Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пив_дробязко.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.33 Mб
Скачать

Розділ IV

■■to

ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЗАСОБІВ ІНДИВІДУАЛІЗАЦІЇ ТОВАРІВ І ПОСЛУГ

В економічній і соціальній сфері для зазначення осіб, а також позначення товарів і послуг, які ці особи постачають, щоб полег­шити їх розрізнення та надати можливість широкому загалу роз­пізнавати їх, застосовують розрізняльні знаки, тобто фонетичні або візуальні засоби, зокрема слова та зображення.

Розрізняльні знаки містять:

комерційне найменування, тобто найменування, яке викори­ стовують для розпізнавання підприємства, виділення його серед

інших;

  • торговельну марку, тобто марку як один із засобів ідентифі­ кації товарів або послуг, позначення, здатне відрізняти товари або послуги однієї особи від товарів або послуг іншої особи;

  • географічне зазначення, тобто позначення, яке ідентифікує товар, що походить із певної місцевості, а вихідні якості, репута­ ція або інші характеристики якого значною мірою пов'язують із його географічним походженням.

Глава 16

Правове регулювання комерційного *s (фірмового) найменування л «г

§ 1. Поняття й ознаки комерційного (фірмового) найменування

1.1. Значення комерційного найменування , ,у,:.

В умовах конкуренції на ринку особливого значення набуває ідентифікація учасників економічного обороту. Учасник еконо­мічного обороту може сподіватися на формування позитивного ставлення до нього, зміцнення своєї ділової репутації, утворення певного кола клієнтів тільки якщо його контрагенти зможуть із певністю ідентифікувати самого суб'єкта і його діяльність в еко-

341

номічному обороті. З іншого боку, не менш важливо для нього попередити недобросовісне використання іншими особами його ділової репутації, кола клієнтів тощо.

Для забезпечення цих завдань існують різні правові інструмен­ти ідентифікації. Підприємства можуть володіти і користуватися однією, кількома або багатьма торговельними марками, щоб відрізнити свої товари і послуги від товарів і послуг своїх конку­рентів.

З цією метою підприємства використовують спеціальні най­менування. Донедавна їх називали фірмовими найменуваннями, v У ЦК їх названо комерційними найменуваннями, для чого існують вагомі підстави. Адже їх вживають для позначення підприємств, які займаються комерційною діяльністю. Термін «комерційне по­значення» фігурує у статтях 1027,1032 та ін. Цивільного кодексу Російської Федерації, у законодавчих актах інших зарубіжних країн.

1.2. Поняття комерційного найменування

Комерційним називають найменування, під яким підприємець виступає в комерційному обороті і яке індивідуалізує його серед інших учасників цивільного обороту.

Це найменування є комерційним іменем підприємства, нероз­ривно пов'язане з його діловою репутацією. Під цим іменем підприємець укладає угоди та здійснює інші юридичні дії, несе юридичну відповідальність, реалізує свої плани і виконує обов'яз­ки, рекламує і збуває вироблену ним продукцію тощо.

Комерційне найменування, що здобуло популярність у спожи­вачів і викликає довіру в ділових партнерів, приносить підприєм­цеві не тільки значні дивіденди, а й належну повагу в суспільстві та визнання його заслуг.