Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пив_дробязко.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.33 Mб
Скачать

2.6. Майнові права на винахід,

корисну модель, промисловий зразок

відповідно до Цивільного кодексу України

Відповідно до ст. 464 ЦК майновими правами інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок є:

  • право на використання винаходу, корисної моделі, промис­ лового зразка;

  • виключне право дозволяти використання винаходу, корис­ ної моделі, промислового зразка (видавати ліцензії);

  • виключне право перешкоджати неправомірному використай - ню винаходу, корисної моделі, промислового зразка, у тому числі забороняти таке використання;

і • інші майнові права інтелектуальної власності, встановлені законом.

Майнові права інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок належать володільцю відповідного патенту, якщо інше не встановлено договором чи законом.

318

2.7. Право на використання винаходу, корисної моделі, промислового зразка

Патентоволодільцеві належить виключне право на викорис­тання захищеного патентом винаходу, корисної моделі або про­мислового зразка на свій розсуд, якщо таке використання не по­рушує прав інших патентоволодільців.

Зазначене право включає також можливість заборонити ви­користання зазначених об'єктів іншим особам, за винятком ви­падків, коли таке використання за законом не є порушенням пра­ва патентоволодільця.

Під використанням розуміють введення в господарський обо­рот продукту, створеного із застосуванням винаходу, корисної моделі або промислового зразка, а також застосування способу, що його охороняє патент на винахід.

Введення в господарський оборот охоплює такі дії, як виготов­лення, застосування, ввезення, збереження, пропозиція до про­дажу, продаж тощо продукту, створеного з використанням охо-ронюваного рішення, а також застосування способу, захищеного патентом на винахід.

2.8. Право розпоряджатися майновими правами на об'єкти патентного права

Необхідність розпоряджатися патентними правами може бути обумовлена обмеженістю економічних і виробничих ресурсів па­тентоволодільця, його небажанням або нездатністю займатися вирішенням виробничих і комерційних питань, прагненням швид­ше впровадити розробку тощо.

Передача патентних прав може здійснюватися в різних юри­дичних формах, проте найбільше практичне значення мають їх відступлення і видача ліцензій на використання винаходів, корис­них моделей і промислових зразків.

2.9. Відступлення патентних прав

Відступлення патентного права означає передачу патентово-лодільцем належного йому права іншій особі (особам). Патенто-володілець може відступити одержаний патент будь-якій фізичній або юридичній особі.

Відступлення патентних прав не обмежене будь-якою конк­ретною договірною моделлю і може бути вчинене в межах бага­тьох цивільно-правових договорів.

319

Відступлення патентних прав означає, що до придбавача па­тенту переходять у повному обсязі всі майнові права, якими во­лодів патентоволоділець. Придбавач патенту стає володільцем всього обсягу майнових прав, якими володів їх відчужувач.

2.10. Види договорів про розпорядження майновими правами на об'єкти патентного права

Відповідно до ст. 1107 ЦК розпорядження майновими права­ми інтелектуальної власності, у тому числі на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, здійснюють на підставі таких дого­ворів:

  • ліцензії на використання винаходу, корисної моделі, промис­ лового зразка;

  • ліцензійного договору;

  • договору про створення за замовленням і використання ви­ находу, корисної моделі, промислового зразка;

  • договору про передання виключних майнових прав на ви­ нахід, корисну модель, промисловий зразок.

Договір про розпорядження майновими правами на винахід, корисну модель, промисловий зразок укладають у письмовій формі.

У разі недодержання письмової форми договору про розпоряд­ження майновими правами на винахід, корисну модель, промис­ловий зразок такий договір є нікчемним.

Ліцензія на використання об'єкта патентного права. Відпо­відно до ст. 1108 ЦК особа, яка має виключне право дозволяти використання об'єкта права інтелектуальної власності, у тому числі патентного права (ліцензіар), може надати іншій особі (ліцензіату) письмове повноваження, яке дасть їй право викори­стовувати цей об'єкт в певній обмеженій сфері (ліцензію на вико­ристання об'єкта патентного права).

Ліцензія на використання об'єкта патентного права може бути оформлена як окремий документ або бути складовою частиною ліцензійного договору.

Ліцензія на використання об'єкта патентного права може бути виключною, одиничною, невиключною.

Виключну ліцензію видають лише одному ліцензіату, а вона виключає можливість використання ліцензіаром об'єкта патент­ного права у сфері, що обмежена цією ліцензією, та надання ним іншим особам ліцензій на використання цього об'єкта в зазначеній сфері.

