Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пив_дробязко.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.33 Mб
Скачать

Глава 5 Суб'єкти авторського права

§ 1. Загальні положення

1.1. Первинні та похідні суб'єкти авторського права

Суб'єктами авторського права є особи, яким належить авторсь­ке право на твір.

Творцями інтелектуальних творів здатні бути тільки фізичні особи. Вчитися, думати, оцінювати, створювати літературні, му­зичні та інші художні, наукові твори можуть тільки люди.

Авторське право виникає з інтелектуальної творчості. Оскіль­ки остання може бути тільки плодом діяльності фізичної особи, первинним суб'єктом авторського права може бути тільки фізич­на особа, яка створила твір.

Похідними суб'єктами авторського права можуть бути спад­коємці та інші правонаступники.

Юридичні особи можуть набувати тільки похідне авторське право (за винятком випадків створення енциклопедій, енцикло­педичних словників, періодичних і таких, що мають продовжен­ня, збірників наукових праць, газет, журналів та інших періодич­них видань, коли видавець отримує самостійне право). Інтереси юридичних осіб можуть бути забезпечені за допомогою викорис­тання службових творів.

1.2. Суб'єкти авторських прав за законом і договором

За законом суб'єктами виключних майнових авторських прав можуть бути: автор твору; спадкоємці; наймач (роботодавець) автора службового твору; виробник аудіовізуального твору; осо­ба, яка випускає у світ періодичні видання.

За договором суб'єктом виключних майнових авторських прав може бути будь-яка особа, якій їх передала інша особа, якщо ці права дійсно належали останній.

168

169

1.3. Малолітні та неповнолітні як суб'єкти авторських прав s

Набуття суб'єктивних авторських прав фізичною особою не залежить від віку, стану здоров'я, майнового стану, місця ство­рення та випуску твору у світ тощо.

Малолітні (віком до 14 років) не можуть самостійно розпо­ряджатися своїми авторськими правами. Можливість здійснюва­ти права автора твору науки, літератури або мистецтва виникає з 14 років. Обмеження дієздатності або визнання фізичної особи недієздатною автоматично обмежує цю можливість.

1.4. Вітчизняні й іноземні громадяни як суб'єкти авторських прав

Згідно з українським законодавством володільцями суб'єктив­них авторських прав можуть бути українські фізичні особи та іно­земці, їхні спадкоємці, інші правонаступники. Права на твори для кожної категорії суб'єктів виникають у зв'язку з різними юридич­ними фактами: створенням твору, переходом авторських прав у спадщину, за авторським договором тощо.

Іноземний громадянин може бути суб'єктом українського ав­торського права, якщо його твір вперше випущено у світ на тери­торії України, або не випущено, але він знаходиться на її тери­торії в будь-якій об'єктивній формі.

Якщо твір іноземного автора вперше випущений у світ за кор­доном або знаходиться там в об'єктивній формі, автор стає суб'єк­том українського авторського права тільки відповідно до укладе­них Україною міжнародних угод і в межах, ними встановлених.

S 2. АВТОРИ ТВОРУ

2.1. Виникнення авторських прав у творця твору

Авторські права у творця твору виникають, щойно досягну­тий творчий результат втілено в об'єктивну форму, що забезпе­чує його сприйняття іншими особами. При цьому не має значен­ня, оприлюднено твір чи ні, повністю він завершений чи стано­вить собою лише ескіз або начерк.

Не впливають на визнання особи автором форма, призначен­ня та цінність створеного ним твору. Для визнання особи авто­ром від неї не вимагають виконання жодних формальностей, жод­ної згоди або угоди.

170

Суб'єктами авторського права визнають творців похідних творів.

2.2. Упорядники як суб'єкти авторського права

Суб'єктом авторського права виступає упорядник збірника. Його праця полягає в тому, що він організовує, обробляє, систематизує або відновлює ті чи інші твори. При упорядкуванні збірника літе­ратурних творів упорядник нарівні з відбором матеріалу для вклю­чення до збірника здійснює певну дослідницьку роботу.

Упорядники використовують твори, які є предметом чийогось авторського права або не є такими. Якщо первинний твір охоро­няє закон, необхідно одержати згоду його автора або іншого во­лодільця прав на твір для використання створеного на його ос­нові похідного твору. Відсутність такої згоди перешкоджатиме лише використанню твору, але не визнанню особи, яка творчо переробила твір, автором переробки.

Упоряднику збірника творів, які не є предметом чийогось ав­торського права, належить авторське право, якщо він самостійно їх обробив або систематизував.

2.3. Перекладачі як суб'єкти авторського права ' '

Суб'єктом авторського права є також особа, яка здійснила пе­реклад твору. Перекладач має ряд правомочностей на виконаний переклад: на відтворення і розповсюдження перекладу, на авторсь­ку винагороду.

Для перекладу необхідна згода автора оригінального твору. Автор і перекладач користуються авторським правом на окремі об'єкти - оригінальний твір і переклад. Використання перекладу допускають за згодою перекладача.

Право автора дозволяти переклад свого твору іншою мовою з метою подальшого використання тягне право одержати винаго­роду за використання твору, перекладеного іншою мовою.