Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing_shpory_2.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
433.66 Кб
Скачать

212. Переваги і недоліки та умови використання підприємствами апк комп`ютерної мережі як засобу розміщення реклами.

Інтернет-реклама – це спеціальна інформація про товар/послугу/фірму (інші об’єкти), яка поширюється різним способом і у різних формах по комп’ютерних мережах.

До неї нале­жать: власні сайти компаній, поштові розсилки, підписні листи, текстові посилання, банери, онлайнові вікторини тощо. Кількість бажаючих розмістити рекламу в Інтернет постійно зростає. Частка реклами в Інтернет щорічно збільшується, але є значно меншою у порівнянні з традиційними медіа каналами.

Переваги 1) Можливість отримування як візуального так і звукового сприйняття інформації 2) Можливість спрямовувати рекламу на конкретний сегмент клієнтів (розміщення реклами в спеціалізованих сайтах) 3) Можна на першій сторінці розміщувати необхідну, головну інформацію, а детальніше, якщо це зацікавило клієнта на інших з розміщенням всієї вторинної інформації (навідь можна розмістити карту місця заходження підприємства) 4) В інтернеті можна ж одразу укласти домовненість. Вибірковість аудиторії, велика аудиторія, широке охоплення гнучкість особистий характер, розширення географії. 5) Часовий континуум — 24 години на добу 6) Можливість контролю ефективності реклами 7) Можливість зворотного зв'язку

Недоліки 1) Мало хто має можливість отримувати цю інвормацію 2)велика вартість. Необхідні сучасні засоби зв’язку 3) Заважає працювати 4) Можливість виникнення проблем з доставкою

213. Суть пропаганди та її відмінність від реклами. Характеристика основних інструментів пропаганди та можливість їх використання під-вами апк.

Пропаганда (public relations – громадські звязки ; publiciti – гласність) – ортанізація громадської думки з метою забезпечення успішного функціонування підприємства, поліпшення його репутації (Здійсн через ЗМІ) Сприяє встановленню і підтриміванні спілкування, взаєморозуміння та співпраці між підприємством та громадкістю. Форми пропаганди: контакти з ЗМІ; презентації; дні відкритих дверей; консультування споживачів чи посередників; громадські заходи спонсорського харак-ру; участь в спортивних змаганнях, фестивалях… Пропаганда відрізняється від реклами тим, що надає можливість спілкування з громадкістю, і свою увагу приділяє не тільки продуктові, а й престижу фірмі. Пропаганда – неособистісне та неоплачуване фірмою, некомерційне стимулювання попиту на відміну від реклами. Пропаганда - використання редакційного, а не платного місця в засобах розповсюдження ком-ї, отримання сприятливих відгуків в ЗМІ.

Основними інструментами пропаганди є: Робота з ЗМІ (преса , радіо, телебачення) Проведення заходів, спрямованих на роботу з громадкістю (екскурсії на підприємство, дні відкритих дверей, спонсорська підтримка спортивних змагань, участь у фестивалях, заходами щодо боротьби з хворобами тощо) Власні публікації про діяльність фірми.

214. Поняття Public Relation, можливість використання підприємствами апк.

Public relations –від англ. громадські звязки, розповідь для публіки. Суть встановлювати контакти з громадкістю. Реалізується через ряд заходів, спрямованих на роботу з громадкістю: екскурсії на підприємство, дні відкритих дверей, спонсорська підтримка спортивних змагань, участь у фестивалях, заходами щодо боротьби з хворобами тощо.

Сучасні напрями PR-діяльності

Робота зі зв'язками з державними установами та громадськими організаціями (англ. public affairs)

Управління корпоративним іміджем (англ. corporate affairs)

Створення сприятливого образу особистості (англ. image making)

Побудова відносин із ЗМІ (англ. media relations)

Закріплення кадрів, створення гарних відносин з персоналом (англ. employee communications)

Громадська експертиза (англ. public involvement)

Взаємини з інвесторами (англ. investor relations)

Проведення мобілізаційних (конкурси, чемпіонати, лотереї) і презентаційних заходів (англ. special events)

Управління кризовими ситуаціями (англ. crisis management)

Управління процесом адекватного сприйняття аудиторією повідомлень (англ. massage management)

Види

Організації (підприємства) створюють і підтримують зв'язки з громадськістю: споживачами, службовцями, конкурентами, урядами, акціонерами і кредиторами, місцевим населенням /населенням країни/ міжнародною спільнотою. Кожна з таких груп може бути визначена як громадськість певної організації (підприємства). Для управління відносинами з громадськістю використовують процес, який визначається як зв'язки з громадськістю.

На державному рівні зв'язки з громадськістю включають: громадську думку, суспільні стосунки, авторитет уряду, парламенту, фінансові, промислові, міжнародні зв'язки тощо.

На рівні підприємства завдання зв'язків з громадськістю зазвичай зводяться до створення сприятливого образу (іміджу) підприємства або підприємця в очах громадськості.

Класифікація з огляду на етику

«Білий» PR — поняття, що з'явилося навпротивагу «чорному» PR, і означає «чесний», непроплачений PR.

«Чорний» PR — використання «чорних технологій» (обману, фальсифікацій) для обмовляння, знищення конкурентів, розповсюдження від їх імені образливих або економічно небезпечних заяв та ін. Іноді достатньо обмежитися публікацією компромату.

«Жовтий» PR — використання, з метою залучення уваги, образливих для читачів елементів (табуйованих слів у текстах, сексуальності — в зображеннях, в публічних діях — псевдогомосексуалізму, расистських та ксенофобічних висловлювань тощо).

«Сірий» PR — реклама (позитивна чи негативна), що приховує своє джерело. На відміну від «чорного» PR, не передбачає відвертої брехні про своє походження. Також під «сірим» PR іноді розуміють різновид «чорного» public relations, що не містить брехні і спрямований на опосередкований вплив на підсвідомість реципіента. Наприклад, коли в матеріалі про вбивство окремо згадується, що воно сталося поряд з офісом якоїсь організації або в рідному населеному пункті якоїсь відомої особистості.

Класифікація з огляду на суб'єкт

Корпоративний PR

PR першої особи (як різновид корпоративного PR)

Бренд-PR

Персональний PR

Антикризовий PR

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]