Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пив_дробязко.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.33 Mб
Скачать

§ 3. Права виробників фонограм або відеограм

3.1. Визначення виробника фонограми або відеограми

Виробником фонограми є фізична або юридична особа, яка взя­ла на себе ініціативу і несе відповідальність за перший звуковий запис виконання або інших звуків (чи їх відображень).

Виробником відеограми є фізична або юридична особа, яка взяла на себе ініціативу і несе відповідальність за перший відеозапис виконання або інших зображень як зі звуковим супроводом, так і без нього (чи їх відображень).

3.2. Права виробника фонограми або відеограми та охорона авторських прав і прав виконавців

Виробнику фонограми або відеограми належать виключні пра­ва на використання його фонограми або відеограми відповідно до закону.

Охорона, надавана фонограмам або відеограмам, жодним чи­ном не зачіпає і не завдає шкоди охороні авторських прав на тво-

237

ри науки, літератури та мистецтва, а також охороні прав вико­навців на виконання.

3.3. Виключні права виробника фонограми або відеограми

Загальні положення. Виключні права виробника фонограми або відеограми на використання фонограми або відеограми озна­чають право здійснювати, дозволяти або забороняти такі дії:

  • відтворювати фонограму (право на відтворення);

  • розповсюджувати оригінал або примірники фонограми будь- яким способом, у тому числі шляхом продажу (право на розпов­ сюдження);

  • здавати у прокат оригінал або примірники фонограми, у тому числі після їх розповсюдження, здійснюваного виробником фо­ нограми або за його згодою (право на здавання у прокат);

  • імпортувати примірники фонограми з метою розповсюджен­ ня, включаючи примірники, виготовлені з дозволу володільця виключних прав на фонограму (право на імпорт);

  • сповіщувати фонограму шляхом передачі за допомогою без- проводових засобів, по проводах (кабелю) чи за допомогою ана­ логічних засобів (право на передачу в ефір або по кабелю);

  • доводити фонограму до загального відома (право на дове­ дення до загального відома);

  • переробляти або будь-яким іншим способом змінювати фо­ нограму (право на переробку).

Право на відтворення. Ст. 10 Римської конвенції надає вироб­никам фонограм право на відтворення. У ній передбачено, що «ви­робники фонограм користуються правом дозволяти або заборо­няти пряме або непряме відтворення своїх фонограм»1.

Ст. 11 Договору ВОІВ про виконання і фонограми визначає: «Виробники фонограм користуються виключним правом дозво­ляти пряме або непряме відтворення своїх фонограм будь-яким способом і в будь-якій формі»2.

Формулювання цього положення гармонує з відповідним по­ложенням про права виконавців.

Договір ВОІВ про виконання і фонограми порівняно з Римсь­кою конвенцією забезпечує вищий рівень охорони. Так, відповід­но до ст. 11 Договору виробники фонограм користуються виключ-

1 Інтелектуальна власність. - 2001. - № 11. - С. 72.

2 Там само. - С. 78. ,:.,,. ...■,..

238

ним правом дозволяти відтворення «будь-яким способом і в будь-якій формі». Наприклад, збереження фонограми на будь-якому носії є відтворенням. Відтворення також включає такі дії, як за­вантаження і вивантаження фонограми з пам'яті комп'ютера. Пе­реведення в цифрову форму, тобто перенесення фонограми, втіле­ної на аналоговому носії, на цифровий носій завжди становить собою акт відтворення.

Вираз «будь-яким способом і в будь-якій формі» фігурує в ст. 9 (1) Бернської конвенції щодо права на відтворення, яким користуються автори. Він включений до ст. 11 Договору ВОІВ про виконання і фонограми з метою підтвердження того факту, що між правами виробників фонограм і авторів щодо цього не існує жодної різниці.

Право на розповсюдження. До прийняття в 1996 р. Договору ВОІВ про виконання і фонограми відповідно до існуючих міжна­родних угод виробники фонограм не мали загального права на розповсюдження своїх фонограм. Конвенція про охорону вироб­ників фонограм від незаконного відтворення їхніх фонограм, укладена в Женеві 29 жовтня 1971 p., надає виробникам фоно­грам охорону від недозволеного відтворення, ввезення та розпов­сюдження примірників їхніх фонограм.

