Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekologichne_pravo.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
939.52 Кб
Скачать

76. Використання об'єктів тваринного світу

Використання об'єктів тваринного світу (в суб'єктив­ному розумінні) — це передбачена законодавством можливість суб'єктів експлуатувати корисні властивості об'єктів тварин­ного світу для задоволення своїх різноманітних потреб та з до­триманням вимог по їх охороні. Право використання об'єктів тваринного світу (в об'єктивному значенні, як правовий інсти­тут) це система правових норм, які регулюють суспільні від­носини по раціональному використанню об'єктів тваринного світу.

Відповідно, суб'єктами використання на праві власності є державні органи, органи місцевого самоврядування, підприєм­ства, установи, організації державної або комунальної форми власності, інші фізичні чи юридичні особи, яким відповідні об'єк­ти належать на праві державної, комунальної або приватної влас­ності. Суб'єктами права користування виступають підприємства, установи, організації всіх форм власності, фізичні особи, в тому числі іноземні. В ряді випадків, зокрема при здійсненні спеціа­льного використання об'єктів тваринного світу, законодавство передбачає вимогу спеціальної правосуб'єктності, як наприклад при здійсненні мисливства.

Об'єктами використання виступають дикі тварини та інші об'єкти тваринного світу визначені в ст. З Закону України «Про тваринний світ».

Змістом відносин використання об'єктів тваринного світу є права та обов'язки користувачів, закріплені статтями 3, 34 на­званого Закону.

Видами використання об'єктів тваринного світу за їх цільо­вим призначенням відповідно до ст. 20 Закону України «Про тваринний світ» є:

— мисливство;

  • рибальство, включаючи добування водних безхребетних тварин;

  • використання об'єктів тваринного світу в наукових, куль­турно-освітніх, виховних та естетичних цілях;

  • використання корисних властивостей життєдіяльності тва­рин — природних санітарів середовища, запилювачів рослин;

  • використання диких тварин з метою отримання продук­тів їх життєдіяльності;

добування (придбання) диких тварин з метою їх утриман­ня і розведення у напіввільних умовах чи в неволі.

Ці види використання можуть здійснюватись в порядку за­гального і спеціального використання.

Загальне використання об'єктів тваринного світу відповід­но до ст. 16 Закону України «Про тваринний світ» характеризу­ється такими ознаками, як: безоплатність; спрямованість на за­доволення життєво необхідних потреб (естетичних, оздоровчих, рекреаційних); здійснення без вилучення об'єктів з природного середовища (крім любительського і спортивного рибальства за умов, визначених законодавством); дотримання заборони зни­щення тварин, руйнування їхнього житла та інших споруд (нір, хаток, лігв, гнізд, мурашників, бобрових загат тощо), порушен­ня середовища існування тварин і погіршення умов їх розмно­ження.

У порядку загального використання здійснюється:

любительське і спортивне рибальство. дозволяється безоплатне люби­тельське і спортивне рибальство для особистого споживання (без права реалізації) у визначених відповідно до законодавст­ва водних об'єктах загального користування у межах встановле­них законодавством обсягів безоплатного вилову і за умови до­держання встановлених правил рибальства і водокористування. Любительське рибальство — лов (добування) водних живих ресурсів для особистих потреб знаряддями лову, передбаченими правилами любительського і спортивного ри­бальства. Спортивне рибальство — вид любительського рибаль­ства з установленням певних вимог за умовами проведення спортивних змагань або кваліфікаційних нормативів.;

  • використання об'єктів тваринного світу в наукових, куль­турно-освітніх, виховних та естетичних цілях. В порядку за­гального використання воно здійснюється без вилучення об'єк­тів тваринного світу з навколишнього природного середовища (спостереження, фотографування);

  • використання корисних властивостей життєдіяльнос­ті тварин — природних санітарів середовища, запилювачів рослин.

Спеціальне використання об'єктів тваринного світу. Особливістю спеціаль­ного використання об'єктів тваринного світу є те, що воно здійсню­ється з їх вилученням (добуванням, збиранням тощо) із природ­ного середовища.

У порядку спеціального використання здійснюється:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]