320

Одиничну ліцензію видають лише одному ліцензіату, а вона виключає можливість надання ліцензіаром іншим особам ліцензій на використання об'єкта патентного права у сфері, що обмежена цією ліцензією, але не виключає можливості використання самим ліцензіаром цього об'єкта в зазначеній сфері.

Невиключна ліцензія не виключає можливості використання ліцензіаром об'єкта права інтелектуальної власності у сфері, що обмежена цією ліцензією, та надання ним іншим особам ліцензій на використання цього об'єкта в зазначеній сфері.

За письмовою згодою ліцензіат може видати письмове повно­важення на використання об'єкта патентного права іншій особі

(субліцензію).

Ліцензійний договір. За ліцензійним договором одна сторона (ліцензіар) надає другій стороні (ліцензіату) дозвіл на викорис­тання об'єкта патентного права (ліцензію) на умовах, визначених за взаємної згоди сторін з урахуванням вимог закону.

У випадках, передбачених ліцензійним договором, може бути укладений субліцензійний договір, за яким ліцензіат видає іншій особі (субліцензіату) субліцензію на використання об'єкта патент­ного права. У цьому разі відповідальність перед ліцензіаром за дії субліцензіата несе ліцензіат, якщо інше не встановлено ліцензій­ним договором.

Ліцензійний договір визначає вид ліцензії, сферу використан­ня об'єкта патентного права (ліцензійні права, що їх надають за договором, способи використання зазначеного об'єкта, територію та строк, на які передають права, тощо), розмір, порядок і строки розрахунків за використання об'єкта права інтелектуальної влас­ності, а також інші умови, які сторони вважають за доцільне вклю­чити до договору.

Вважають, що за ліцензійним договором надають невиключну ліцензію, якщо інше не встановлено ліцензійним договором.

Предметом ліцензійного договору не можуть бути права на використання об'єкта патентного права, які на момент укладення договору не були чинними.

Права на використання об'єкта патентного права та способи його використання, не визначені в ліцензійному договорі, вважа­ють такими, що не надані ліцензіату.

321

У разі відсутності в ліцензійному договорі умови про терито­рію, на яку поширюються надані права на використання об'єкта патентного права, дія ліцензії поширюється на всю територію України.

1 1 4-172

Відкрита ліцензія. Відкритою ліцензією є надання права на використання винаходу, корисної моделі, промислового зразка на підставі офіційної заяви володільця патенту про готовність дати будь-якій зацікавленій особі дозвіл на використання зазначених об'єктів інтелектуальної власності. Особа, яка виявила бажання скористатися дозволом, укладає з володільцем патенту договір.

Відповідно до чинного законодавства України в разі подання володільцем патенту такої заяви річний збір за підтримання чин­ності патенту зменшується на 50 %, починаючи з року, який на­ступає за роком публікації заяви в офіційному бюлетені.

Володілець патенту може відкликати свою заяву, якщо жодна особа не заявила про свій намір використати винахід, корисну модель, промисловий зразок.

Примусова ліцензія. Примусова ліцензія - це дозвіл на вико­ристання винаходу, корисної моделі, промислового зразка, захи­щеного патентом, який компетентний державний орган дає заці­кавленій особі, коли володілець патенту не використовує або не­достатньо використовує свою розробку без поважних причин і при цьому відмовляється видати ліцензію.

Відповідно до чинного законодавства України примусову ліцензію видають за рішенням суду (господарського суду) з ви­значенням обсягу використання об'єкта патентного права, стро­ку дії дозволу, розміру та порядку виплати винагороди володіль­цеві патенту.

Строк ліцензійного договору. Ліцензійний договір укладають на строк, встановлений договором, який вичерпується не пізніше вичерпання строку чинності виключного майнового права на ви­значений у договорі об'єкт патентного права.

Ліцензіар може відмовитися від ліцензійного договору в разі порушення ліцензіатом встановленого договором терміну почат­ку використання об'єкта патентного права. Ліцензіар або ліцен-зіат можуть відмовитися від ліцензійного договору в разі пору­шення другою стороною інших умов договору.

У разі відсутності в ліцензійному договорі умови про строк договору останній вважають укладеним на строк, що залишився до вичерпання строку чинності виключного майнового права на визначений у договорі об'єкт патентного права, але не більше як на 5 років. Якщо за 6 місяців до вичерпання зазначеного п'ятиріч­ного строку жодна зі сторін не повідомить письмово іншу сторо­ну про відмову від договору, договір вважають продовженим на невизначений час. У цьому разі кожна зі сторін може в будь-який

322

час відмовитися від договору, письмово повідомивши про це іншу сторону за 6 місяців до розірвання договору, якщо більший строк для повідомлення не встановлений за домовленістю сторін.

