Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пив_дробязко.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.33 Mб
Скачать

3.12. Видача свідоцтва

на право використання зареєстрованого

географічного зазначення

Свідоцтво про реєстрацію права на використання географіч­ного зазначення видає установа протягом мясяця від дати реєст­рації зазначення.

Строк сплати державного мита продовжують, але не більше як на 6 місяців, якщо до його вичерпання буде подано відповідне клопотання та сплачено збір за його подання. Цей строк, пропу­щений з поважних причин, поновлюють, якщо протягом 6 місяців від його вичерпання буде подано відповідне клопотання та спла­чено збір за його подання.

Форму і зміст свідоцтва визначають в установленому порядку.

До виданого свідоцтва на вимогу його володільця установа вносить виправлення очевидних помилок із наступним повідом­ленням про це в офіційному бюлетені установи.

Свідоцтво, що засвідчує реєстрацію права на використання кваліфікованого зазначення походження товару, діє протягом 10 років від дати подання заявки.

Строк дії свідоцтва на наступні 10 років продовжує установа на підставі заяви, поданої володільцем свідоцтва протягом остан­нього року дії свідоцтва, за умови підтвердження спеціальним уповноваженим органом того, що володілець свідоцтва виробляє товар у географічному місці, зазначеному в Реєстрі, а характери­стики товару відповідають характеристикам, занесеним до Реє­стру. За продовження строку дії свідоцтва сплачують збір.

Дію свідоцтва припиняють достроково за умов, передбачених

законом.

У разі втрати чи пошкодження свідоцтва його володільцю ви­дають дублікат свідоцтва в порядку, встановленому установою. За видачу дубліката свідоцтва сплачують збір.

3.13. Реєстрація географічного зазначення ' в іноземних державах

Заявка на реєстрацію в іноземній державі географічного за­значення, пов'язаного з географічним місцем на території Украї­ни, може бути подана тільки після його реєстрації в Україні.

409

- § 4. ПРАВА ТА ОБОВ'ЯЗКИ, ЩО ВИПЛИВАЮТЬ З РЕЄСТРАЦІЇ ГЕОГРАФІЧНОГО ЗАЗНАЧЕННЯ

4.1. Права на географічне зазначення

Відповідно до ст. 503 ЦК правами інтелектуальної власності на географічне зазначення є:

  • право на визнання позначення товару (послуги) географіч­ ним зазначенням;

  • право на використання географічного зазначення;

  • право перешкоджати неправомірному використанню геогра­ фічного зазначення, у тому числі забороняти таке використання.

Права інтелектуальної власності на географічне зазначення, що належать окремим суб'єктам права інтелектуальної власності на географічне зазначення, встановлює закон.

4.2. Чинність прав, що випливають із реєстрації географічного зазначення

Права, що випливають із реєстрації географічного зазначен­ня, діють від дати його реєстрації.

Обсяг правової охорони, що її надає реєстрація права на гео­графічне зазначення, визначають занесені до Реєстру і зафіксо­вані у свідоцтві характеристики товару та межі географічного місця.

4.3. Використання географічного зазначення

Використанням географічного зазначення визнають: 'і:.

  • нанесення його на товар або етикетку;

  • нанесення його на упаковку товару, застосування в рекламі;

  • запис на бланках, рахунках та інших документах, що супро­ воджують товар.

4.4. Попереджувальне маркування

Володілець свідоцтва має право наносити поряд із географіч­ним зазначенням попереджувальне маркування для інформуван­ня про те, що це зазначення зареєстроване в Україні.

Для попереджувального маркування географічного зазначен­ня походження товару застосовують вписану в овал абревіатуру ГЗП. Замість цього маркування або поряд із ним можна наносити текст: «Зареєстроване в Україні географічне зазначення поход­ження товару».

410

4.5. Обмеження прав володільця свідоцтва

Володілець свідоцтва не має права:

  • видавати ліцензію на використання географічного зазначення;

  • забороняти (перешкоджати) спеціально уповноваженим органам здійснювати контроль за наявністю в товарі особливих властивостей та інших характеристик, на підставі яких зареєст­ ровано географічне зазначення.

4.6. Обов'язки володільця свідоцтва

Володілець свідоцтва зобов'язаний забезпечувати відповід­ність якості, особливих властивостей і характеристик товару, який виробляють, їхньому опису в Реєстрі.

S 5. ПОРЯДОК ВИЗНАННЯ НЕДІЙСНОЮ

ТА ПРИПИНЕННЯ ПРАВОВОЇ ОХОРОНИ

ГЕОГРАФІЧНОГО ЗАЗНАЧЕННЯ

5.1. Підстави для визнання недійсною та припинення правової охорони географічного зазначення

Правову охорону географічного зазначення визнають не­дійсною на підставі визнання недійсною реєстрації цього зазна­чення.

