Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пив_дробязко.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.33 Mб
Скачать

Глава 17 Правова охорона торговельної марки

S1. ПОНЯТТЯ Й ОЗНАКИ ТОРГОВЕЛЬНОЇ МАРКИ

1.1. Поняття торговельної марки

У ринкових умовах нарівні з комерційними найменуваннями важливе значення мають знаки, слова та символи, що допомага­ють споживачам орієнтуватися в однорідних товарах і послугах різних фірм, набувати якісні товари й уникати підробок. їх по-різному називають у міжнародних угодах і національних законо­давчих актах: товарними знаками, знаками для товарів і послуг (цей термін донедавна фігурував у законодавчих актах України). У ЦК вжито термін «торговельні марки» (дослівний переклад англійського терміна trademark). На відміну від комерційних най­менувань, за допомогою торговельних марок ідентифікують не сам суб'єкт економічної діяльності, а його товари або послуги.

Відповідно до ст. 492 ЦК торговельною маркою може бути будь-яка комбінація позначень, які придатні для вирізнення товарів (послуг), що їх виробляє (надає) одна особа, від товарів (послуг), що їх виробляють (надають) інші особи. Такими позначеннями можуть бути, зокрема, слова, літери, цифри, зображальні елемен­ти, комбінації кольорів. Приклади торговельних марок: «Обо­лонь» (для пива), «Росинка» (для безалкогольних напоїв), АБП (Агробудпереробка).

1.2. Функції торговельних марок

Зазвичай виокремлюють кілька функцій, які виконують тор­говельні марки: виділення товарів або послуг певного економіч­ного суб'єкта на ринку, вказівка на певну якість об'єкта, зазна­чення місця його походження, рекламна функція тощо.

Можливість випускати товар під певною торговельною мар­кою багато важить для виробників.

12

Кількість порушень у сфері використання торговельних ма­рок дуже велика, бо застосування чужої торговельної марки в ба­гатьох випадках дозволяє різко збільшити обсяги збуту своєї про­дукції. При цьому не просто відбувається обман покупців, а часто ризику піддають їхнє життя і здоров'я. За інформацією Всесвітньої

4—172

353

12*

організації здоров'я підробні медичні препарати були знайдені у 28 країнах, із 751 випадку виробництва підробок 25 % виявлено у промислово розвинених країнах, 65 % у країнах, що розвивають­ся, у 10 % випадків джерела невідомі1.

1.3. Способи ідентифікаціїї товарів і послуг

Ідентифікацію товарів і послуг можна здійснювати різними способами. Відповідно, за формою товарні знаки можуть бути поділені на словесні марки, зображальні марки, об'ємні марки та інші позначення. Можливі також звукові (наприклад, позначен­ня, використовувані як позивні радіостанції або телеканалу), світлові та інші позначення.

Словесна торговельна марка - це марка, що складається зі сло­весних елементів (елемента), зокрема окремих слів, словосполу­чень або сполучень літер, цифр.

Словесні торговельні марки, зображення яких має особливу форму (оригінальний шрифт тощо), відносять також до зобра­жальних торговельних марок, їх називають логотипами.

Зображальна торговельна марка це торговельна марка, яка складається із зображальних елементів, зокрема композицій ліній або плям, голограм, фігур будь-яких форм та кольорів на площині та у просторі, логотипів, за виключенням стандартних шрифто­вих одиниць, тобто графічна композиція будь-якої форми на пло­щині та у просторі. Прикладом зображальної торговельної марки може бути етикетка.

Для пошуку схожих знаків зображальні торговельні марки або торговельні марки, що містять зображальні елементи, класифіку­ють відповідно до міжнародної класифікації зображальних еле­ментів, затвердженої Віденською угодою, прийнятою на Віденській дипломатичній конференції в 1973 р. (набула чинності з 9 серпня 1985 p.). Зазначена класифікація є ієрархічно організованим пере­ліком зображальних елементів торговельних марок.

Об'ємна торговельна марка - це зображальне позначення, що є об'єктом тримірним, зокрема має вигляд фігури або композиції фігур, форма якого безпосередньо не обумовлена його функціо­нальним призначенням.

