Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пив_дробязко.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.33 Mб
Скачать

6.3. Вимоги до атестації патентних повірених в Україні

У Положенні про представників у справах інтелектуальної власності (патентних повірених) зазначено, що патентні повірені -це зареєстровані у встановленому порядку особи, які надають правову та іншу допомогу і послуги винахідникам і заявникам при оформленні їхніх прав на об'єкти інтелектуальної власності та представляють їхні інтереси на всіх стадіях проходження заявок у патентному відомстві, кредитних установах, у відносинах з інши­ми фізичними та юридичними особами.

Патентоний повірений повинен:

  • бути громадянином України і постійно проживати в Україні;

  • мати вищу освіту, а також повну вищу освіту у сфері охоро­ ни інтелектуальної власності;

  • мати не менше 5 років досвіду практичної роботи у сфері інтелектуальної власності;

  • бути у встановленому порядку внесеним до державного реє­ стру представників у справах інтелектуальної власності (патент­ них повірених).

6.4. Права патентного повіреного

Патентний повірений є незалежним під час виконання своїх професійних обов'язків і керується у своїй діяльності законодав­ством і Положенням про представників у справах інтелектуаль­ної власності (патентних повірених).

Патентний повірений діє за дорученням особи, яку він пред­ставляє. У межах наданих повноважень він має право підписува­ти заяви, клопотання, описи, формули винаходів, подавати та

10*

291

одержувати матеріали, що стосуються охоронних документів, ви­конувати платіжні операції, вносити зміни до опису, доповнення, подавати заперечення, скарги, вживати заходи щодо підтриман­ня чинності охоронних документів тощо. Патентний повірений може представляти інтереси іноземних осіб, які мешкають за ме­жами України, у відносинах з Патентним відомством.

6.5. Обов'язки патентного повіреного

Патентний повірений зобов'язаний добросовісно виконувати свої обов'язки, дотримуватися вимог законодавства і захищати інтереси особи, яку він представляє.

Патентний повірений має зберігати в таємниці відомості, от­римані ним під час виконання своїх професійних обов'язків, зок­рема, суть питань, порушених особою, яку він представляє, зміст консультацій, порад, роз'яснень тощо.

Патентний повірений зобов'язаний відмовитися від надання своїх послуг або припинити їхнє надання, якщо вони можуть бути використані у справі, у якій він уже представляв або консульту­вав іншу особу із протилежними інтересами, і конфлікт не був вирішений.

6.6. Всеукраїнська асоціація патентних повірених

З метою впорядкування діяльності патентних повірених і спри­яння їхній творчій роботі, спрямованій на зміцнення й удоскона­лення патентної системи України, була організована Всеукраїнсь­ка асоціація патентних повірених, що є самоврядною громадсь­кою професійною організацією, створеною на добровільних засадах.

ДОДАТКОВА ЛІТЕРАТУРА

Основи правової охорони інтелектуальної власності в Україні: Підручник для студентів неюр. вузів.- К.: Видавничий дім «Ін Юре»,

2003 - С. 70-84.

Право інтелектуальної власності: Підручник для студентів вищих навч закладів. - 2-е вид., перероб. і допов. - К: Видавничий Дім «Ін Юре», 2004.-С. 199-218.

Підопригора О. А., Підопригора О. О. Право інтелектуальної власності України- Навч. посібник для студентів юрид. вузів і ф-тів ун-тів. - К: Юрінком Інтер, 1998.-0.72-73,81-89. ^ __

Сергеев А. П. Право интеллектуальной собственности в Россиискои Федерации: Учебник. - 2-е изд., перераб. и доп. - М.: ТК «Велби», 2004. -

С. 443-467.

Гришаев С. П. Интеллектуальная собственность: Учебное пособие. -

М.: Юрист, 2003. - С. 117-122.

ПИТАННЯ ДЛЯ ПОВТОРЕННЯ

  1. Які суб'єкти відносин пов'язані зі створенням, реєстрацією і вико­ ристанням об'єктів патентного права?

  2. Чи можливе співавторство при створенні об'єкта патентного права?

  3. Яким обсягом прав користуються іноземні патентоволодільці в Україні?

  4. Що властиве для спадкоємців як суб'єктів патентного права?

  5. Які завдання виконує патентне відомство як учасник патентних відносин?

292

« л ГЛАВА 13 ^ ^

Оформлення патентних прав

S 1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