Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пив_дробязко.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.33 Mб
Скачать

§ 2. Охорона прав -,и

НА ГЕОГРАФІЧНЕ ЗАЗНАЧЕННЯ

2.1. Суб'єкти права на географічне зазначення

Суб'єктами права на географічне зазначення є: виробники то­варів, особливі властивості, певні якості, репутація або інші ха­рактеристики яких пов'язані з певним географічним місцем; ус­танови, що безпосередньо пов'язані із виробленням чи вивченням відповідних продуктів, виробів, технологічних процесів або гео­графічних місць.

2.2. Надання правової охорони , .

географічним зазначенням

Відповідно до ст. 501 ЦК право інтелектуальної власності на географічне зазначення виникає з дати державної реєстрації цьо­го права, якщо інше не встановлено законом.

Обсяг правової охорони географічного зазначення визначають характеристики товару (послуги) і межі географічного місця його (її) походження, зафіксовані державною реєстрацією права інте­лектуальної власності на географічне зазначення. >■■■<■

401

тхж;ла% 2.3. Умови надання правової охорони -^

Правову охорону надають географічному зазначенню, що вка­зує на конкретне географічне місце, з якого походить товар і на яке не поширюються встановлені законом підстави для відмови в наданні правової охорони.

Правову охорону надають географічному зазначенню, щодо якого виконано такі умови:

  • воно є назвою географічного місця, з якого походить товар;

  • його вживають як назву товару або як складову частину на­ зви;

  • у вказаному в назві географічному місці наявні характерні умови та (або) людський фактор, що надають товару певних яко­ стей чи інших характеристик;

  • позначуваний цією назвою товар має певні якості, репута­ цію чи інші характеристики, в основному зумовлені характерни­ ми для географічного місця природними умовами та (або) людсь­ ким фактором;

  • хоча б основну складову позначуваного цією назвою товару виробляють та (або) переробляють у межах зазначеного геогра­ фічного місця.

2.4. Охорона однакових і омонімічних географічних зазначень

Правова охорона може бути надана однаковим географічним зазначенням, що їх використовують для позначення різних за вла­стивостями однорідних товарів, за умови забезпечення при вико­ристанні цих зазначень відмінностей, достатніх, щоб запобігти вве­денню в оману споживачів щодо дійсної ідентифікації зазначень.

Правову охорону надають омонімічним географічним зазна­ченням за умови забезпечення запобігання введення в оману спо­живачів щодо дійсної ідентифікації товару, географічного зазна­чення товару або його меж.

2.5. Підстави для відмови в наданні правової охорони географічному зазначенню

Правову охорону не надають географічному зазначенню, що:

  • не відповідає умовам надання правової охорони географіч­ ному зазначенню;

  • суперечить суспільному порядку, принципам гуманності та моралі;

402

  • є видовою назвою товару;

  • правильно вказує на географічне місце виготовлення това­ ру, але створює у споживачів помилкове уявлення про те, що то­ вар виготовлений в іншому географічному місці;

  • є назвою сорту рослини чи породи тварини і тому здатне вве­ сти в оману споживачів щодо дійсного походження товару.

Не може бути підставою для відмови в наданні правової охорони заявленому географічному зазначенню походження товару зареєст­рована в Україні торговельна марка, що складається тільки з цього позначення або містить у собі заявлене позначення як елемент.

S 3. ПОРЯДОК РЕЄСТРАЦІЇ ГЕОГРАФІЧНОГО ЗАЗНАЧЕННЯ ТА (АБО) ПРАВА НА НЬОГО