Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пив_дробязко.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.33 Mб
Скачать

4.3. Визнання реєстрації компонування імс недійсною

Відповідно до ст. 479 ЦК права на компонування ІМС визна­ють недійсними на підставах та в порядку, встановлених законом.

Згідно зі ст. 20 Закону України «Про охорону прав на топо­графії інтегральних мікросхем» реєстрація компонування ІМС може бути визнана недійсною в судовому порядку в разі:

  • невідповідності зареєстрованого компонування ІМС умовам охороноздатності;

  • подання заявки на одержання охорони прав на компонуван­ ня ІМС до органу іноземної держави без подання заявки до уста­ нови і повідомлення її про намір одержати таку охорону;

  • реєстрації компонування ІМС внаслідок подання заявки з порушенням прав інших осіб.

4.4. Обов'язки володільців прав на зареєстроване компонування ІМС

Згідно зі ст. 18 Закону України «Про охорону прав на топо­графію інтегральних мікросхем» володілець прав на зареєстрова-

438

не компонування ІМС повинен добросовісно користуватися вик­лючним правом, що його надає реєстрація.

Якщо зареєстроване компонування ІМС не використовується в Україні протягом 3 років від дати публікації офіційних відомо­стей про реєстрацію або від дати, коли використання компону­вання ІМС було припинене, будь-яка особа, яка має бажання і виявляє готовність використовувати компонування ІМС, у разі відмови володільця прав на зареєстроване компонування ІМС укласти ліцензійний договір, може звернутися до суду із заявою про надання їй дозволу на використання зареєстрованого компо­нування ІМС.

Якщо володілець прав на зареєстроне компонування ІМС не доведе, що факт невикористання зареєстрованого компонування ІМС зумовлений поважними причинами, суд може винести рішен­ня про надання дозволу заінтересованій особі на використання зареєстрованого компонування ІМС з визначенням обсягу його використання, строку дії дозволу, розміру та порядку виплати винагороди володільцеві прав.

4.5. Передання прав ■ •

на використання компонування ІМС

Передачу володільцям компонування ІМС права володіння на компонування ІМС та надання дозволу (ліцензії) на його вико­ристання здійснюють у межах строку дії свідоцтва.

Договір про передачу права володіння на компонування ІМС (далі - договір) або договір на надання дозволу на використання компонування ІМС (далі - ліцензійний договір) вважають дійсни­ми, якщо їх складено в письмовій формі та підписано сторонами. Вони набирають чинності щодо будь-якої іншої особи після реє­страції в установі.

Договір (ліцензійний договір) приймають до розгляду та реє­страції в установі після видачі свідоцтва на компонування ІМС.

На підставі ліцензійного договору можна отримати виключну або невиключну ліцензію на використання зареєстрованого ком­понування ІМС.

Дії, пов'язані з реєстрацією договору (ліцензійного договору),

можуть здійснювати:

• володілець компонування ІМС або володілець виключної

ліцензії;

• представник у справах інтелектуальної власності (патент­ ний повірений) за дорученням володільця компонування ІМС або володільця виключної ліцензії;

439

• інша довірена особа.

У цьому разі до заяви додають довіреність, оформлену з до­триманням вимог чинного законодавства.

Якщо володільцем компонування ІМС є декілька осіб, всі дії, пов'язані з наданням дозволу на використання компонування ІМС, визначає угода між ними, а право підписання документів, які подають на реєстрацію, може бути надане одній особі за наяв­ності відповідної довіреності.

4.6. Використання зареєстрованого ,.

компонування ІМС ,:.

