Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пив_дробязко.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.33 Mб
Скачать

1.4. Процес як об'єкт винаходу

Згідно з чинним законодавством України об'єктом винаходу може бути процес (процес, прийом, спосіб, застосування продук­ту чи процесу).

До способів як об'єктів винаходу відносять процеси виконан­ня дій над матеріальним об'єктом за допомогою матеріального об'єкта. Спосіб — це сукупність прийомів, виконуваних у певній послідовності або з дотриманням певних правил.

Як об'єкт винаходу спосіб характеризують технологічні засо­би - наявність певної дії або сукупності дій, порядок виконання дій (послідовні, одночасні, у різних поєднаннях тощо), умови здійснення дій, режим використання речовин (вихідної сирови­ни, реагентів, каталізаторів тощо), пристроїв (інструментів, об­ладнання тощо).

Способи як процеси виконання дій над матеріальними об'єкта­ми зазвичай поділяють на:

  • способи, спрямовані на виготовлення продуктів (виробів, речовин тощо);

  • способи, спрямовані на зміну стану предметів матеріального світу без одержання конкретних продуктів (транспортування, обробка, регулювання тощо);

  • способи, у результаті яких визначають стан предметів мате­ ріального світу (контроль, вимір, діагностика тощо).

1.5. Об'єкти, які не визнають винаходами

Згідно із Законом України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» не є придатними для набуття права такі об'єкти технології: ;

270

  • сорти рослин і породи тварин; ч-« •:,.-•■.

  • біологічні у своїй основі процеси відтворенняфослин та тва-: рин, що їх не відносять до небіологічних та мікробіологічних про-;

цесів; ' :

  • компонування інтегральних мікросхем;

  • результати художнього конструювання.

1.6. Новизна

Новизна - один із критеріїв (умов) охороноздатності винахо­ду. Суть його полягає в тому, що до дати подання заявки на вида­чу патенту або, якщо заявлено пріоритет, до дати встановлення пріоритету суть винаходу не має бути розкрита для невизначено-го кола осіб в обсязі, що дає можливість здійснити його.

Поняття рівня техніки. Винахід є новим, якщо він не є части­ною рівня техніки.

Рівень техніки - це сукупність відомих рішень, що знайшли відображення в об'єктах техніки, конструкторській і технологічній документації та інших джерелах інформації, яка прийнята за базу порівняння при визначенні умови патентоздатності винаходу.

Рівень техніки включає всі відомості, які стали загальнодо­ступними у світі до дати подання заявки на патент або, якщо за­явлено пріоритет, до дати встановлення пріоритету.

Рівень техніки включає також зміст будь-якої заявки про ви­дачу патенту в Україні та міжнародної заявки, у якій зазначена Україна, у тій редакції, у якій її було подано спочатку, за умови, що заявка або виданий за нею патент згодом будуть опубліковані у встановленому порядку і що дата подання заявки або, якщо за­явлено пріоритет, дата встановлення пріоритету, передує відповідній даті будь-якої первісної заявки.

Пільга за новизною. Відповідно до ст. 7 (6) Закону України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» на визнання ви­находу придатним для набуття права на нього не впливає розкриття інформації про нього винахідником або особою, яка прямо чи не­прямо одержала від винахідника таку інформацію, протягом 12 місяців до дати встановлення пріоритету заявки, а за відсутності Цієї дати - до дати подання заявки до Установи. При цьому обов'я­зок доведення обставин розкриття інформації покладають на осо­бу, заінтересовану в застосуванні цієї частини норми.

Перехід до патентної охорони винаходів вимагає надання ви­нахідникам реальної можливості перевірки таких якостей вина­ходу, як його конкурентоздатність, здатність до швидкого промис-

271

лового освоєння, вартість його впровадження, здатність до комер­ційної реалізації тощо. Щоб зробити це спокійно і без остраху втратити патентоздатність, заявникові потрібен достатній строк, протягом якого він міг би перевірити наявність у винаходу под­ібних якостей.