роди, то дані відносини не завжди слід визнавати предметом екологічного права. Наприклад, суспільні відносини, ськлади-ваю-щиеся з приводу меліоративних робіт, є предметом екологиче-ського має рацію; непо-средственную ж експлуатацію меліоративних систем (насосів для перекачування води, вузлів, меха-нізмов і частин меліоративних машин) не можна віднести до предмету екологічного права, по-ськольку це відносини майнового характеру.

Предмет екологічного права - це що складаються у сфері дії еколого-правових норм історично обумовлені виробничі от-ношенія між громадянами і організа-циямі при обов'язковій участі держави з приводу збереження, поліпшення, відновлення, еффектів-ного використання природних об'єктів (екосистем) в цілях збереження навколишнього середовища на користь сьогодення і майбутнього поколінь.

4. Метод правового регулювання екологічного права

Під методом, правового регулювання розуміють сукупність засобів, прийомів, за допомогою яких право впливає на суспіль­ні відносини2.

У теорії права традиційно виділяють два основних методи правового регулювання: адміністративно правовий (метод імперативний) і цивільно-правовий (метод диспозитивний)!

Із специфіки об'єктів правового регулювання екологічного права випливає, що найбільш прийнятним для цієї галузі є адмі­ністративно-правовий метод, який дає можливість максимально забезпечити виконання екологічних приписів шляхом встанов­лення обов'язків заборон, відповідальності тощо.

Разом з тим в екологічному праві застосовується і |цивільно-правовий метод, зокрема, при регулюванні відносин владнос­ті на природні об'єкти, при сумісному використанні природних об'єктів, відшкодуванні завданої|Шкоди.

Також в екологічному праві сьогодні все частіше послугову­ються економічним методом^ тобто застосовують вплив на су­б'єкта через його матеріальну зацікавленість в охороні довкілля (шляхом встановлення податкових пільг, дотацій тощо).

Особливим для екологічного права вважають також метод екологізації. Його застосування зумовлене специфікою предме­та та об'єктів екологічного права і передбачає, що будь-яка ді­яльність, пов'язана з навколишнім середовищем, повинна здійс­нюватись з урахуванням законів природи і підпорядковуватись їм, що, в свою чергу, повинно відображатись і в правовому регу­люванні.

Отже, екологічне право використовує в сукупності різні мето­ди правового регулювання за пріоритету імперативного (адміні­стративного, владного) методу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]