Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пив_дробязко.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.33 Mб
Скачать

3.11. Право на ретрансляцію

Автор має право повторно сповіщувати твір, якщо таке спові­щення здійснює не первинна організація (право на ретрансляцію). У більшості випадків питання ретрансляції слід вирішувати до­говірним шляхом.

3.12. Право на переклад

Суб'єктивне право на переклад передбачає можливість автора самому перекладати та використовувати переклад свого твору, а також право давати дозвіл на переклад і використання перекладу іншими особами.

Право на переклад твору не є самостійною авторською право­мочністю. Пояснюється це тим, що саме виготовлення перекладу не є використанням твору, а цю дію автор не контролює і не може її заборонити.

Хоча виготовлення перекладу може бути прямо дозволене авто­ром і оформлене авторським договором, та цей дозвіл і договір ма­ють сенс тільки якщо автор дозволив, крім того, певне використан­ня твору в перекладі. Тому право на переклад завжди поєднується з правом на відтворення, розповсюдження, на імпорт, публічний по­каз, публічне виконання, передачу в ефір, сповіщення по кабелю.

3.13. Право на переробку

Право автора переробляти, аранжувати або іншим подібним способом змінювати твір містить можливість автора самому пе­реробляти твір, змінюючи його вид, форму, жанр, або давати дозвіл на переробку іншим особам. Створені в результаті творчої переробки твори є новими об'єктами авторського права, проте їх можна використовувати лише за згодою авторів оригінальних творів.

Як правило, згода автора на переробку означає і його згоду на використання створеного в результаті переробки нового твору. Проте автор може залишити за собою право на схвалення пере­робки як попередню умову її використання.

Право на переробку охоплює всі види творів і переробок. Після смерті автора протягом строку дії авторського права право дава­ти згоду на переробку реалізують його спадкоємці.

196

3.14. Право доступу до твору образотворчого мистецтва

При передачі твору образотворчого мистецтва чи матеріаль­ного об'єкта, у якому втілено цей твір, у власність іншій особі ав­тор має право вимагати доступу до цього твору з метою викорис­тання для відтворення (виготовлення примірників, слайдів, кар­ток, переробок тощо) за умови, що це не порушує законні права та інтереси власника твору образотворчого мистецтва. Власник не може відмовити автору в доступі до твору без достатніх підстав. При цьому від власника твору не можна вимагати доставки твору авторові.

3.15. Право слідування

Відтворення та сповіщення є традиційними формами викори­стання творів образотворчого мистецтва і приносять доход їхнім авторам лише за виняткових обставин. Тільки відомі твори відтво­рюють на діапозитивах, поштових листівках, з рекламною метою.

Звичайним способом комерціалізації таких творів є відчужен­ня оригінального примірника твору. На початку професійної діяльності продавати або виставляти на продаж свій твір автора, як правило, змушують матеріальні турботи. Він не замислюється над діями, пов'язаними з наступним використанням твору, які зазвичай застосовують, коли твір набуває певну цінність на рин­ку і стає джерелом прибутку, що збільшується мірою зростання популярності автора.

Зважаючи на це, справедливо, щоб разом із колекціонерами та посередниками (аукціонами та галереями образотворчого мистец­тва, продавцями картин тощо) автори творів образотворчого ми­стецтва скористалися економічним успіхом свого твору, одержав­ши як додаткову винагороду певний відсоток від ціни наступних перепродажів. Право слідування відіграє для цих художників роль компенсації. Вона рівнозначна прибутку, який автори літератур­них або музичних творів одержують за кожне сповіщення своїх творів новій аудиторії.

Відповідно до ст. 27 Закону України «Про авторське право і суміжні права» автор твору образотворчого мистецтва, а в разі його смерті - спадкоємці, упродовж встановленого Законом стро­ку дії авторського права має невідчужуване право на одержання 5 % від ціни кожного продажу твору через аукціон, галерею, салон, крамницю тощо, що відбувається після першого його продажу,

197

здійсненого автором твору (право слідування). Виплату винаго­роди в цьому разі здійснюють аукціони, галереї, салони, крамниці тощо.

Збір і виплату винагороди, одержаної в результаті викорис­тання права слідування, здійснюють через організації колектив­ного управління майновими правами авторів.

В Україні це право задеклароване за відсутності механізму його реалізації.