Звуковою торговельною маркою є марка, розрахована на сприй­няття органами слуху, але така, що не належить до людської мови. Це можуть бути музичні фрази або шуми різного походження, і

1 Коломейская И. Подделки наступают. Фальшивых лекарств становите» все больше. // Ведомости. - 2000. - 1 лютого. S;,a ;і ,, :..... ,,,.»> у- <■':Ч

354 :■:■ ' '■■'•

В Україні такі звуки - відповідно до п. 1.4. Правил складання, подання та розгляду заявки на видачу свідоцтва України на мар­ку для товарів і послуг - реєструють за наявності технічної мож­ливості внесення їх до Державного реєстру свідоцтв України на марки для товарів і послуг та оприлюднення інформації щодо їх реєстрації. Звукове позначення подають на реєстрацію у вигляді фонограми або нотного запису.

1.4. Підгрупи торговельних марок

У межах кожної із груп існують свої підгрупи, пов'язані зі спе­цифікою охорони відповідного позначення. Торговельна марка може бути створена шляхом скорочення комерційного наймену­вання, використання прізвища людини тощо. Українське законо­давство не створює перешкод для реєстрації такої торговельної марки. Аналогічна ситуація склалася і в ряді інших країн (наприк­лад, у Франції). У той же час у деяких країнах (Великобританії, США) включення прізвища до торговельної марки можливе тільки якщо його вживають відокремлено від конкретної люди­ни, як вказівку на певну продукцію, а не на певну людину (прізви­ще набуває «вторинного значення»), наприклад «Макдональдс».

Не просто набути охорону, передбачену для торговельної мар­ки, і гаслу. Для цього воно не повинно мати загальної фрази. Так, позначення «Зв'язок допоможе Вам домовитися» було визнано таким, що має розрізнювальну здатність для послуг зв'язку, а гас­ло «Надійність фірми - якість товару» такою здатністю не володіє, бо вказує на загальні характеристики фірми і товару, які можуть стосуватися багатьох осіб1.

1.5. Торговельна марка та географічна назва

У всьому світі патентні відомства негативно ставляться до реє­страції як торговельних марок географічних назв, оскільки в цьо­му разі споживачі дуже легко можуть бути введені в оману щодо місця виробництва товарів або їхньої якості (оскільки володіль­цю торговельної марки не можна заборонити виробляти товари в будь-якому місці на його розсуд або взагалі відступити торговель­ну марку іншій особі).

В українському законодавстві ця дія прямо не заборона, проте в будь-якому разі включення такої назви до торговельної марки не має призводити до введення громадськості в оману.

1 Шмонина С. С. Какой лозунг станет товарным заком? // Патенты и ли­цензии. - 1999. - № 7. - С. 10-11.

355

Зазвичай визнають можливість використання географічної назви, якщо очевидно, що вона не вказує на виробництво певних товарів, наприклад у разі відсутності в такій місцевості відповід­ного виробництва (наприклад, можлива реєстрація торговельної марки «Казбек» для тютюнової продукції).

1.6. Колективна марка

Як особливий різновид торговельних марок можна розгляда­ти колективну марку.

Колективною маркою є торговельна марка спілки, господарської асоціації або іншого добровільного об'єднання підприємств, призна­чена для позначення вироблених і (або) реалізовуваних ними то­варів, що мають єдині якісні або інші спільні характеристики.

Колективна марка покликана полегшити вихід на ринок само­стійних підприємств, пов'язаних угодою або взаємною участю. Колективна марка дозволяє привернути увагу клієнта до товарів або послуг кожного підприємства, що входить до об'єднання, оскільки в цьому разі потенційному клієнтові нібито заявляють про однаковий рівень якості, досягнутий всіма членами групи. При цьому товари або послуги можуть бути як однотипними, так і різнотипними. В останньому випадку використання колективної марки може мати особливе значення, бо надає потенційному спо­живачеві гарантію взаємної сумісності товарів підприємств, що входять до однієї групи (у першу чергу в галузі електронної техні­ки). Використання колективної марки не перешкоджає членам об'єднання використовувати і свої власні торговельні марки.

1.7. Асоціативна марка

Асоціативна марка - це торговельна марка, що є тотожною (аналогічною) або схожою з марками, вже зареєстрованими щодо однорідних товарів і (або) послуг. Наслідком реєстрації асоціа­тивної марки є неможливість передачі права на неї через ймовірність сплутання на підставі схожості.

1.8. Індивідуальна торговельна марка

Індивідуальною торговельною маркою є торговельна марка^ право на яку належить одній особі.

1.9. Регіональна торговельна марка

Регіональна торговельна марка - це торговельна марка, зареє­ стрована в міжнародному регіональному органі реєстрації відпо­ відно до регіональної міжнародної угоди. ,

356 і і