Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
податкове право.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
126.46 Кб
Скачать

Тема 4. Адміністрування податків, зборів

Податкова звітність. Форми реалізації податкової звітності. Податкова декларація. Податкове повідомлення. Податкова вимога.

Поняття податкового обов’язку. Виникнення, зміна та припинення податкового обов’язку. Виконання податкового обов’язку.

Поняття податкового зобов’язання. Виникнення, зміна та припинення податкового зобов’язання. Податковий борг. Погашення податкового боргу. Списання та розстрочка податкового боргу. Строки давності.

Забезпечення виконання обов’язку зі сплати податку. Податкова застава. Поручительство. Пеня. Обмеження операцій по банківським рахункам. Адміністративний арешт активів.

Тема 5. Правовий статус суб’єктів податкових правовідносин.

Поняття платника податків. Ознаки платника податків. Класифікація платників податків. Права та обов’язки платників податків. Фізичні особи, юридичні особи, відокремлені підрозділи як платники податків. Особи, що сприяють сплаті податків. Податкові агенти. Облік платників податків. Захист прав платників податків.

Поняття системи податкових органів. Податкові органи у широкому та вузькому розумінні. Закон України “Про Державну податкову службу України”. Система органів ДПС. Завдання та функції органів ДПС. Права та обов’язки органів ДПС та їх посадових осіб. Податкова міліція. Права та обов’язки податкової міліції. Митні органи в податкових правовідносинах.

Тема 6. Податковий контроль та відповідальність за порушення податкового законодавства

Поняття та значення податкового контролю. Форми та види податкового контролю. Податкові перевірки: зміст, види, наслідки. Нормативно-правове забезпечення проведення податкових перевірок. Порядок проведення податкових перевірок. Документальне оформлення результатів перевірок.

Суспільна небезпека порушень податкового законодавства. Податкова безпека держава. Співвідношення переконання і примусу в податковому праві. Відповідальність за порушення податкового законодавства (податково-правова відповідальність) в системі юридичної відповідальності. Поняття та види податкових правопорушень. Підстава настання відповідальності за порушення податкового законодавства.. Об’єкт, об’єктивна сторона, суб’єкт суб’єктивна сторона правопорушення. Види відповідальності. Порядок накладення штрафів та застосування фінансових санкції.

Порядок оскарження незаконних дій та рішень органів ДПС та їх посадових осіб.

Змістовний модуль 2.

Тема 7. Правові засади оподаткування доходів фізичних осіб

Загальна характеристика правовідносин з оподаткування доходів фізичних осіб. Основні терміни та їх визначення. Платники податку. Об’єкт оподаткування. Загальний оподатковуваний дохід. Податковий кредит. Податкові пільги. Ставка податку. Порядок нарахування, утримання та сплати нарахованого податку до бюджету. Особливості нарахування та сплати окремих видів доходів: доходів від надання нерухомості в оренду, житловий найом; процентів; дивідендів; роялті, виграшів та призів; інвестиційного прибутку; благодійної допомоги, доходів, отриманих за договорами довгострокового страхування житла та недержавного пенсійного страхування; іноземних доходів; сум надміру витрачених коштів, отриманих платником податку на відрядження або під звіт та не повернутих у встановлений строк; доходів, одержаних нерезидентами; доходів, отриманих фізичною особою – суб’єктом підприємницької діяльності або фізичною особою, яка сплачує ринковий збір. Оподаткування операцій, пов’язаних з іпотечним житловим кредитуванням. Оподаткування операцій з продажу об’єктів нерухомого майна. Оподаткування операцій з продажу або обміну об’єктів рухомого майна. Оподаткування доходу, отриманого платником податку як подарунок або внаслідок укладення договору дарування. Оподаткування операцій із заміщення втраченої власності. Порядок сплати (перерахування) податку до бюджету. Особи, відповідальні за нарахування, утримання та сплату (перерахування) податку до бюджету. Річна декларація про майновий стан і доходи (податкова декларація) та порядок її подання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]