Державна реєстрація договорів про розпорядження майно­вими правами на об'єкт патентного права. Відповідно до ст. 1114 ЦК ліцензія на використання об'єкта права інтелектуальної влас­ності, у тому числі об'єкта патентного права, та вищезазначені договори не підлягають обов'язковій державній реєстрації.

Державну реєстрацію цих документів здійснюють на вимогу ліцензіара або ліцензіата в порядку, встановленому законом.

Відсутність державної реєстрації не впливає на чинність прав, наданих за ліцензією або іншим договором, та інших прав на відпо­відний об'єкт патентного права, зокрема на право ліцензіата звер­татися до суду за захистом свого права.

Факт передання виключних майнових прав на об'єкт патент­ного права, які відповідно до закону є чинними після їх держав­ної реєстрації, підлягає державній реєстрації.

2.11. Строк чинності майнових прав на винахід

Відповідно до ст. 29 (5, 6) Закону України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі»:

  • строк чинності виключних майнових прав на винахід спли­ ває через 20 років, що відраховують від дати подання заявки;

  • строк чинності виключних майнових прав на винахід, об'єк­ том якого є лікарський засіб, засіб захисту тварин, рослин тощо, використання якого потребує дозволу відповідного компетент­ ного органу, може бути продовжено за клопотанням особи, якій належать майнові права на винахід, на строк, що дорівнює пері­ оду між датою подання заявки та датою одержання першого доз­ волу, але не більше як на 5 років. Клопотання подає особа, якій належать майнові права на винахід, до Установи протягом 6 місяців від дати одержання дозволу. За подання клопотання сплачують збір.

2.12. Строк чинності майнових прав на корисну модель

Відповідно до ст. 29 (7) Закону України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» строк чинності виключних майнових прав на корисну модель спливає через 10 років від дати подання заявки.

П*

323

2.13. Строк чинності майнових прав ?;■

на промисловий зразок

Відповідно до ст. 5 (5) Закону України «Про охорону прав на промисловий зразок» строк дії патенту на промисловий зразок становить 10 років від дати подання заявки до установи і продов­жується установою за клопотанням володільця патенту, але не більше як на п'ять років.

2.14. Винятки з майнових прав на винахід, корисну модель, промисловий зразок

Трапляються випадки, що відповідають світовій практиці, коли дії будь-яких осіб щодо використання розробки не розглядають як порушення виключних прав володільця патенту. До таких дій належать:

  • право попереднього користувача;

  • використання запатентованого об'єкта в конструкції чи при експлуатації транспортного засобу іноземної держави;

  • використання запатентованого об'єкта без комерційної мети;

  • використання запатентованого об'єкта з науковою метою або в порядку експерименту;

  • використання запатентованого об'єкта за надзвичайних об­ ставин;

  • виготовлення із застосуванням запатентованого об'єкта пра­ вомірно придбаного продукту;

  • використання добросовісно придбаного продукту, неправо­ мірно виготовленого чи введеного в цивільний обіг із застосуван­ ням запатентованого об'єкта.

Право попереднього користувача. Відповідно до ст. 470 ЦК будь-яка особа, яка до дати подання зявки на винахід, корисну модель, промисловий зразок або, якщо було заявлено пріоритет, до дати встановлення пріоритету заявки у власних інтересах доб­росовісно використала винахід, корисну модель, промисловий зразок в Україні або здійснила значну та серйозну підготовку для такого використання, має право на безоплатне продовження та­кого використання або використання, що його передбачала за­значена підготовка (право попереднього користувача).

Право попереднього користувача може передаватися або пе­реходити до іншої особи тільки разом із підприємством чи діло­вою практикою або з тією частиною підприємства чи ділової прак­тики, з якою було пов'язане використання винахіду, корисної

324

моделі, промислового зразка або здійснення значної та серйозної підготовки для такого використання.

Використання запатентованого об'єкта в конструкції чи при експлуатації транспортного засобу іноземної держави. Не виз­нають порушенням прав особи, якій належать майнові права на винахід, корисну модель, промисловий зразок, використання за­патентованого об'єкта в конструкції чи при експлуатації транс­портного засобу іноземної держави, який тимчасово або випад­ково перебуває у водах, повітряному просторі чи на території України, за умови, що винахід, корисну модель, промисловий зра­зок використовують виключно для потреб зазначеного засобу.

Це положення випливає зі ст. 5ter Паризької конвенції про охо­рону промислової власності.

Використання запатентованого об'єкта без комерційної мети. Не визнають порушенням прав особи, якій належать майнові пра­ва на винахід, корисну модель, промисловий зразок, використан­ня запатентованого об'єкта без комерційної мети.