без дозволу володільця прав на нього

Відповідно до ст. 19 Закону України «Про правову охорону топографії інтегральних мікросхем» з метою забезпечення здоро­в'я населення, екологічної безпеки та інших інтересів суспільства Кабінет Міністрів України може дозволити використання зареє­строваного компонування ІМС визначеній ним особі без згоди володільця прав на компонування в разі його безпідставної відмо­ви видати ліцензію на використання компонування. При цьому:

  • дозвіл на використання дають виходячи з конкретних обста­ вин;

  • обсяг і тривалість використання визначає мета наданого до­ зволу, воно має бути лише некомерційним використанням орга­ нами державної влади чи виправленням антиконкурентно!' прак­ тики за рішенням відповідного органу державної влади;

  • дозвіл на використання не позбавляє володільця прав на за­ реєстроване компонування ІМС права давати дозвіл на його ви­ користання;

  • право на використання не передають, крім випадку, коли його передають разом із тією частиною підприємства чи ділової прак­ тики, у якій здійснюють це використання;

  • використання дозволяють у першу чергу для забезпечення потреб внутрішнього ринку;

  • про надання дозволу на використання зареєстрованого ком­ понування ІМС володільцеві прав на нього надсилають повідом­ лення, щойно як це стане практично можливим;

  • дозвіл на використання скасовують, якщо перестають існу­ вати обставини, через які його видано;

  • володільцеві прав на зареєстроване компонування ІМС спла­ чують адекватну компенсацію відповідно до економічної цінності компонування ІМС. . ,

440

Рішення Кабінету Міністів України про надання дозволу на використання зареєстрованого компонування ІМС, строк і умо­ви його надання, розмір та порядок виплати винагороди воло­дільцеві прав на зареєстроване компонування ІМС можуть бути оскаржені в судовому порядку.

4.7. Дії, які не визнають порушенням прав на зареєстроване компонування ІМС

Не визнають порушенням прав, що їх надає реєстрація компо­нування ІМС:

• використання зареєстрованого компонування ІМС: у конст­ рукції чи у процесі експлуатації транспортного засобу, який тим­ часово або випадково знаходиться у водах, повітряному просторі чи на території України, за умови, що зареєстроване компонуван­ ня ІМС використовують для потреб зазначеного засобу; без ко­ мерційної мети; з науковою метою або в порядку експерименту; за надзвичайних обставин (стихійного лиха, катастрофи, епідемії тощо) з повідомленням про таке використання володільця прав на компонування ІМС, щойно як це стане практично можливим, та виплатою йому відповідної компенсації;

  • ввезення на митну територію України, пропонування до про­ дажу, продаж, зберігання в зазначених цілях або інше введення в оборот ІМС, виготовлених із застосуванням зареєстрованого ком­ понування, і будь-яких виробів, що містять такі ІМС, якщо вони придбані законним шляхом;

  • використання ІМС будь-якою особою, яка придбала ІМС і при цьому не знала і не могла знати, що ІМС або виріб, що її містить, були виготовлені і введені в оборот з порушенням прав, Що їх надає реєстрація компонування ІМС. Після одержання відповідного повідомлення від володільця прав зазначена особа повинна припинити використання ІМС або виплатити компен­ сацію, розмір якої встановлюють за згодою сторін. Спори про ком­ пенсацію та порядок її виплати розв'язують у судовому порядку.

Відповідно до ст. 480 ЦК будь-яка особа, яка до дати подання заявки на компонування ІМС або, якщо було заявлено пріоритет, До дати встановлення пріоритету заявки в інтересах своєї діяль­ності добросовісно використала компонування ІМС в Україні або здійснила значну та серйозну підготовку до такого використан­ня, має право на безоплатне продовження останнього, яке перед­бачала зазначена підготовка (право попереднього користувача).

441

Право попереднього користувача може передаватися або пе­реходити до іншої особи тільки разом із підприємством чи діло­вою практикою або з тією частиною підприємства чи ділової прак­тики, у яких було використано компонування ІМС або здійснено значну та серйозну підготовку до такого використання.

4.8. Порушення прав володільця зареєстрованого компонування ІМС

Порушенням права володільця зареєстрованого компонуван­ня ІМС, що тягне за собою відповідальність згідно з чинним за­конодавством, вважають будь-яке посягання на його права, пе­редбачені законом.

На вимогу володільця прав на зареєстроване компонування ІМС порушення має бути припинене, а порушник зобов'язаний відшкодувати володільцю прав заподіяні збитки.

Вимагати поновлення порушених прав володільця зареєстро­ваного компонування ІМС може за його згодою також особа, яка придбала ліцензію.