Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пив_дробязко.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.33 Mб
Скачать

§ 2. Способи цивільно-правового захисту у авторських і суміжних прав

2.1. Способи захисту цивільних прав та інтересів

Відповідно до ст. 16 ЦК способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути:

  • визнання права;

  • визнання правочину недійсним;

  • припинення дії, яка порушує право; •

  • відновлення становища, яке існувало до порушення;

  • примусове виконання обов'язку в натурі;

  • зміна правовідносин;

  • припинення правовідносин;

  • відшкодування збитків та інші способи відшкодування май­ нової шкоди;

  • відшкодування моральної (немайнової) шкоди;

  • визнання незаконними рішень, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

2.2. Визнання авторських і суміжних прав

Необхідність у визнанні прав як у способі захисту виникає тоді, коли наявність у особи авторського або суміжного права підда­ють сумніву, авторське або суміжне право оспорюють, заперечу­ють або існує реальна загроза таких дій.

Визнання права як спосіб його захисту за самою своєю суттю може бути реалізоване лише в юрисдикційному порядку. Вимога позивача про визнання права звернена не до відповідача, а до суду, який повинен офіційно підтвердити наявність або відсутність у позивача цього права. ;

256

9 4-172

257

I

У більшості випадків вимога про визнання авторського права є необхідною передумовою застосування інших передбачених за­коном способів захисту.

2.3. Відновлення становища, ,.. , що існувало до порушення права f.5

Відповідно до ст. 52 (1) Закону України «Про авторське право і суміжні права» правоволоділець може вимагати поновлення своїх прав.

Цей спосіб захисту застосовують, коли порушене авторське або суміжне право в результаті правопорушення не припиняє свого існування і може бути реально відновлено шляхом усунення наслідків правопорушення.

У тих випадках, коли твір уже оприлюднений і став відомий невизначеному колу осіб, відновити порушені авторські права в повному обсязі практично неможливо. Для захисту своїх прав автор може вимагати публікації відомостей про допущене пору­шення.

2.4. Припинення дій, що порушують право або створюють загрозу його порушення

Цей спосіб захисту у сфері авторського права і суміжних прав можна застосовувати практично завжди. До нього належать забо­рона реклами, пропозиції до продажу примірників, продажу, а також додрукування накладу, закриття сайта в Інтернеті.

Зазначений спосіб захисту можна застосовувати в поєднанні з іншими способами захисту, наприклад стягненням збитків.

1>і.,

Типовими прикладами реалізації цього способу захисту в за­значеній сфері є накладення заборони на випуск твору у світ, за­борона подальшого розповсюдження твору, заборона на викори­стання перекладу або переробки тощо.

2.5. Примусове виконання обов'язку в натурі

Сфера реалізації зазначеного способу в галузі захисту авторсь­ких і суміжних прав обмежена досить вузькими рамками. Зокре­ма, автор може вимагати від видавця виконання зобов'язання щодо видачі належних йому безплатних примірників твору; влас­ник твору образотворчого мистецтва, який перешкоджає здійснен­ню авторських прав творця останнього, може бути примушений до надання автору реальної можливості для їх реалізації.

■■HFOMUfJ