Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пив_дробязко.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.33 Mб
Скачать

3.6. Видача документів про права на сорт, породу

У місячний строк від дати державної реєстрації прав на сорт, породу та відповідно до вимог, зазначених у заявці, центральний орган виконавчої влади з питань сільського господарства і продо­вольства видає авторові (авторам) свідоцтво про авторство на сорт, породу, а заявникові - патент.

Якщо авторів сорту, породи більше ніж один, свідоцтво про авторство на сорт видають кожному автору.

Якщо майнове право на сорт мають кілька осіб, патент на сорт рослин і породу тварин видають особі, яка зазначена у заявці пер­шою, якщо договір між заявниками не передбачає інше.

S 4. ПРАВА АВТОРІВ СОРТУ РОСЛИН, ПОРОДИ ТВАРИН І ПАТЕНТОВОЛОДІ/ІЬЦІВ

4.1. Види прав на сорт рослин, породу тварин

Відповідно до ст. 485 ЦК право інтелектуальної власності на сорт рослин, породу тварин становить:

  • особисті немайнові права інтелектуальної власності на сорт рослин, породу тварин, засвідчені державною реєстрацією;

  • майнові права інтелектуальної власності на сорт рослин, по­ роду тварин, засвідчені патентом;

  • майнове право інтелектуальної власності на поширення сорту рослин, породи тварин, засвідчене державною реєстрацією.

4.2. Майнові права на сорт рослин, породу тварин, засвідчені патентом

Відповідно до ст. 487 ЦК майновими правами на сорт рослин, породу тварин, засвідченими патентом, є:

  • право на використання сорту рослин, породи тварин, при­ датних для поширення в Україні;

  • виключне право дозволяти використання сорту рослин, по­ роди тварин;

  • виключне право перешкоджати неправомірному використан­ ню сорту рослин, породи тварин, у тому числі забороняти таке використання; и « • ^ .-. <.-м\ - ■ .» ,..,.,.

460

• інші майнові права інтелектуальної власності, встановлені законом.

Майнові права інтелектуальної власності на сорт рослин, по­роду тварин належать володільцю патенту, якщо інше не встанов­лено договором чи законом.

4.3. Права авторів сорту рослин, породи тварин

Систему суб'єктивних цивільних прав селекціонерів утворюють три групи прав:

  • права, що виникають у зв'язку зі створенням сорту рослин, породи тварин;

  • права, що виникають у зв'язку з офіційним визнанням сорту рослин, породи тварин охороноздатними;

  • права, що виникають у зв'язку з використанням сорту рос­ лин, породи тварин.

4.4. Права, пов'язані зі створенням сорту рослин, породи тварин

До прав, пов'язаних зі створенням сорту рослин, породи тва­рин, належать:

  • право на охорону авторських прав селекціонерів, що вини­ кає від моменту творчого вирішення селекційного завдання;

  • право на подання заявки на видачу патенту на сорт рослин, породу тварин.

Автор сорту рослин, породи тварин може передати своє право іншій особі або оформити заявку на своє ім'я. Якщо сорт рослин, породу тварин виведено, створено або виявлено при виконанні службового завдання або службового обов'язку, право на подан­ня заявки на видачу патенту належить роботодавцеві, якщо до­говір між селекціонером і роботодавцем не передбачає інше.

4.5. Права, пов'язані з офіційним визнанням сорту рослин, породи тварин охороноздатними

До прав, пов'язаних з офіційним визнанням сорту рослин, по­роди тварин охороноздатними, належать:

право авторства на сорт рослин, породу тварин. Це право має особистий, абсолютний і виключний характер. Право автор­ ства належить тільки самому селекціонеру і не переходить до будь- кого в порядку правонаступництва;

461

№ • право на авторське ім я, що надає селекціонеру можливість вимагати, щоб його ім'я як творця сорту рослин, породи тварин зазначали у всіх публікаціях і офіційній документації щодо цього об'єкта, а також щоб його ім'я при цьому не спотворювали;

право на присвоєння сорту рослин, породі тварин імені авто­ ра або спеціальної назви.

Назва сорту рослин, породи тварин відіграє важливішу роль, ніж назва об'єкта патентного права. Це пов'язано з тим, що об'єкт патент­ного права, як правило, реалізується в інших виробах. На відміну від цього сорт рослин, порода тварин виступають як самостійні завер­шені об'єкти, пропоновані споживачам (наприклад, у вигляді насіння певного сорту). Будь-яка особа, яка використовує сорт рослин, по­роду тварин, що є об'єктами охорони, повинна вживати ту їхню на­зву, яка зареєстрована у відповідному державному реєстрі. У зв'яз­ку з цим назва сорту рослин, породи тварин виконує функцію іден­тифікації, яка до певної міри нагадує функцію товарного знака. До речі, автор і патентоволоділець можуть зареєструвати назву сорту рослин, породи тварин і як товарний знак.

4.6. Права, пов'язані з використанням {

сорту рослин, породи тварин

До прав, пов'язаних із використанням сорту рослин, породи тварин, належить право автора на одержання винагороди від па-тентоволодільця, якщо виявлені або створені сорт рослин, поро­ду тварин фактично використовує патентоволоділець або інші особи, які останніми отримали це право.