Дозволене використання розробки охоплює в цьому разі лише її застосування. Інші способи використання, зокрема виготовлен­ня або ввезення, навіть якщо вони не переслідують комерційні цілі, є порушенням патентних прав.

Використання запатентованого об'єкта з науковою метою або в порядку експерименту. Не визнають порушенням прав осо­би, якій належать майнові права на винахід, корисну модель, про­мисловий зразок, використання запатентованого об'єкта з науко­вою метою або в порядку експерименту.

Дозволеним видом використання є лише наукове досліджен­ня самої розробки або експеримент над нею. Його можна здійсню­вати з метою перевірки працездатності й ефективності створеної розробки, з науковою метою. Якщо розробку використовують не як об'єкт дослідження або експерименту, а як засіб, така дія буде порушенням патентних прав.

Використання запатентованого об'єкта за надзвичайних об­ставин. Не визнають порушенням прав особи, якій належать май­нові права на винахід, корисну модель, промисловий зразок, ви­користання запатентованого об'єкта за надзвичайних обставин (за стихійного лиха, катастрофи, епідемії тощо) з повідомленням осо­би, якій належать майнові права на запатентований об'єкт, одра­зу як це стане практично можливим, та виплатою їй відповідної компенсації.

325

У зазначених ситуаціях допускають лише застосування захи­щених законом винаходів, корисних моделей і промислових зразків, тобто їх виробниче використання для ліквідації або застереження наслідків зазначених подій. Застосування розробки хоча й за наяв­ності надзвичайних обставин, але з метою, не пов'язаною безпосе­редньо з їхньою дією, є порушенням патентних прав. Інші види використання, зокрема виготовлення запатентованого об'єкта, його збереження, пропозиція до продажу тощо забороняють.

Виготовлення із застосуванням запатентованого об'єкта пра­вомірно придбаного продукту. Не визнають порушенням прав особи, якій належать майнові права на винахід, корисну модель, промисловий зразок, введення в цивільний оборот продукту, ви­готовленого із застосуванням запатентованого об'єкта, будь-якою особою, яка придбала його без порушення прав особи, якій нале­жать майнові права на цей винахід, корисну модель, промисло­вий зразок.

Продукт, виготовлений із застосуванням запатентованого ви­находу, корисної моделі, промислового зразка, вважають придба­ним без порушення прав особи, якій належать майнові права на запатентований об'єкт, якщо цей продукт був виготовлений і (або) після виготовлення введений в цивільний оборот особою, якій належать майнові права на запатентований об'єкт, чи іншою осо­бою за її спеціальним дозволом (ліцензією).

Використання добросовісно придбаного продукту, неправо­мірно виготовленого чи введеного в цивільний оборот із засто­суванням запатентованого об'єкта. Не визнають порушенням прав особи, якій належать майнові права на винахід, корисну мо­дель, промисловий зразок, використання з комерційною метою запатентованого об'єкта будь-якою особою, яка придбала продукт, виготовлений із застосуванням запатентованого об'єкта, і не мог­ла знати, що цей продукт був виготовлений чи введений в цивіль­ний оборот із порушенням прав володільця винаходу, корисної моделі, промислового зразка.

Після одержання відповідного повідомлення від особи, якій належать майнові права на винахід, корисну модель, промисло­вий зразок, зазначена особа повинна припинити використання продукту або виплатити особі, якій належать майнові права на запатентований об'єкт, відповідні кошти, розмір яких установлю­ють згідно із законами або за згодою сторін.

Спори про зазначені розрахунки та порядок їхньої виплати вирішують у судовому порядку.

326

S 3. ОБОВ'ЯЗКИ ПАТЕНТОВОЛОДІЛЬЦЯ

■ ^ Обов'язками патентоволодільця є: п

  • сплата патентних зборів;

  • використання винаходу, корисної моделі, промислового зразка.

3.1. Поняття зборів

Зборами є обов'язкові платежі, які державні або інші органи стягують з фізичних та юридичних осіб за надані послуги.

Відповідно до законів України «Про охорону прав на винахо­ди і корисні моделі» та «Про охорону прав на промислові зразки» це платежі за здійснення Патентним відомством дій, пов'язаних з охороною прав на об'єкти патентного права та видачею охорон­них документів.

Перелік зборів, розміри і порядок їхньої сплати регламентує Положення про порядок сплати зборів за дії, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності, затверджене Постано­вою Кабінету Міністрів України від 16 червня 2003 р. за № 901.

Кошти, що надходять від сплати зборів, використовують для розвитку державної системи охорони інтелектуальної власності.