Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пив_дробязко.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.33 Mб
Скачать

§ 2. Патентовоуюдільці 2.1. Поняття патентоволодільця

Патентоволодільцем є особа, яка володіє патентом на винахід, корисну модель або промисловий зразок і виключними правами, що випливають з патенту, на використання зазначених об'єктів.

Патентоволодільцем може бути автор розробки, його спадкоє­мець або інший правонаступник.

Первісно правом на одержання патенту на своє ім'я володіє автор розробки, якщо тільки закон не встановив іншого. Це пра­во базується на самому факті створення патентоздатного рішен­ня і є одним з основоположних прав автора.

2.2. Право винахідника або автора

промислового зразка та його роботодавця

на спільне одержання патенту

Відповідно до законів України «Про охорону прав на винахо­ди і корисні моделі» (ст. 9) та «Про охорону прав на промислові зразки» (ст. 8) право на одержання патенту на винахід, корисну Модель, промисловий зразок, які створено у зв'язку з виконан-

285

ням трудового договору, належить винахіднику або автору про­мислового зразка та роботодавцю разом, якщо іншого не встано­вив договір.

Винахід, корисну модель, промисловий зразок вважають ство­реними у зв'язку з виконанням трудового договору, якщо їх ство­рено у зв'язку з виконанням трудових обов'язків чи доручення роботодавця та (або) з використанням договору, виробничих знань, секретів виробництва, знарядь чи коштів роботодавця.

Обов'язковою умовою договору про передання права на одер­жання патенту від винахідника або автора промислового зразка до роботодавця є надання винахіднику або автору промислового зразка справедливої винагороди відповідно до економічної цінності та іншої вигоди роботодавця.

Порушення роботодавцем істотних умов договору про пере­дання йому права на одержання патенту має своїм наслідком пе­рехід цього права, а також майнових прав, набутих на підставі за­явки, до винахідника або автора промислового зразка.

Реалізація права на подання заявки на винахід, корисну мо­дель, промисловий зразок, які створено у зв'язку з виконанням трудового договору, здійснюють у такому порядку.

Винахідник або автор промислового зразка протягом 60 днів від дати одержання ним необхідних відомостей про винахід, ко­рисну модель, промисловий зразок подає роботодавцю опис, що розкриває суть винаходу, корисної моделі, промислового зразка досить ясно і повно.

Роботодавець протягом 60 днів від дати одержання ним зазна­ченого опису забезпечує подання заявки чи разом із винахідни­ком визначає інформацію, що її містить опис, як їхню спільну ко­мерційну таємницю.

Якщо винахідник, автор промислового зразка чи роботодавець порушив установлені строки без поважних причин, вважають, що він відмовився від свого права на одержання патенту. За таких обставин право на одержання патенту залишається, відповідно, за роботодавцем чи винахідником або автором промислового зраз­ка, який не порушив строк.

На пропозицію винахідника або автора промислового зразка чи роботодавця, який відмовився від свого права на одержання патенту, надати йому дозвіл на використання винаходу, корисної моделі, промислового зразка на умовах невиключної ліцензії, осо­ба, якій належать майнові права на винахід, корисну модель, про­мисловий зразок, зобов'язана укласти з ним відповідний договір.

286

2.3. Співволодільці патенту ї

Патентоволодільцями об'єкта патентного права можуть одно­часно виступати кілька осіб. Така ситуація може виникнути при створенні об'єкта кількома співавторами. Вони можуть передати свої права на одержання патенту одному або кільком співавторам чи одержати патент на ім'я всіх співавторів.

Придбати право на одержання патенту або купити вже вида­ний патент може не тільки одна, а й кілька осіб. Співволодільця-ми патенту можуть бути і кілька спадкоємців.

Взаємовідносини із приводу використання об'єкта патентно­го права, патент на який належить кільком особам, визначає уго­да між ними. За відсутності такої угоди кожний із них може вико­ристовувати охоронюваний об'єкт на свій розсуд, але не має пра­ва оформляти на нього ліцензію або відступати патент іншій особі без згоди решти володільців.

2.4. Іноземні патентоволодільці

Іноземні патентоволодільці, які є громадянами держав - учас­ниць Паризької конвенції або мають на території однієї з цих дер­жав постійне місцезнаходження, користуються в Україні таким самим обсягом прав, що й українські патентоволодільці.

Надання аналогічних прав громадянам і юридичним особам інших держав поставлене в залежність від умови взаємності, тобто визначається тим, чи користуються українські фізичні та юридичні особи, а також особи, що мають постійне місцезнаходження на те­риторії України, відповідними правами на території цих держав.