, , 4.7. Права патентоволодільців

_ь на сорт рослин, породу тварин

г" До основних прав патентоволодільця на сорт рослин, породу тварин належать такі:

право на використання, що полягає у виключній можливості правоволодільця на свій розсуд виготовляти, відтворювати, до­ водити до посівних кондицій для наступного розмноження, ви­ возити з території України і ввозити на неї, пропонувати до про­ дажу, продавати селекційне досягнення всіма дозволеними спо­ собами, засобами, а також здійснювати його збереження з цією метою. До змісту зазначеного права входить можливість заборо­ няти вчинення подібних дій іншим особам без відповідного доз­ волу патентоволодільця; . : . х

462

  • право на відступлення патенту іншій особі. Відступлення патентних прав може мати будь-яку з допустимих законом дого­ вірних форм, зокрема, оформлятися договорами купівлі-прода- жу, безоплатної передачі, міни тощо. Умовою дійсності договору про відступлення патентних прав є його реєстрація в установі;

  • право на надання дозволів на використання селекційного до­ сягнення реалізують шляхом видачі ліцензій, які можуть мати виключний або невиключний характер, а також бути відкритими або примусовими. і-с

4.8. Обов'язки володільців патенту на сорт рослин, породу тварин

Права патентоволодільця супроводжуються і певними зобов'я­заннями. Патентоволоділець зобов'язаний:

  • підтримувати сорт, породу протягом строку дії патенту таким чином, щоб зберігалися ознаки, зазначені в описах сорту, породи, складених на дати реєстрації їх в установі. Патентоволо­ ділець також повинен за запитом установи надіслати насіння сорту або племінний матеріал для проведення контрольних випробу­ вань і надавати можливість здійснювати інспекції на місці.

  • сплачувати збори у встановлених випадках, включаючи збо- РИ за підтримання чинності патенту;

  • виплачувати винагороду автору сорту рослин, породи тва-

Рин;

надавати за плату і на прийнятних для себе умовах насіння сорту, племінний матеріал породи в кількості, достатній для ви­ користання, володільцеві примусової ліцензії.

4.9. Тимчасова правова охорона * s сорту рослин, породи тварин ff>

Відповідно до ст. 32 Закону України «Про охорону прав на сорти рослин» внесені до Реєстру заявок відомості про сорт, за­явлений із метою набуття майнового права володільця сорту, да-*Оть заявнику право на тимчасову правову охорону в межах нада­ного із заявкою опису сорту від дати подання заявки.

Тимчасова правова охорона полягає в тому, що заявник має Чраво на одержання компенсації за збитки, завдані йому після пуб­лікації відомостей про заявку особою, яка дійсно знала чи одер­жала письмове повідомлення із зазначенням номера заявки про Те, що відомості про заявку внесено до Реєстру заявок. Зазначену

463

компенсацію заявник може одержати тільки після одержання ним патенту.

Дія тимчасової правової охорони не поширюється на сорти рослин, що не підлягають державному випробуванню в Україні.

Чинність тимчасової правової охорони припиняється з дати, що слідує за датою державної реєстрації права володільця сорту або з дати внесення до Реєстру заявок відомостей про відкликай- ' ня заявки чи прийняття рішення про відмову в державній реєст­рації права володільця сорту.

4.10. Строк чинності майнових прав на сорт рослин, породу тварин

Відповідно до ст. 488 ЦК майнові права на сорт рослин, поро­ду тварин, засвідчені патентом, є чинними з дати, що слідує за датою їхньої державної реєстрації, за умови підтримання чинності цих прав відповідно до закону.

Строк чинності виключних майнових прав на сорт рослин, породу тварин вичерпується через ЗО років, а щодо дерев та ви­нограду - через 35 років, що їх відліковують з 1 січня року, який слідує за роком державної реєстрації цих прав.

Чинність виключних майнових прав на сорт рослин, породу тварин може бути припинена достроково або поновлена у випад­ках та в порядку, встановлених законом.

Право на поширення сорту рослин, породи тварин є чинним з дати, що слідує за датою його державної реєстрації, та діє безстро­ково за умови підтримання його чинності відповідно до закону.

Чинність виключних майнових прав на сорт рослин, породу тварин може бути припинена достроково або поновлена у випад­ках та в порядку, встановлених законом.

; 4.11. Дострокове припинення майнових прав

„ на сорт рослин „.,,

Відповідно до ст. 50 Закону України «Про охорону прав на сорти рослин» чинність майнового права володільця сорту і па­тенту, що засвідчує це право, припиняється достроково в разі відмови володільця сорту від нього.

Чинність майнового права на сорт припиняється достроково в разі несплати збору за підтримання його чинності.

Чинність майнового права на сорт може бути припинена до­строково центральним органом виконавчої влади з питань сільського господарства і продовольства в таких випадках:

464

• за заявкою будь-якої особи про втрату однорідності чи ста­ більності сорту внаслідок незабезпечення його схоронності воло­ дільцем сорту і підтвердження у встановленому порядку факту

цієї втрати;

  • у разі ненадання володільцем сорту вчасно на вимогу уста­ нови інформації, документів, матеріалів, зразків^ сорту, необхід­ них для перевірки однорідності чи стабільності сорту;

  • у разі ненадання вчасно на вимогу закладу експертизи про­ позиції щодо нової назви сорту.

Чинність прав на сорт припиняється наступного дня після вне­сення відомостей про це до Реєстру патентів.

У разі усунення зазначених підстав, на яких припинена чинність права на сорт, остання відновлюється наступного дня після внесення відомостей про це до Реєстру патентів.

Дострокове припинення чинності прав на сорт може бути

оскаржене в суді.

Право на поширення сорту рослин, породи тварин є чинним з дати, що слідує за датою його державної реєстрації, та діє безстро­ково за умови підтримання його чинності відповідно до закону.

S 5. ЗАХИСТ ПРАВ НА СОРТ РОСЛИН, ПОРОДУ ТВАРИН