Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekologichne_pravo.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
939.52 Кб
Скачать

77. Правове регулювання здійснення полювання.

- мисливство. Це основний вид використання диких тварин, який регулюється спеціальним Законом України «Про мисливське господарство та полювання»1. Відповідно до ст. 1 цього Закону мисливство — вид спеціального використання тваринного світу шляхом добування мисливських тварин, що перебувають у стані природної волі або утримуються в напіввільних умовах у межах мисливських угідь. Мисливські угіддя — ділянки суші та водного простору, на яких перебувають мисливські тварини і які можуть бути використані для ведення мисливського господарства. Мисливське господарство як галузь — сфера суспільного виробництва, основними завданнями якого є охорона, ви­користання та відтворення мисливських тварин, надання послуг мисливцям щодо здійснення полювання, розвиток мисливсь­кого спорту і мисливського собаківництва. Мисливські угіддя надаються в передбаченому ст. 22 Закону України «Про мис­ливське господарство та полювання» порядку в користування користувачам мисливських угідь, якими є спеціалізовані мис­ливські господарства, інші підприємства, установи та організа­ції, в яких створені спеціалізовані підрозділи для ведення мис­ливського господарства. В межах мисливських угідь здійсню­ється полювання, тобто дії людини, спрямовані на вистежування, переслідування з метою добування і саме добування (відстріл, відлов) мисливських тварин, що перебувають у стані природ­ної волі або утримуються в напіввільних умовах (ст. 1 Закону України «Про мисливське господарство та полювання»). Від­повідно до ст. 12 цього до полювання прирівнюється: перебу­вання осіб у межах мисливських угідь, у тому числі на польових і лісових дорогах (крім доріг загального користування), з будь-якою стрілецькою зброєю або з капканами та іншими знаряддя­ми добування звірів і птахів, або з собаками мисливських порід чи ловчими звірами і птахами, або з продукцією полювання; пе­ребування осіб на дорогах загального користування з продук­цією полювання або з будь-якою зібраною розчохленою стрі­лецькою зброєю. Право на полювання в межах визначених для цього мисливських угідь мають громадяни України, які досягли 18-річного віку, одержали в установленому порядку доку­менти, що засвідчують право на полювання, а саме: посвідчення мисливця; щорічну контрольну картку обліку добутої дичини і порушень правил полювання з відміткою про сплату держав­ного мита; дозвіл на добування мисливських тварин (ліцензія, відстрільна картка тощо); відповідний дозвіл на право користу­вання вогнепальною мисливською зброєю; паспорт на собак мисливських порід, інших ловчих звірів і птахів з відміткою про допуск до полювання у поточному році у разі їх використання під час полювання;

рибальство (за винятком любительського і спортивного рибальства у визначених водних об'єктах загального користу­вання). Відповідно до ст. 25 Закону України «Про тваринний світ» рибальством вважається добування риби та водних без­хребетних. На території України відповідно до законодавства може здійснюватися промислове, любительське та спортивне рибальство.

Промислове рибальство — вид спеціального використання водних живих ресурсів, які перебувають у стані природної волі, шляхом їх вилучення.

У порядку спеціального використання об'єктів тваринного світу може здійснюватись і любительське та спортивне рибаль­ство. у разі, коли водні живі ре­сурси зосереджуються у певних місцях на рибогосподарських водоймах протягом тривалого часу, любительське і спортивне рибальство здійснюється за плату та за наявності дозволу на спеціальне використання водних живих ресурсів із застосуван­ням певних знарядь їх лову (добування) на окремих ділянках рибогосподарських водойм у визначені терміни та з обов'язко­вим дотриманням правил рибальства і норм вилову. Дозволи на право здійснення любительського рибальства на засадах спеці­ального використання водних живих ресурсів видаються орга­нами рибоохорони;

використання об'єктів тваринного світу в наукових, куль­турно-освітніх, виховних та естетичних цілях. Даний вид використання може здійснюватись в порядку загального викори­стання, про що було сказано вище, та спеціального — у випад­ках, коли воно відбувається з вилученням об'єктів тваринного світу з природного середовища. В цьому разі на його здійснення необхідно одержати дозвіл, який видається: у випадку спеціаль­ного використання диких тварин та інших об'єктів тваринного світу — Мінприроди України.

добування (придбання) диких тварин з метою їх утриман­ня і розведення у напіввільних умовах чи в неволі. Відповідно до ст. 31 Закону України «Про тваринний світ» підприємствам, установам, організаціям і громадянам дозволяється добування (придбання) диких тварин з метою утримання і розведення у напіввільних умовах чи в неволі для використання цих тварин та отриманих продуктів їх життєдіяльності. Тварини, вилучені З природного середовища за відповідним дозволом чи іншим документом та за визначену у встановленому законодавством порядку плату, є власністю підприємств, установ, організацій та громадян, яким цей дозвіл чи інший документ було видано. Доз­воли видаються в порядку, визначеному вище як для інших ви­дів спеціального використання об'єктів тваринного світу.

Умови і підстави припинення права спеціального використан­ня об'єктів тваринного світу закріплені в ст. 19 Закону Украї­ни «Про тваринний світ», зокрема такими підставами є: закін­чення строку, на який було надано відповідний дозвіл чи інший документ на право їх використання; добровільна відмова під­приємств, установ, організацій та громадян від використання об'єктів тваринного світу; припинення діяльності підприємств, установ, організацій та громадян, які використовували об'єкти тваринного світу та інші.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]