Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пив_дробязко.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.33 Mб
Скачать
  • Глава 42 «Право інтелектуальної власності на сорт рослин, породу тварин» цк;

  • Закон України «Про охорону прав на сорти рослин» від 21 квітня 1993 р. за № 3116-ХП (у редакції від 17 січня 2002 p.);

  • Правила складання та подання заявки на видачу патенту на сорт рослин, затверджені наказом Держпатенту від 07 квітня 1994 р. за № 70/279;

  • Положення про державний реєстр сортів рослин України та порядок видачі патентів від 13 березня 1999 р. за № 0121/99.

5*

131

Цивільний кодекс України. Глава 42 ЦК, присвячена праву інтелектуальної власності на сорт рослин, породу тварин, скла­дається з 4 статей, які охоплюють такі питання:

  • види прав інтелектуальної власності на сорт рослин, породу тварин (ст. 485);

  • суб'єкти права інтелектуальної власності на сорт рослин, по­ роду тварин (ст. 486);

  • майнові права інтелектуальної власності на сорт рослин, по­ роду тварин, засвідчені патентом (ст. 487);

  • строк чинності майнових прав на сорт рослин, породу тва­ рин (ст. 488).

Закон України «Про охорону прав на сорти рослин». Зазна­чений Закон регулює майнові й особисті немайнові відносини, що виникають у зв'язку з набуттям, здійсненням та захистом прав на сорти рослин. Закон складається з 9 розділів, або 60 статей.

Розділ І «Загальні положення» дає визначення термінів (ст. 1), характеризує законодавство України про права на сорти рослин (ст. 2), сферу застосування Закону, застосування норм міжнарод­них договорів (ст. З і 4), права іноземних осіб і осіб без громадян­ства (ст. 5), повноваження Кабінету Міністрів України у сфері охорони прав на сорти рослин та центрального органу виконав­чої влади у сфері інтелектуальної власності (статті 6 і 7), а також повноваження й обов'язки центрального органу виконавчої вла­ди з питань сільського господарства і продовольства та установи у сфері охорони прав на сорти рослин (статті 8 і 9).

Розділ II «Умови набуття прав на сорт рослин» визначає права на сорти рослин (ст. 10), критерії охороноздатності сорту (ст. 11), умови державної реєстрації (ст. 12), назву сорту рослин (ст. 13) та придатність останнього для поширення в Україні (ст. 14).

Розділ III «Порядок набуття прав на сорт рослин» регламентує загальні положення порядку набуття прав на сорт рослин (ст. 15), права селекціонера (автора сорту), роботодавця, правонаступни­ка, першого заявника (статті 16-19), заявку на сорт (ст. 20), а та­кож визначає дату подання заявки (ст. 21), право на пріоритет заявки (ст. 22), конфіденційність, відкликання, експертизу заяв­ки - формальну, кваліфікаційну (статті 23-27), експертизу на­зви сорту, державне випробування сорту, заперечення третіх осіб щодо реєстрації сорту (статті 28-30), рішення за заявкою, тимча­сову правову охорону (статті 31 і 32), державну реєстрацію сорту і права на сорт (ст. 33), публікацію внесених до реєстру відомос-

132

тей, видачу документів про права на сорт, оскарження рішення про заявку (статті 34-36).

Розділ IV «Права та обов'язки, пов'язані з сортомрослин» регла­ментує особисте немайнове право авторства на сорт рослин (ст. 37), право на поширення сорту в Україні (ст. 38), майнове право влас­ника сорту (ст. 39), передання (відчуження) майнового права на сорт, передання права на використання сорту (ст. 40), строк чин­ності патенту та майнового права власника сорту (ст. 41), збір за підтримання чинності прав на сорт (ст. 42), примусову ліцензію на використання сорту (ст. 43), дії, які не визнають порушенням майнового права власника сорту (ст. 44), вичерпання виключно­го права власника сорту (ст. 45), право попереднього користуван­ня і право на відновлення прав на сорт (ст. 46), обмеження ви­ключного права та обов'язки власника сорту (статті 47 і 48), обо­в'язки щодо використання назви сорту (ст. 49).

Розділ V «Припинення чинності майнового права на сорт та визнання його недійсним» присвячений зазначеним положенням, а також відмові від майнового права на сорт (статті 50-52).

Розділ VI «Захист прав на сорт рослин» містить положення про порушення прав на сорт (ст. 53), суперечки, що вирішують у су­довому порядку (ст. 54), відповідальність за порушення прав на сорт (ст. 55).

Розділ VII «Заключні положення» включає статті про державне мито та збори (ст. 56), державне стимулювання створення та ви­користання нових сортів (ст. 57).

Розділ VIII «Перехідні положення» регламентує правовий статус патентів, виданих до введення в дію цього Закону (ст. 58), чинність виданих до набуття чинності цим Законом авторських свідоцтв (ст. 59), особливості незавершеної до набрання чинності цим Зако­ном експертизи заявки про видачу патенту на сорт рослин (ст. 60).

Прикінцеві положення викладені в розділі IX.

13.4. Правова охорона раціоналізаторських пропозицій

Систему законодавства України про правову охорону раціо­налізаторських пропозицій становлять: