Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пив_дробязко.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.33 Mб
Скачать

2.3. Майнові права на комерційне найменування

Відповідно до ст. 490 ЦК до майнових прав на комерційне най­менування належать:

  • право на використання комерційного найменування;

  • право перешкоджати іншим особам неправомірно викорис­ товувати комерційне найменування, у тому числі забороняти таке використання;

  • інші майнові права інтелектуальної власності, встановлені законом.

Право на комерційне найменування може мати різні конкретні форми реалізації. Під своїм комерційним найменуванням особа укладає цивільно-правові угоди та робить інші юридичні дії, реа­лізує особисті немайнові права, захищає свої майнові або немай-нові інтереси тощо. Володілець комерційного найменування має право використовувати його на вивісках, бланках, рахунках, прейскурантах тощо. Комерційне найменування можна викорис­товувати в найрізноманітніших публікаціях рекламного характе­ру, оголошеннях, анотаціях тощо.

Майнові права на комерційне найменування передають іншій особі лише разом із цілісним майновим комплексом особи, якій ці права належать, або його відповідною частиною.

2.4. Відступлення права на комерційне найменування

Фактично єдиним випадком переходу права на комерційне найменування є правонаступництво в разі реорганізації володіль-

347

ця права на комерційне найменування. Залежно від виду реорга­нізації (злиття, приєднання, поділ, виділення, перетворення) пра-вонаступництво матиме свою специфіку.

Факт переходу права на комерційне найменування має бути зафіксований у передавальному акті (роздільному балансі), але засновники (учасники) реорганізованого товариства можуть ви­рішити не використовувати це комерційне найменування взагалі або зареєструвати реорганізоване товариство під дещо зміненою назвою.

У цьому плані вони мають великий вибір. Так, при поділі ко­мерційне найменування можна залишити за одним із товариств, товариства можуть зареєструватися під цілком іншими комер­ційними найменуваннями або вирішити змінити комерційне най­менування.

Разом із тим не можна зберегти комерційне найменування «про запас». Якщо жодне з реорганізованих товариств не зареєстрова­не під старим комерційним найменуванням, то право на це ко­мерційне найменування вважається припиненим.

, 2.5. Надання дозволу

,,„,. на використання комерційного найменування

Існує також випадок, коли відбувається передача дозволу на використання комерційного найменування. Це договір комерцій­ної концесії.

За договором комерційної концесії одна сторона (правоволо-ділець) зобов'язується надати іншій стороні (користувачеві) за винагороду на строк або без зазначення строку право використо­вувати в підприємницькій діяльності комплекс виключних прав, у тому числі на комерційне найменування правоволодільця, на комерційну інформацію, яку охороняють.

2.6. Припинення права на комерційне найменування

-'• За загальним правилом право на комерційне найменування при­пиняють з ліквідацією самої юридичної особи.

Дострокове припинення прав можливе в таких випадках:

  • володілець комерційного найменування відмовився від пра­ ва на користування комерційним найменуванням;

  • відбувся перехід підприємства до нового володільця, а умо­ ви передачі не передбачають збереження за підприємством попе­ реднього комерційного найменування;

• відбувається реорганізація юридичної особи, під час якої вона може або повинна змінити попереднє комерційне найменування.

S 3. ЗАХИСТ ПРАВА НА КОМЕРЦІЙНЕ НАЙМЕНУВАННЯ