Правову охорону географічного зазначення припиняють на підставі припинення дії реєстрації цього зазначення.

5.2. Визнання реєстрації географічного зазначення недійсною

Реєстрація географічного зазначення може бути визнана су­дом недійсною в разі його невідповідності умовам надання пра­вової охорони, передбаченим законом.

Визнану недійсною реєстрацію географічного зазначення вва­жають такою, що не набрала чинності.

Реєстрація права на використання географічного зазначення та свідоцтво, що засвідчує це право, можуть бути визнані судом недійсними, якщо її було здійснено з порушенням вимог, перед­бачених законом.

Визнання недійсною реєстрації права на використання геогра­фічного зазначення та свідоцтва, що засвідчує це право, вважа­ють такими, що не набрали чинності.

411

>; 5.3. Припинення дії реєстрації" <* -

географічного зазначення , . ,

Дія реєстрації географічного зазначення може бути припине­на судом у разі втрати характерних для даного географічного місця умов і можливостей виготовлення товару, описаного в Реєстрі, а також визнання цього зазначення видовою назвою товару.

Дію реєстрації географічного зазначення, пов'язаного з геогра­фічним місцем в іноземній державі, припиняють також у зв'язку із припиненням правової охорони цього зазначення у країні по­ходження.

Право на використання зареєстрованого географічного зазна­чення може бути припинене:

  • за рішенням суду у зв'язку із втратою товаром особливих властивостей або інших характеристик, описаних у Реєстрі, від дати, встановленої судом;

  • у разі ліквідації юридичної особи або смерті фізичної особи, яка є володільцем свідоцтва;

  • у разі подання володільцем свідоцтва заяви до установи про відмову від права на використання цього зазначення. Право при­ пиняється з дня офіційної публікації відомостей про це;

  • у разі несплати збору за продовження строку дії свідоцтва. Право припиняється з першого дня дії наступного строку, за який не сплачено збір.

5.4. Порядок визнання недійсною 1;

та припинення дії реєстрації географічного зазначення

Визнання реєстрації географічного зазначення та відповідно­го свідоцтва недійсними здійснюють у судовому порядку.

Будь-яка особа має право звернутися до суду з позовом про визнання недійсними реєстрації та свідоцтва або про припинен­ня їхньої дії, про уточнення описаних у Реєстрі характеристик товару чи відповідності географічного зазначення його географі­чному місцю, а також про визнання географічного зазначення видовою назвою.

На підставі рішення суду установа вносить відповідні зміни до Реєстру чи Переліку видових назв товарів, про що повідомля­ ють в офіційному бюлетені установи. ,, ,. ч. >• cw? і «Ь

412

S 6. ЗАХИСТ ПРАВ ■ - • ■- »■ ли- « НА ГЕОГРАФІЧНЕ ЗАЗНАЧЕННЯ

6.1. Порушення прав на використання географічного зазначення

Порушенням прав на географічне зазначення є використання неправдивого (фальшивого) зазначення або такого зазначення, що вводить споживача в оману щодо справжнього місцезнаходжен­ня товару.

Будь-яке посягання на права володільця свідоцтва про реєст­рацію права на використання зареєстрованого географічного за­значення тягне за собою відповідальність згідно із законом.

Порушенням права володільця свідоцтва про реєстрацію пра­ва на використання зареєстрованого географічного зазначення є:

  • використання зареєстрованого географічного зазначення, якщо товар не походить із зареєстрованого для цього зазначення географічного місця, навіть якщо справжнє місце походження товару або географічне зазначення його походження використо­ вують у перекладі або супроводжують словами: «вид», «тип», «стиль», «марка», «імітація» тощо;

  • використання зареєстрованого географічного зазначення особою, яка не має свідоцтва про реєстрацію права на його вико­ ристання;

  • використання зареєстрованого географічного зазначення для відмінних від описаних у Реєстрі однорідних товарів, якщо таке використання вводить в оману споживачів щодо походження то­ вару, його особливих властивостей або інших характеристик, а також для неоднорідних товарів, якщо таке використання шко­ дить репутації зареєстрованого зазначення або є неправомірним використанням його репутації;

  • використання зареєстрованого географічного зазначення як видової назви.

6.2. Випадки, які не є порушенням прав володільця свідоцтва

Не вважають порушенням прав володільця свідоцтва:

• використання зареєстрованого географічного зазначення будь-якою особою, яка на законних підставах придбала позначе­ ний цим географічним зазначенням товар у володільця свідоцтва та повторно вводить його в обіг;

413

• використання географічного зазначення особою, яка не має свідоцтва про реєстрацію права на його використання, але добро­ совісно його використовувала до дати реєстрації. Якщо ця особа протягом 12 місяців від дати реєстрації географічного зазначен­ ня не подасть до установи заявку на одержання права на викори­ стання цього зазначення, подальше його використання вважають порушенням прав володільця свідоцтва.