Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пив_дробязко.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.33 Mб
Скачать

1.2. Ознаки охороноздатності сорту рослин, породи тварин

До ознак охороноздатності сорту рослин, породи тварин відно­сять вирішення завдання виведення нового сорту рослини або породи тварини, новизну селекційного досягнення, його виріз-няльність, однорідність і стабільність.

1.3. Вирішення конкретного практичного завдання

Результатом діяльності селекціонера має бути вирішення кон­кретного практичного завдання, що полягає у виведенні нового сорту рослини або породи тварини. Необхідно провести до кінця весь селекційний процес, щоб реально вивести новий сорт (поро­ду) і перевірити його на відповідність передбаченим законом ви­могам. Завдання з виведення нових сортів і порід вирішують за­собами біології.

1.4. Поняття сорту рослин

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про охорону прав на сор­ти рослин» сорт - це окрема група рослин (клон, лінія, гібрид

452

453

першого покоління, популяція), що, незалежно від того, чи відпо­відає вона повністю умовам надання правової охорони, може:

• бути визначена за ступенем прояву ознак, що є результатом діяльності певного генотипу або комбінації генотипів;

• бути відрізнена від будь-якої іншої групи рослин за ступе- ' нем прояву принаймні однієї з цих ознак;

• розглядатися як одне ціле з погляду її придатності для відтво­ рення в незмінному вигляді цілих рослин сорту.

1.5. Поняття породи тварин

Породою тварин вважають створену внаслідок цілеспрямова­ної творчої діяльності групу племінних тварин (породу, пород­ний тип, лінію, сім'ю тощо), яка має нові високі генетичні ознаки, що стійко передаються їхнім нащадкам1.

1.6. Новизна сорту рослин, породи тварин

Сорт, породу вважають новими, якщо на дату подання заявки на видачу патенту насіння або племінний матеріал селекційного досягнення не продавався і не передавався іншим способом іншим особам самим селекціонером, його правноступником, а також не використовувався за їхньою згодою.

Відповідно до пунктів 3 і 4 ст. 11 Закону України «Про охорону прав на сорти рослин» сорт вважають новим, якщо до дати, на яку заявку вважають поданою, заявник (селекціонер) чи інша особа за його дозволом не продавали чи будь-яким іншим способом не пе­редавали матеріал сорту для комерційного використання:

  • на території України - за рік до цієї дати;

  • на території іншої держави щодо деревних та чагарникових культур і винограду - за 6 років, щодо рослин інших видів - за 4 роки до цієї дати.

Сорт не втрачає новизну, якщо будь-який його матеріал збу­вали:

  • зі зловживанням на шкоду заявнику;

  • на виконання договору про передання права на подання за­ явки;

  • на виконання договору про розмноження відтворювального матеріалу сорту та його випробування, за умови, що зібраний внас­ лідок цього матеріал передавали лише заявникові і не використо­ вували для виробництва іншого сорту;

1 Цивільне право України: Академічний курс: Підручнник: У 2-х т. - Т. 1. ! Загальна частина. - К.: Видавничий Дім «Ін Юре», 2003. - С. 453. .; ..

454

  • на виконання визначених законодавством заходів, зокрема щодо біологічної безпеки чи формування Реєстру сортів;

  • як побічний або відхідний продукт, отриманий під час ство­ рення чи поліпшення сорту, без посилань на сорт і лише для спо­ живання.

1.7. Вирізняльність сорту рослин, "'^ ! породи тварин

Селекційне досягнення має вочевидь відрізнятися від будь-якого іншого селекційного досягнення, існуючого на момент по­дання заявки.

Відповідно до ст. 11 (5) Закону України «Про охорону прав на сорти рослин» сорт відповідає умовам вирізняльності, якщо за про­явом ознак його можна чітко відрізнити від будь-якого іншого сор­ту, загальновідомого до дати, на яку заявку вважають поданою.

Сорт, що його протиставляють заявленому, вважають загаль­новідомим, якщо:

  • він поширений на певній території будь-якої держави;

  • відомості про прояви його ознак стали загальнодоступними у світі, зокрема шляхом їхнього опису в будь-якій оприлюдненій публікації;

  • він представлений зразком у загальнодоступній колекції;

  • йому надано правову охорону і (або) його внесено до офіцій­ ного реєстру сортів у будь-якій державі, при цьому його вважа­ ють загальновідомим від дати подання заявки на надання права чи внесення до реєстру.

1.8. Однорідність сорту рослин, породи тварин

Сорти рослин і породи тварин має бути досить однорідними за своїми морфологічними, фізіологічними, хімічними та інши­ми ознаками, якщо зважити на окремі відхилення, які можуть мати місце у зв'язку з особливостями розмноження.

Відповідно до ст. 11 (6) Закону України «Про охорону прав на сорти рослин» сорт вважають однорідним, якщо з урахуванням особливостей його розмноження рослини цього сорту залишають­ся достатньо схожими за своїми основними ознаками, відзначе­ними в описі сорту.

Ознака однорідності втілює якісну визначеність досягнутого результату селекції. Без наявності в більшості рослин сорту або тварин певної породи спільних сутнісних ознак, які відрізняють

455

їх від рослин і тварин інших сортів і порід, взагалі не можна гово­рити про досягення селекційного результату.

., 1.9. Стабільність сорту рослин,

породи тварин

Сорт рослин, породу тварин вважають стабільними, якщо їхні основні ознаки залишаються незмінними після неодноразового розмноження або, у разі особливого циклу розмноження, в кінці кожного циклу розмноження.

Одержання рослини або тварини, які не здатні зберігати свої особливі властивості при відтворенні, закон не вважає селекцій­ним досягненням і не охороняє.

S 2. СУБ'ЄКТИ ПРАВА НА СОРТ РОСЛИН, ПОРОДУ ТВАРИН