Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekologichne_pravo.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
939.52 Кб
Скачать

71. Види використання лісових ресурсів та порядок їх здійснення.

Гл. 13 ЛКУ присвячена питанням використання лісових ресурсів. Так, згідно із ст.65 ЛКУвикористання лісових ресурсів здійснюється в порядку загального і спеціального використання.

  • загальне використання лісових ресурсів – здійснюється громадянами в лісах державної та комунальної власності, а також за згодою власника в лісах приватної власності, де вони мають право вільно перебувати, безоплатно без видачі спеціального дозволу збирати для власного споживання дикорослі трав’яні рослини, квіти, ягоди, горіхи, гриби, інші плоди, крім випадків, передбачених законодавчими актами.

  • спеціальне використання лісових ресурсів – здійснюється на лісових ділянках, які виділяються для цієї мети, без надання земельних ділянок (ст.68 ЛКУ).

Лісова ділянка може бути виділена одному або кільком тимчасовим лісокористувачам для різних видів використання лісових ресурсів.

У порядку спеціального використання за цільовим призначенням можуть здійснюватись такі види використання лісових ресурсів:

  • заготівля деревини в порядку рубок головного користування;

  • заготівля другорядних лісових матеріалів;

  • побічні лісові користування – сінокосіння, випасання худоби, розміщення вуликів та пасік, заготівля деревних соків, заготівля і збір дикорослих плодів, горіхів, ягід, лікарських рослин і технічної сировини;

  • використання корисних властивостей лісів для відтворення ресурсів тваринного походження, користування лісом для потреб мисливського господарства;

  • користування лісів у науково-дослідних цілях, а також у культурно-оздоровчих, рекреаційних, спортивних і туристичних цілях (ст.67 ЛКУ).

Здійснення спеціального використання лісових ресурсів допускається лише за наявності спеціального дозволу лісорубного квитка (ордера) або лісового квитка.

На підставі даних документів здійснюється спеціальне використання лісових ресурсів; ведеться облік дозволених до відпуску запасів деревини та ін. продуктів лісу, встановлюються строки здійснення лісовизкористувань та вивезення заготовленої продукції, строки і способи очищення лісосік від порубкових решток, а також облік поновлення лісу, що підлягає збереженню; ведеться облік плати, нарахованої за використання лісових ресурсів.

Лісорубний квиток видається територіальними органами Держкомлісгоспу на заготівлю деревини під час проведення рубок головного користування на підставі затвердженої в установленому порядку розрахункової лісосіки.

Лісовий квиток видається власником лісів або постійним лісокористувачем для:

заготівлі другорядних лісових матеріалів;

здійснення побічних лісокористувань;

використання користних властивостей лісів на умовах короткострокового тимчасового користування.

Припиняться право використання лісових ресурсів у разі (ст.78 ЛКУ):

добровільної відмови від лісокористування та земельної ділянки лісового фонду;

закінчення строку, на який було надано право лісокористування та надана земельна ділянка;

припинення діяльності лісокористувачів, яким було надано право використання лісових ресурсів;

нецільового використання лісової ділянки;

порушення вимог, передбачених у лісорубному квитку (ордері) чи лісовому квитку, або порушення вимог лісового законодавства;

використання лісових ресурсів способами, які негативно впливають на стан і відтворення лісів, призводять до погіршення довкілля;

порушення встановлених строків справляння збору за використання лісових ресурсів тощо.

Припинення права лісокористування здійснюєтиься шляхом анулювання лісового чи лісорубного квитка тим органом, який його видав.

Спеціальне використання лісових ресурсів, крім розміщення пасік є платним. Плата справляється у відповідності із таксами, які затверджуються КМУ, або у вигляді орендної плати. Розмір плати за спеціальне використання лісових ресурсів та користування земельними ділянками лісового фонду встановлюється виходячи з лімітів їх використання на лісову продукцію та послуги з урахуванням якості та доступності

Заготівля деревини є основним видом лісокористування в частині задоволення потреб суспільства у лісових ресурсах.

У свою чергу рубки головного користування залежно від особливостей лісів можуть бути

вибіркові – вирубується частина дерев перестійного і стиглого віку, при цьому способі рубки ділянка залишається вкритою лісовою рослинністю;

поступові – рубки, під час яких передбачається вирубка деревостану за кілька прийомів;

суцільні – рубки, під час яких весь деревостан вирубується повністю, за винятком насінників життєздатного підростів і молодняку, цінних і рідкісних видів дерев та чагарників, що підлягають збереженню;

комбіновані – несуцільні рубки, під час яких поєднуються елементи різних систем поступових і вибіркових рубок.

Розрахункова лісосіка - щорічна науково обґрунтована норма заготівлі деревини в порядку рубок головного користування, яка затверджується для кожного власника, постійного користувача лісів окремо за групами порід, виходячи з принципів безперервності та невиснажливості використання лісових ресурсів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]