Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
податкове право.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
126.46 Кб
Скачать

Національний банк України

державний вищий навчальний заклад

Українська академія банківської справи

Національного банку України”

Податкове право

ІІ семестр

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДЛЯ ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

для студентів 4 КУРСУ заочної ФОРМИ НАВЧАННЯ

спеціальностІ «правознавство»

сУМИ

2011

ЗМІСТ

ПРОГРАМА КУРСУ 3

ОРІЄНТОВНИЙ ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ ДО ІСПИТУ 6

СИСТЕМА ПОТОЧНОГО ТА ПІДСУМКОВОГО КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ СТУДЕНТІВ 9

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ЩОДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ 9

ВАРІАНТИ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ 10

Варіант 1. 10

Варіант 2. 10

Варіант 3. 10

Варіант 4. 11

Варіант 5. 11

Варіант 6. 11

Варіант 7. 11

Варіант 8. 12

Варіант 9. 12

Варіант 10. 12

Програма курсу

Студенти заочної форми навчання повинні самостійно опанувати дисципліну “Податкове право” за наведеною програмою. Програма курсу складається з переліку тем, кожна з яких містить основні поняття та питання, що мають бути освоєні студентами.

Вивчення дисципліни студентами заочної форми навчання передбачає написання контрольної роботи та, за умови її зарахування, складання екзамену. Перелік питань до екзамену, наведений в методичних вказівках, охоплює програму курсу “Податкове право”.

До кожної теми подані посилання на літературу та нормативні акти, наведені в списку рекомендованої літератури, робота з якими необхідна для самостійного освоєння навчального матеріалу.

Змістовний модуль 1.

Тема 1. Введення до податкового права.

Предмет податкового права. Податкові відносини. Особливості предмету податкового права. Метод правового регулювання податкових відносини та його особливості. Суб’єкти податкового права. Податкове право як підгалузь фінансового права. Місце податкового права в системі права.

Система податкового права. Загальна та Особлива частина податкового права. Джерела податкового права. Класифікація джерел податкового права.

Податкове законодавство. Принципи податкового законодавства.

Податкове право як наука: поняття, функції, стан та перспективи розвитку.

Тема 2. Податково-правові норми і податкові правовідносини.

Податково-правові норми: поняття та особливості. Класифікація податково-правових норм. Регулятивні та охоронні податково-правові норми. Зобов’язуючі, управомочуючі та забороняючи податково-правові норми. Матеріальні та процесуальні податково-правові норми. Загальні та спеціальні норми. Первинні та похідні норми. Загальнодержавні та місцеві податково-правові норми. Норми-презумпції та норми-факти у податковому праві. Колізійні податково-правові норми. Структура податково-правової норми та її особливості. Особливості санкції податково-правової норми.

Поняття податкових правовідносин. Особливості податкових правовідносин. Класифікація податкових правовідносин. Загально регулятивні, конкретно-регулятивні, комплексні та охоронні податкові правовідносини. Матеріальні та процесуальні податкові правовідносини. Майнові та немайнові податкові правовідносини. Складні та прості податкові правовідносини. Структура податкових правовідносин. Об’єкти податкових правовідносин. Суб’єкти податкових правовідносин. Податкова правосуб’єктність. Права та обов’язки суб’єктів податкових правовідносин. Фактичний та юридичний зміст податкових правовідносин. Юридичні факти: поняття та класифікація.

Тема 3. Правове регулювання податкової системи.

Поняття податкової системи держави. Співвідношення податкової системи і системи податків. Зміст податкової системи. Механізм відносин між органами влади при розподілі компетенції щодо податкового регулювання. Принципи податкової системи.

Поняття податку. Податок як прикладна категорія. Податок як правова категорія: поняття, ознаки та сутність. Принципи податку. Функції податку: основні та додаткові. Поняття збору (внеску, плати) відмінність від податку.

Класифікація податків. Критерії класифікації (платник, форма обкладання, компетенція органу регулюючого податок, спосіб стягнення, характер використання, періодичність стягнення, облік податку).

Правовий механізм податку та його елементи. Поняття платника податку. Поняття об’єкту оподаткування. Види об’єктів оподаткування. Методи визначення об’єкту оподаткування. Ставка податку: поняття та види. Предмет та одиниця оподаткування. Поняття бази оподаткування. Податковий період. Визначення податкової бази. Поняття податкової пільги. Система податкових пільг. Види та форми податкових пільг. Правове регулювання територіальних податкових пільг.

Податковий облік доходів та видатків платника податку. Обчислення податку. Визначення суми податку. Способи сплати податків та інших обов’язкових платежів. Строки сплати. Зміни строків сплати. Джерело сплати податку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]