Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пив_дробязко.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.33 Mб
Скачать

§ 3. Спадкоємці ;

3.1. Спадкоємці як суб'єкти патентного права

У разі смерті автора розробки або володільця патенту суб'єкта­ми патентного права стають їхні спадкоємці.

До спадкоємців переходять лише майнові права. Вони перед­бачають право на подання заявки, видачу патенту й одержання винагороди або компесації, якщо патент має право одержати ро­ботодавець померлого автора.

3.2. Спадкування патентних прав

При спадкуванні патентних прав до спадкоємців переходять права патентоволодільця в повному обсязі. Проте період їхньої дії обмежений строком дії патенту, що залишився.

287

я Будучи повноправним патентоволодільцем, спадкоємець може перевідступати патент будь-якій зацікавленій особі.

3.3. Співспадкоємці патенту

Якщо спадкоємців кілька, вони реалізують винахідницькі та патентні права, що перейшли до них, за взаємною угодою. Вони можуть робити це спільно, наділити відповідними правомочностя-ми одного зі спадкоємців, передати майнові права третій особі тощо.

Спори між спадкоємцями з цього приводу розглядають у су­довому порядку.

3.4. Оформлення спадкових прав у галузі патентного права

При переході у спадщину патенту спадкоємці зобов'язані одер­жати в нотаріуса спеціальне свідоцтво про право спадкування патенту, у якому зазначено, хто яку частину спадкує, відповідно до патентного права.

Якщо в заповіті не визначено точно частки спадкоємців і між ними виникає спір щодо патентних прав, його розглядає суд за позовом будь-кого зі спадкоємців.

§ 4. Патентне відомство

Важливим учасником патентних відносин у будь-якій країні є Патентне відомство, яке забезпечує формування та проведення єдиної державної політики в галузі правової охорони промисло­вої власності.

Так, в Україні постановою Кабінету Міністрів України від 4 квітня 2000 р. за № 601 створено у складі Міністерства освіти та науки Державний департамент інтелектуальної власності як орган державного управління.

Зокрема, відповідно до визначених Положенням завдань Де­партамент:

  • забезпечує функціонування системи експертизи заявки на об'єкти інтелектуальної власності;

  • здійснює державну реєстрацію та ведення державних реєстрів, що стосуються об'єктів інтелектуальної власності;

  • видає в установленому порядку охоронні документи на об'єк­ ти інтелектуальної власності;

  • здійснює реєстрацію договорів про передачу прав на об'єкти інтелектуальної власності, які охороняють на території України, та ліцензійних договорів;

288

• координує діяльність з передачі прав на об'єкти інтелекту­ альної власності, у тому числі створені повністю або частково за рахунок державного бюджету; організовує розгляд заяв і скарг про видачу охоронних документів на об'єкти інтелектуальної влас­ ності, а також інших звернень фізичних та юридичних осіб з пи­ тань інтелектуальної власності.

Наказом Міністерства освіти і науки України на базі Науко­во-дослідного центру патентної експертизи (НДЦПС) створено Державне підприємство «Український інститут промислової влас­ності», яке підпорядковане Державному департаменту інтелекту­альної власності.

§ 5. Апеляційна палата

Суб'єктом патентного права виступає Апеляційна палата.

Апеляційна палата - орган установи, створений для розгляду заперечень проти рішень установи щодо набуття прав на об'єкти інтелектуальної власності та інших питань, віднесених до її ком­петенції законом.

Заперечення подають до Апеляційної палати в порядку, вста­новленому законом та на його основі регламентом Апеляційної палати, затвердженим установою. Якщо у строки, передбачені для подання заперечення, не сплачено збір, заперечення вважають неподаним, про що особу, яка подала заперечення, повідомляють письмово.

Заперечення розглядають згідно з регламентом Апеляційної палати, при цьому:

  • 289

    заперечення будь-якої особи проти державної реєстрації пра­ ва на винахід розглядають протягом 4 місяців від дати одержання Апеляційною палатою заперечення та документа про сплату збо­ ру за подання заперечення;

  • заперечення будь-якої особи проти державної реєстрації пра­ ва на корисну модель розглядають протягом 4 місяців від дати надходження до Апеляційної палати заперечення, документа про сплату збору та експертного висновку за результатами проведен­ ня експертизи запатентованого винаходу корисної моделі на відповідність критеріям придатності для набуття права на нього;

  • заперечення будь-якої особи проти державної реєстрації пра­ ва на промисловий зразок розглядають протягом 2 місяців від дати одержання Апеляційною палатою заперечення та документа про сплату збору за надання заперечення, в межах мотивів, викладе­ них заявником у запереченні та під час його розгляду.

10 4-1

Строк розгляду заперечення можна продовжити за ініціати­вою особи, яка подала заперечення, але не більше як на 2 місяці, якщо до вичерпання строку буде подано відповідне клопотання та сплачено збір за його подання.

Заперечення розглядають у межах мотивів, викладених у ньо­му та під час його розгляду.

У разі подання будь-якою особою заперечення проти держав­ної реєстрації права на винахід, корисну модель, промисловий зразок особа, якій належать майнові права на об'єкт патентного права, повинна бути ознайомлена із запереченням.

За результатами розгляду заперечення Апеляційна палата приймає мотивоване рішення, яке затверджує наказ установи, після чого його надсилають особі, яка подала заперечення.

У разі повного задовольняння заперечення збір за подання заперечення підлягає поверненню.

До затвердження рішення Апеляційної палати, у місячний строк від дати його прийняття, голова Апеляційної палати може внести мотивований письмовий протест на це рішення, який має бути розглянутий протягом місяця. Рішення Апеляційної пала­ти, прийняте за цим протестом, є остаточним і може бути скасо­ване лише судом.

Особа, яка подала заперечення, може оскаржити затверджене установою рішення Апеляційної палати в судовому порядку про­тягом 2 місяців від дати одержання рішення.

'... § 6. ПРЕДСТАВНИКИ У СПРАВАХ

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ (ПАТЕНТНІ ПОВІРЕНІ)

6.1. Функції патентного повіреного >

Патентні повірені зазвичай займаються всіма питаннями, по­в'язаними із промисловою власністю, у межах, дозволених націо­нальними законами.

Патентні повірені надають такі професійні послуги:

  • консультації на початковій стадії роз'яснення і визначення права;

  • послуги і представництво на стадії набуття права;

  • представництво і консультації на стадії дії права, а також при виникненні конфліктів, пов'язаних із одержанням і (або) охоро­ ною прав.

290

Патентний повірений дає поради і консультації трьом катего­ріям клієнтів:

  • індивідуальним винахідникам;

  • підприємствам (малим, середнім і великим); . .

  • іноземним клієнтам. ,, v<

6.2. Поняття патентного повіреного в Україні

Патентний повірений - фахівець, обов'язком якого є виконан­ня за фізичних і юридичних осіб дій, пов'язаних із поданням зая­вок і одержанням патенту у своїй країні та за кордоном, а також представлення їхніх інтересів у патентних відомствах, судових та інших інстанціях.