Разом з тим принцип загального права на розповсюдження фонограм, супроводжений відповідними положеннями про ви­черпання, одержав широке міжнародне визнання. Проте не було досягнуто єдності думок щодо обсягу права на розповсюдження після першого продажу або іншої передачі права власності на примірник фонограми. Національні законодавства не збігають­ся щодо цього. Відповідно до більшості юрисдикцій щодо при­мірника фонограми право на розповсюдження перестає існува­ти, тобто вичерпується, після першого продажу такого примірни­ка. Існують розбіжності і з приводу того, чи повинно таке вичерпання мати місце на національному, регіональному або міжнародному рівні.

Ст. 12 Договору ВОІВ про виконання і фонограми зазначає: «(1) Виробники фонограм користуються виключним правом доз­воляти доведення до загального відома оригіналу та примірників своїх фонограм шляхом продажу або іншої передачі права влас­ності.

(2) Ніщо в цьому Договорі не впливає на свободу визначати або не визначати умови, на яких вичерпання права, згаданого у пункті (1), наступає після першого продажу або іншої передачі

239

права власності на оригінал або примірники фонограми з дозво­лу виробника фонограми»1.

Зазначена стаття дозволяє міжнародне вичерпання права. По­ложення статті не заважають будь-якій договірній стороні засто­совувати будь-які умови або обмеження щодо обставин, які при­зводять до вичерпання права.

Право на прокат. Римська конвенція не містить будь-яких положень щодо прокату примірників фонограм.

Ст. 14 (4) Угоди TRIPS зобов'язує учасників Угоди застосо­вувати із врахуванням відповідних змін положення ст. 11, що сто­сується прокату, в інтересах виробників фонограм і будь-яких інших правоволодільців, які можуть існувати у зв'язку з фоно­грамами за національним законодавством учасника Угоди.

Пункт 1 ст. 13 (1) Договору ВОІВ визначає: «Виробники фо­нограм користуються виключним правом дозволяти комерційний прокат оригіналу і примірників своїх фонограм для публіки навіть після їх розповсюдження, здійсненого виробником або за його

ДОЗВОЛОМ»2.

Право на здавання у прокат оригіналу або примірників фоно­грами належить виробнику фонограми незалежно від права влас­ності на оригінал або примірники.

Право на імпорт. Право на імпорт дозволяє виробнику фоно­грами здійснювати, дозволяти або забороняти імпорт примірників фонограми з метою розповсюдження, у тому числі примірників, виготовлених з дозволу виробника фонограми.

Право на імпорт не визнає ні Римська конвенція, ні Угода TRIPS, ні Договір про виконання і фонограми. Право на імпорт по суті є частиною права на розповсюдження, однією з форм роз­повсюдження. Запровадження права на імпорт викликане тим, що інтереси виробників фонограм порушили міждержавні потоки контрафактної продукції. Виготовлювані в ряді країн фонограми великими партіями надсилали в інші регіони, що підривало по­зиції та зачіпало інтереси виробників ліцензійної продукції. Вва­жали, що надання виробникам фонограм окремого права на імпорт дозволить скоротити потоки контрафактної продукції через митні кордони держав.

Право на передачу в ефір або сповіщення по кабелю. Вироб­ник фонограми має виключне право здійснювати, дозволяти або

1 Інтелектуальна власність. - 2001. - № 11. - С. 78.

2 Там само. ,, ,

240

забороняти сповіщення фонограми за допомогою безпроводових засобів, по проводах (кабелю) чи за допомогою інших аналогіч­них засобів.

Право на переробку. Виробник фонограми має виключне пра­во здійснювати, дозволяти або забороняти переробку своєї фо­нограми. Мета переробки і технічні прийоми, використовувані при цьому, можуть бути найрізноманітнішими. При переробці окремі звуки можуть посилюватися, інші - приглушуватися; магнітний запис може бути переведений у цифровий запис тощо. У всіх ви­падках на переробку необхідна згода виробника фонограми.

3.4. Вичерпання та передання виключних прав виробника фонограми

Якщо оригінал або примірники правомірно опублікованої фо­нограми введені в цивільний оборот шляхом їх продажу, допус­кається їх подальше розповсюдження без згоди виробника фоно­грами і виплати йому винагороди.

Виключні права виробника фонограми можна передавати за договором іншим особам.

S 4. ПРАВА ОРГАНІЗАЦІЙ МОВЛЕННЯ