Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пив_дробязко.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.33 Mб
Скачать

Розділ III патентне право

Г ЛАВА 11 Об'єкти патентного права

§ 1. Поняття й ознаки винаходу

1.1. Поняття винаходу

Глава 39 «Право інтелектуальної власності на винахід, корис­ну модель, промисловий зразок» ЦК не містить визначення по­няття «винахід», а лише перераховує умови його патентоздатності. Згідно зі ст. 459 (1) «винахід вважається придатним для набуття права інтелектуальної власності на нього, якщо він, відповідно до закону, є новим, має винахідницький рівень і придатний для про­мислового використання»1. Ця норма відповідає світовій па­тентній практиці, яка переважно акцентує увагу лише на тих оз­наках охорони, наявність яких необхідна для її надання.

У ст. 1 Закону України «Про охорону прав на винаходи і ко­рисні моделі» винахід визначено як «результат інтелектуальної діяльності людини в будь-якій сфері технології»2.

Існують більш розгорнуті визначення цього поняття. «Винахід - це рішення утилітарної задачі в будь-якій галузі промисловості або іншій сфері суспільно-корисної діяльності людини, що відповідає визначеним законодавством умовам надання правової охорони і ви­знане як винахід компетентним державним органом»3. «Винаходом можна вважати будь-який досягнутий людиною творчий результат, суть якого полягає в знаходженні конкретних технічних засобів для вирішення задачі, що виникла у сфері практичної діяльності»4.

1 Цивільний кодекс України: Офіційне видання. - К.: Атіка, 2003. - С. 152.

2 ВВР. - 2000. - № 37. - Ст. 307.

3 Інтелектуальна власність: словник-довідник. - У 2-х т. - Т. 2. Промис­ лова власність. - К.: Видавничий дім «Ін Юре», 2000. - С. 25.

4 СергеевА. П. Право интеллектуальной собственности в Российской Фе- дерации: Учебник. - 2-е изд., перераб. и доп. - М.: ТК «Велби», 2004. - С. 408.

268

1.2. Об'єкт винаходу

Відповідно до ст. 459 (2) ЦК об'єктом винаходу може бути продукт (пристрій, речовина тощо) або процес у будь-якій сфері технології.

Винахід має бути новим. Новизна винаходу визначається у світовому масштабі. Винахід є новим, якщо його сутність не відо­ма з сучасного рівня техніки. Винахідницький рівень винаходу визначається шляхом порівняння здатності фахівця створити таке рішення зі здатністю винахідника. Винахід - це винайдення, відшукання рішення, якого фахівець не знає. Винаходом не ви­знається запозичення і використання чужого відомого рішення. Винаходом визнається пропозиція, яка може бути використана у будь-якій доцільній діяльності.

1.3. Продукт як об'єкт винаходу

Згідно з чинним законодавством України об'єктом винаходу може бути продукт (пристрій, речовина, штам мікроорганізму, культура клітин рослини і тварини).

До пристроїв як об'єктів винаходу належать машини, механіз­ми, прилади, конструкції, вироби тощо, які характеризує наявність конструктивного елемента (елементів) і зв'язку між елементами, їхнім взаємним розташуванням і формою виконання, а також па­раметрами (та іншими характеристиками) елемента (елементів) і матеріалом, з якого він (вони) виконаний(ні). Для характеристи­ки пристрою як об'єкта винаходу можна залучати середовище, яке виконує функції елемента пристрою.

До речовин як об'єктів винаходу належать:

  • індивідуальні хімічні сполуки, до яких також умовно відне­ сені високомолекулярні сполуки та об'єкти генетичної інженерії (плазміди, вектори, рекомбінатні молекули нуклеїнових кислот);

  • композиції (сполуки, суміші, розчини, сплави тощо);

  • продукти ядерного перетворення.

До штамів мікроорганізмів, культур клітин (рослин і тварин) як об'єктів винаходу належать: індивідуальні штами мікроор­ганізмів, культивованих клітин рослин і тварин; консорціуми мікроорганізмів.

До індивідуальних штамів належать: штами традиційних мікро­організмів (мікоплазми, рікетсії, ціанобактерії, архебактерії, бак­терії, актиноміцети, мікроскопічні гриби, дріжджі); штами орга­нізмів, які підпадають під визначення «мікроорганізми» (най­простіші, мікроскопічні водорості, мікроскопічні лишайники,

269

мікроскопічні безхребетні тварини); штами гібридних мікроор­ганізмів; штами рекомбінатні, які несуть рекомбінатні ДНК (РНК); неклітинні структури (віруси, фаги); соматичні клітини рослин, які культивують; культивовані соматичні структури мак­роскопічних грибів; соматичні клітини безхребетних та хребет­них тварин, які культивують; гібридні соматичні клітини рослин або тварин, які культивують; гібридоми; рекомбінатні соматичні культивовані клітини рослин або тварин, що несуть рекомбінатні ДНК (РНК).

До консорціумів мікроорганізмів належать:

  • змішані штами мікроорганізмів;

  • асоціації мікроорганізмів.