Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekologichne_pravo.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
939.52 Кб
Скачать

87. Правові форми і види використання територій та об’єктів природно-заповідного фонду

ЗУ “Про ПЗФУ” не має спеціального розділу про користування територіями та об’єктами цього фонду. Тому воно регулюється окремими нормами даного закону, а також Земельним, Водним, Лісовим кодексами, Кодексом України про надра, ЗУ “Про тваринний світ”, іншими ЗУ, постановами КМУ, указами ПУ, актами місцевих органів влади та управління.

Використання територій та об’єктів ПЗФУ здійснюється

на праві власності і

на праві користування.

За загальним правилом, встановленим ст. 45 ЗКУземлі ПЗФУ можуть перебуватидержавній, комунальній та приватній власності.

Загальне правило щодо можливості перебування об’єктів ПЗФ у трьох формах власності знає ряд винятків, передбачених спеціалізованим законодавством про ПЗФУ.

1. Території природних заповідників, заповідні зони біосферних заповідників, землі та інші природні ресурси, надані національним природним паркам, до власності Українського народу, тобто не підлягають приватизації та передачі в комунальну власність. Цим положенням розширюється об’єктний склад права виключної власності народу, визначений Конституцією України.

2. Регіональні ландшафтні парки, зони – буферна, антропогенних ландшафтів, регульованого заповідного режиму біосферних заповідників, землі та ін. природні ресурси, включені до складу, але не надані національним природним паркам, заказники, пам’ятки природи, заповідні урочища, ботанічні сади, дендрологічні парки та парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва – можуть перебувати у всіх формах власності, передбачених законом.

3. Ботанічні сади, дендрологічні та зоологічні парки, створені до прийняття Закону “Про ПЗФУ” (тобто до 16 червня 1992 року), не підлягають приватизації і можуть бути лише в комунальній чи державній власності.

У разі зміни форм власності на землю, на якій знаходяться заказники, пам’ятки природи, заповідні урочища, парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва, землевласники зобов’язані забезпечувати режим їх охорони і збереження з відповідною перереєстрацією охоронного зобов’язання. Це стосується, в першу чергу, фермерських та особистих селянських господарств, деяких ін. суб’єктів.

Штучно створені об’єкти (ботанічні сади, дендрологічні та зоологічні парки, парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва) на приватизованих землях можуть бути об’єктами приватної власності.

Землі ПЗФУ можуть використовуватись (ст. 9 ЗУ “Про ПЗФУ”):

у природоохоронних цілях;

у науково-дослідних цілях;

в оздоровчих та інших рекреаційних цілях;

в освітньо-виховних цілях;

для потреб моніторингу довкілля.

Це є основні види використання об’єктів та територій ПЗФУ.

Так, науково-дослідні роботи на територіях та об’єктах ПЗФ проводяться з метою вивчення природних процесів, забезпечення постійного спостереження за їх змінами, екологічного прогнозування, розробки наукових основ охорони, відтворення і використання природних ресурсів та особливо цінних об’єктів.

Основні напрямки наукових досліджень здійснюються на території природних та біосферних заповідників, національних природних парків, ботанічних садів, дендрологічних та зоологічних парків відповідно до програм та планів науково-дослідних робіт, які затверджуються НАНУ і МінприродиУкраїні.

Здійснюються наукові дослідження відповідними науковими підрозділами, що створюються у складі спеціальних адміністрацій територій та об’єктів ПЗФ загальнодержавного значення, у складі спеціальних адміністрацій територій та об’єктів ПЗФ місцевого значення.

Основною формою узагальнення результатів наукових досліджень та спостережень за станом і змінами природних комплексів, виконаних на територіях та об’єктах ПЗФ, є Літопис природи територій та об’єктів ПЗФУ, матеріали якого використовуються для оцінки стану довкілля, розробки заходів щодо його охорони, ефективного використання природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки.

Додатковими видами використання територій та об’єктів ПЗФ є заготівля деревини, лікарських та інших цінних рослин, їх плодів, сіна, випасання худоби, мисливство, рибальство, розміщення городів працівників цих установ.

Основні і додаткові види використання можуть здійснюватись лише за умови, що така діяльність не суперечить цільовому призначенню територій та об’єктів ПЗФ, встановленим вимогам щодо охорони, відтворення та використання їх природних комплексів та окремих об’єктів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]