Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пив_дробязко.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.33 Mб
Скачать

2.2. Специфіка організацій колективного управління

Організації управління майновими правами на колективній основі не мають права займатися комерційною діяльністю, а та­кож здійснювати використання творів і об'єктів суміжних прав, одержаних для управління на колективній основі.

До діяльності організацій, що управляють майновими права­ми на колективній основі, не застосовують обмеження, передба­чені антимонопольним законодавством.

2.3. Керівництво та контроль за діяльністю організацій колективного управління

Керівництво діяльністю організацій колективного управлін­ня здійснюють володільці авторських і суміжних прав, майнови­ми правами яких вона управляє.

Прийняття рішень щодо розміру винагороди й умов видачі ліцензій користувачам, способу розподілу і виплати зібраної ви­нагороди та інших принципових питань діяльності організації здійснюють виключно володільці авторських і суміжних прав ко­легіально на загальних зборах.

Контроль за діяльністю організацій, що управляють майнови­ми правами на колективній основі, здійснює державний орган, який займається реєстрацією громадських (некомерційних) організацій, або спеціально уповноважений орган.

2.4. Повноваження організацій колективного управління правами

Повноваження на колективне управління майновими права­ми організації управління майновими правами на колективній

248

основі передають безпосередньо володільці авторських і суміж­них прав. Вони роблять це добровільно на підставі їхнього член­ства в організації або на основі письмових договорів, а також за відповідними угодами про взаємне представництво з іноземними організаціями, які управляють аналогічними правами. Зазначені договори й угоди не є авторськими.

Будь-який автор, його спадкоємець або інший володілець ав­торських і суміжних прав має право передати здійснення своїх май­нових прав такій організації, а організація зобов'язана взяти на себе здійснення цих прав на колективній основі, якщо управління цією категорією прав належить до компетенції цієї організації.

:■;:•:? .V^qf) 2.5. Організації колективного управління

правами та користувачі

Організація управління майновими правами на колективній основі видає ліцензії користувачам на відповідні способи вико­ристання творів і об'єктів суміжних прав. Умови таких ліцензій мають бути однаковими для всіх користувачів однієї категорії. За­значені організації не мають права відмовити у видачі ліцензії ко­ристувачеві без достатніх на те підстав.

Ліцензії видають в інтересах усіх правоволодільців, зокрема й тих, які не передали свої права організації, що управляє майнови­ми правами, але належать до категорії володільців прав, колек­тивне управління в інтересах якої здійснює організація.

Усі можливі майнові претензії володільців авторських і суміж­них прав до користувачів, пов'язані з використанням їхніх творів і об'єктів суміжних прав за ліцензіями, має регулювати організа­ція, яка видає такі ліцензії.

Організації управління майновими правами на колективній основі мають право вимагати від користувачів творів і об'єктів суміжних прав надання їм документів, які містять точні відомості про використання творів і об'єктів суміжних прав, необхідні для збору і розподілу винагороди.

2.6. Функції організацій колективного управління правами

Організація управління майновими правами на колективній основі має виконувати від імені володільців авторських і суміж­них прав, яких вона представляє, і на підставі одержаних від них повноважень такі функції:

249

  • погоджувати з користувачами розмір винагороди та інші умо­ ви, на яких видають ліцензії;

  • видавати ліцензії на використання прав, управлінням яких займається така організація;

  • погоджувати з користувачами розмір винагороди в тих ви­ падках, коли організація займається збором винагороди без на­ дання ліцензій;

  • збирати передбачену ліцензіями винагороду;

  • розподіляти і виплачувати зібрану винагороду володільцям авторських і суміжних прав, яких вона представляє;

  • здійснювати будь-які юридичні дії, необхідні для охорони прав, управлінням яких займається ця організація.

2.7. Обов'язки організацій колективного управління правами

Діяльність організації управління майновими правами на ко­лективній основі здійснюється в інтересах володільців авторсь­ких і суміжних прав, яких представляє організація. З цією метою організація повинна виконувати такі обов'язки:

  • використовувати зібрану винагороду виключно для розпо­ ділу і виплати володільцям авторських і суміжних прав; при цьо­ му організація має право відраховувати від зібраної винагороди суми на покриття своїх фактичних витрат на збір, розподіл і ви­ плату винагороди, а також суми, які перераховують до спеціаль­ них фондів, створених цією організацією виключно за рішенням володільців авторських і суміжних прав, яких вона представляє;

  • розподіляти і регулярно виплачувати зібрані суми винаго­ роди пропорційно до фактичного використання творів і об'єктів суміжних прав;

  • одночасно з виплатою винагороди надавати володільцям ав­ торських і суміжних прав звіти, що містять відомості про викори­ стання їхніх прав.