Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пив_дробязко.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.33 Mб
Скачать
  • Глава 40 «Право інтелектуальної власності на компонуван­ ня інтегральної мікросхеми» (статті 471-480) цк;

  • Закон України від 5 листопада 1997 р. за № 621/97-ВР «Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем» з наступни­ ми змінами і доповненнями;

  • Правила складання, подання і розгляду заявки на реєстрацію то­ пографії інтегральної мікросхеми від 03 липня 1998 р. за № 420/2860;

129

5 4—172

  • Положення про Державний реєстр України топографій інтегральних мікросхем та порядок видачі свідоцтв від 08 черв­ ня 1998 р. за № 368/2808;

  • Інструкція про розгляд та реєстрацію договору про переда­ чу права власності на топографію інтегральної мікросхеми та ліцензійного договору на використання топографії інтегральної мікросхеми від 15 червня 1998 р. за № 382/2822;

  • Інструкція про порядок ознайомлення з матеріалами заявки про реєстрацію топографії інтегральної мікросхеми та отриман­ ня витягу з Державного реєстру України топографій інтеграль­ них мікросхем від 16 березня 1999 р. за № 167/3460.

Цивільний кодекс України. Глава 40 ЦК, присвячена праву інтелектуальної власності на компонування інтегральних мікро­схем, складається з 10 статей, які охоплюють такі питання:

  • придатність компонування інтегральної мікросхеми для на­ буття права інтелектуальної власності на нього (ст. 47 і);

  • засвідчення набуття права інтелектуальної власності на ком­ понування інтегральної мікросхеми (ст. 472);

  • суб'єкти права інтелектуальної власності на компонування інтегральної мікросхеми (ст. 473);

  • майнові права на компонування інтегральної мікросхеми (ст. 474);

  • строк чинності майнових прав на компонування інтеграль­ ної мікросхеми (ст. 475);

  • дострокове припинення чинності майнових прав на компо­ нування інтегральної мікросхеми (ст. 476);

  • правові наслідки закінчення строку чинності виключних май­ нових прав на компонування інтегральної мікросхеми (ст. 477);

  • відновлення чинності достроково припинених виключних майнових прав на компонування інтегральної мікросхеми (ст. 478);

  • визнання прав інтелектуальної власності на компонування інтегральної мікросхеми недійсними (ст. 479);

  • право попереднього користувача на компонування інтеграль­ ної мікросхеми (ст. 480).

Закон України «Про охорону прав на топографії інтеграль­них мікросхем». Зазначений Закон складається з 8 розділів, або 26 статей.

У розділі І «Загальні положення» наведено визначення термінів (ст. 1), повноваження установи у сфері охорони прав на топографії інтегральних мікросхем (ст. 2), права іноземців та осіб без грома­дянства (ст. 3).

130 ., .: , ;

Розділ II «Надання прав на топографію ІМС» визначає умови надання правової охорони та охороноздатності топографії ІМС (статті 4-5).

Розділ III «Право на реєстрацію топографії ІМС» регламентує права автора, роботодавця та першого заявника (статті 6-8).

Розділ IV «Порядок реєстрації топографії ІМС» містить поло­ження про заявку на реєстрацію топографії ІМС (ст. 9), дату по­дання та експертизу заявки (статті 10 і 11), реєстрацію, публіка­цію відомостей про реєстрацію і видачу свідоцтва (статті 12-14), оскарження рішення за заявкою (ст. 15).

Розділ V «Права та обов'язки, що випливають з реєстрації то­пографії ІМС» визначає відповідні права та обов'язки (статті 16 і 18), а також дії, які не визнаються порушенням прав на зареєст­ровану топографію ІМС (ст. 17) і використання зареєстрованої топографії ІМС без дозволу володільця прав на неї (ст. 19).

Розділ VI «Визнання реєстрації топографії ІМС недійсною» містить умови, за яких можливе таке визнання (ст. 20).

Розділ VII «Захист прав» визначає, що є порушенням прав во­лодіння зареєстрованої топографії ІМС (ст. 21), і способи захис­ту прав (ст. 22).

Розділ VIII «Заключні (прикінцеві) положення» містить статті про державне мито і збори (ст. 23), охорону прав на топографії ІМС в іноземних державах (ст. 24), державне стимулювання ство­рення та використання топографій ІМС (ст. 25) та дату введення в дію Закону (ст. 26).

13.3. Правова охорона сортів рослин, порід тварин (селекційних досягнень)

Система законодавства України про охорону сортів рослин, порід тварин. Систему законодавства про правову охорону сортів рослин, порід тварин становлять: